6 leuke tips om te doen op Koh Mook in Thailand

Tips voor Koh Mook in Thailand - wat te doen en waar verblijven

Koh Mook, vaak ook wel Koh Muk genoemd, is een klein idyllisch eilandje in de Andamanse Zee in het zuiden van Thailand. Het ruige eiland bestaat uit een doolhof van zandpaden, dichte jungle, honderden palmbomen, kalkstenen kliffen en paradijselijke stranden. Je zal merken dat je een van de weinige reizigers bent die de boot uit stapt. Het eiland wordt namelijk nog niet veel bezocht en dit is dan ook de ultieme manier om het authentieke Thailand te ontdekken. Koh Mook is goed te combineren met Koh Lipe en Koh Lanta want het ligt er precies tussenin. Je vermaakt je al snel twee tot drie dagen want naast relaxen zijn er meer leuke dingen om te doen zoals het bezoeken van de bijzondere Emerald Cave. Lees verder waarom dit ongerepte eiland een bezoek waard is en onze tips met wat te doen op Koh Mook!

6 tips wat te doen op Koh Mook in Thailand

Het eiland is zo klein dat je veel hoogtepunten te voet kunt bezoeken. Toch is het wel handig om op sommige dagen een scooter te huren of je te laten vervoeren met een motortaxi. De motortaxi bestaat uit een scooter met een gedeelte eraan waar maximaal vier personen in kunnen zitten. Je betaalt 100 Baht per rit. Wanneer je een scooter wilt huren betaal je ongeveer 250 Baht per dag. Dit zijn onze tips met de leukste dingen om te doen op Koh Mook, Thailand.

Bezoek de bijzondere Emerald Cave (Tham Morakot Cave)

Een hoogtepunt om te bezoeken op Koh Mook is Emerald Cave. Bootladingen vol toeristen van andere eilanden komen hiernaartoe om dit stukje bijzondere natuur te bekijken. Veel leuker is het om er in alle vroegte zelf heen te kajakken zodat je de grot niet hoeft te delen. De enige manier om door de donkere grot heen te komen is zwemmend óf als het tij laag is met de kajak.

Om de Emerald Cave zelf te bezoeken ga je daarom het beste rond 07.00 uur de zee op bij Garnet Beach. Je moet daar rechts aanhouden en om de hoge kliffen heen peddelen. Na ongeveer 20 minuten kajakken kom je een bord tegen waar de ingang is van de grot. Het is binnen erg donker en om de route te kunnen zien heb je wel een zaklamp nodig. Na 80 meter bereik je een prachtig strandje wat omgeven is door hoge rotsen en weelderige jungle. Een kajak huur je bij Garnet Beach voor 250 Baht. Let er op dat je een zaklamp en zwemvest mee krijgt. Voor de Emerald Cave zelf hoef je niks te betalen.

Bewandel het palmenpad

Wat leuk is aