7 toffe tips voor Monteverde en Santa Elena in Costa Rica

Tips voor Monteverde en Santa Elena in Costa Rica

Monteverde is een wel heel bijzondere plek die je niet mag overslaan tijdens een rondreis door Costa Rica. Wat Monteverde zo zeldzaam en uniek maakt is dat je er nevelwoud vindt. Van alle bossen ter wereld bestaat slechts 1% uit nevelwoud en in Monteverde heb je de kans om er zelf doorheen te wandelen. Als je denkt dat je alleen voor het nevelwoud naar Monteverde moet gaan, dan heb je het mis. Er is namelijk nog veel meer te doen! In deze blog delen we dan ook onze tips voor Monteverde in Costa Rica.

Goed om te weten is dat Monteverde en Santa Elena vaak in één zin genoemd worden. Dit kan verwarrend zijn. We leggen dat het beste uit als dat Santa Elena het dorpje is. Daar vind je de meeste hotels en restaurants. Monteverde is de regio waarin Santa Elena ligt en waar de meeste activiteiten zich afspelen.

Tips in Monteverde: wat te doen + bezienswaardigheden

Wandel door de cloud forest van Santa Elena of Monteverde

Monteverde betekent zoiets als ‘groene berg’ en dat is niet zo heel gek. Door de hoge luchtvochtigheid, mist en veel regen, groeien alle bomen, planten en bloemen heel snel. Door al het groen is dit ook de thuisbasis geworden van heel veel dieren. Zo leven er meer dan 25 soorten kolibries en honderden vlinders. Het geluid van brulapen en het zien van kapucijnapen is meer gewoon dan uitzondering. Ook zijn er veel zoogdieren en reptielen te vinden. Of je nu een dierenliefhebber bent of niet, Monteverde is zonder twijfel een bijzondere bestemming die bezocht moet worden.

Santa Elena Cloud Forest of Monteverde Cloud Forest?

In Monteverde heb je twee nevelwouden waar je kunt wandelen. Je hebt Santa Elena Cloud Forest en Monteverde Cloud Forest. De meeste reizigers maken een keuze uit deze twee en die is lastig. Met deze tips hopen we voor jou de keuze wat makkelijker te maken.

Voor en nadelen Monteverde Cloud Forest:

 • De toegangsprijs is $26 per persoon.
 • Een gids kost $25 per persoon en $100 voor een privé gids. Je kunt ook deze betaalbare tour met gids boeken.
 • Dé toeristische trekpleister van Monteverde en daarom druk en toeristisch.
 • Staat bekend om het spotten van de zeldzame Quetzal vogel.
 • Over het algemeen meer wildlife.

Voor en nadelen Santa Elena Cloud Forest:

 • De toegangsprijs is $16 per persoon.
 • Een gids kan je vooraf boeken via de website van Santa Elena Cloud Forest. Omdat deze niet gebruiksvriendelijk is, raden we je aan om deze tour te boeken.
 • Minder toeristisch en het is geen uitzondering dat je de hele wandeling maar een handvol mensen tegenkomt.
 • De wandelpaden zijn minder geplaveid.
 • Prachtige biodiversiteit.

Santa Elena Cloud Forest

Wij maakten de keuze om naar Santa Elena Cloud Forest te gaan omdat we van meerdere mensen te horen kregen dat ze spijt hadden van Monteverde Cloud Forest. Dit omdat het daar enorm druk was. Bij Santa Elena Cloud Forest heb je de keuze uit verschillende wandelpaden die ook met elkaar te combineren zijn. De wandeling is prachtig! Als je om je heen kijkt is het overal groen en hoor je de vogels op de achtergrond fluiten. Onderweg kom je kleurige bloemen tegen en voel je de nevel op je gezicht neerdalen. Het grootste gedeelte liepen we de trail compleet alleen en een enkele keer passeerde iemand ons. De wandelroute deden wij op eigen houtje maar hierdoor zagen we wel minder wildlife. Hier kozen we bewust voor omdat we op een later moment in andere parken wel een gids zouden nemen. Wanneer je er bent voor de dieren dan raden wij aan om deze wandeling met gids te boeken.

Tips voor het bezoeken van Santa Elena Cloud Forest en Monteverde Cloud Forest

Met deze tips voor Monteverde Cloud Forest en Santa Elena Cloud Forest ga je goed voorbereid op pad.

 • Neem een regenjas of poncho mee: waar je het ene moment in de zon loopt, kan het 5 minuten later volle bak regenen. Neem om deze reden een regenjas of poncho mee.
 • Het beste tijdstip: Monteverde Cloud Forest bezoek je het beste direct wanneer het park open gaat. Je bent dan de hordes toeristen voor. Óf ga juist aan het einde van de dag. Omdat Santa Elena rustiger is, hoef je hier niet perse rekening mee te houden.
 • Overweeg een gids te nemen: de parken zijn op eigen houtje te verkennen. Het nadeel daaraan is dat je minder wildlife spot. Weeg daarom af of je een wandeling met een gids wilt maken om meer dieren te zien en te leren over de natuur.

Zipline over het nevelwoud van Monteverde

Wanneer je op zoek bent naar een adrenaline boost dan is ziplinen iets voor jou. Er zijn verschillende aanbieders waar je dit kan doen. Wij besloten te gaan voor 100% Aventura omdat je daar de langste zipline van Latijns Amerika hebt. Wij zijn geen helden wat betreft hoogte maar deze toffe activiteit wilden we niet overslaan. De tour kost €54,- per persoon waarbij je wordt opgehaald en afgezet bij je hotel. Bij aankomst krijg je alle gear aangetrokken en word je dubbel gecontroleerd, wat ons een veilig en zeker gevoel gaf. Na de uitleg en een oefenlijn is het tijd voor het echte werk!

Via verschillende ziplines raas je over de boomtoppen heen. De langste zipline is 1590 meter lang! Ook zijn er twee superman ziplines waarbij je aan je rug en benen wordt vastgebonden en over het nevelwoud zoeft. Als laatst staat de optionele Tarzan Swing op je te wachten. Wij dachten vooraf dat we dat nooit zouden doen. Maar strak van de adrenaline sprongen we het platform af en daar hebben we geen seconde spijt van gehad. Ziplinen in Monteverde is iets wat je nooit gaat vergeten!

Breng een bezoek aan de kolibrie tuin

Heb je een wandeling door het Monteverde Cloud Forest gemaakt? Loop dan vooral door naar het naastliggende kolibrie cafe. Ook als je niet naar het Monteverde Cloud Forest gaat is een bezoek aan de kolibrie tuin erg leuk. In de tuin van Cafe Colibri hangt suikerwater en vliegen de kolibries je letterlijk om de oren. Deze beestjes kan je op deze manier van heel dichtbij zien en fotograferen. De toegang is gratis en hoewel de koffie lekker is ben je niet verplicht om wat te kopen.

Ga lunchen bij The Open Kitchen

Een leuke tip voor Monteverde is om te lunchen bij The Open Kitchen. Zoals de naam al doet vermoeden zit je bij The Open Kitchen rondom de keuken. Wanneer je binnen loopt komt de geur van eten je al tegemoet. De kaart is gevuld met voornamelijk gerechten met Israëlische en Italiaanse invloeden. Niet alleen voor het eten wil je naar The Open Kitchen maar ook vanwege hoe het is ingericht. Door het grote glazen raam kijk je mooi uit op de boomtoppen terwijl je geniet van het eten.

Hanging Bridges

Net als in La Fortuna kan je ook in Monteverde een wandeling maken via verschillende hangbruggen. Sommige bruggen hangen wel 70 meter boven de grond en zijn tientallen meters lang. Bij Selvatura kan je een hangbruggen wandeling doen van zo’n 2 uur. Zelf kozen we ervoor om deze hanging bridges over te slaan omdat we ook de hanging bridges van La Fortuna zouden bezoeken.

Tips om te eten in Santa Elena

Santa Elena is maar een klein dorpje en toch vind je er een aantal leuke restaurantjes. Zoals we hierboven al benoemden is The Open Kitchen een van de leukste restaurants in Santa Elena omdat daar het eten maar ook de inrichting on point is. Dit zijn andere leuke plekken om te eten in Santa Elena, Monteverde:

 • Orchid Cafe: goede koffie en lekkere foccacia broodjes. De beef foccacia is een aanrader!
 • Soda La Cocinita de Lety: een lokaal tentje waar je lokaal eet voor prima prijzen.
 • Zuccaro: voor een goede bak koffie met iets zoets.
 • Taco Taco: Mexicaans eten is altijd een goed idee.

Tips voor hotels in Monteverde

In het dorpje Santa Elena zal je de meeste hotels vinden die ook goed betaalbaar zijn. Dit is ook de meest handige plek om te zitten als je geen auto hebt want dan zijn restaurants en supermarkten in de buurt. De wat uniekere plekken vind je net buiten het dorpje en liggen meer in de natuur. Omdat Costa Rica aan de prijzige kant is selecteren wij onze hotels ook op of ze een fijne keuken hebben. Om die reden raden wij Hostel Cattleya aan waar je voor €23,- in een grote tweepersoonskamer slaapt. Daarnaast ligt het dicht bij het dorpje en bieden ze shuttles aan voor 3 dollar per persoon naar bekende highlights voor reizigers die geen auto hebben. Een andere toffe optie is Tytira Lodge.

Bekijk hier nog veel meer tips voor de leuke en betaalbare accommodaties in Costa Rica!

Tips voor vervoer naar de bezienswaardigheden in Monteverde

De leuke dingen om te doen in Monteverde zijn helaas niet op loopafstand en de wegen zijn heuvelachtig. Hierdoor zal je dus gebruik moeten maken van een vervoersmiddel.

 • Met de auto: wanneer je met de auto reist ben je het meest flexibel. Om in Monteverde te rijden heb je niet perse een 4×4 nodig maar een wat krachtigere auto is wel aan te raden. Met auto bepaal je zelf hoelaat je weg gaat en hoelang je ergens wilt blijven. Dit is wat ons de meest ideale manier om door Costa Rica te reizen. Check hier onze tips voor het huren van een auto in het buitenland.
 • Met shuttle bussen: veel hotels bieden een shuttle service aan. De shuttles rijden een aantal keer per dag naar een aantal hotspots in Monteverde. Dit is de optie waar wij het meest gebruik van hebben gemaakt via ons hostel en daar betaalden we 3 dollar per persoon voor.
 • Tour organisatie: wanneer je gebruik wilt maken van een tour zit vaak vervoer van en naar de bezienswaardigheid erbij in.

Hoe kom je in Santa Elena – Monteverde met de bus?

Hoelaat en wanneer de bussen rijden in Costa Rica blijft soms vaag. Op internet kan je schema’s vinden maar deze kloppen vaak ook niet. Handig om te weten is welke route je moet pakken van de ene plaats naar de andere plaats. Vraag bij je hotel of hostel na hoelaat en van welk busstation de bus gaat. De afstanden op de kaart zien er kort uit maar met de bus doe je er vaak een stuk langer over. Daarnaast sluiten de bussen vaak niet op elkaar aan waardoor je meestal langer dan een uur moet wachten. Reken op een dag reizen.

Vanuit La Fortuna naar Monteverde: pak de bus in La Fortuna naar Tilarán. Vanuit Tilarán pak je de bus naar Monteverde.

Vanuit Santa Teresa naar Monteverde: Santa Teresa naar Cobáno met de bus. Dan van Cóbano naar Paquera met de bus. In Paquera pak je de ferry naar Puntarenas. Als je de ferry afstapt neem je een taxi naar busstation Puntarenas. Daarna pak je de bus van Puntarenas naar Monteverde.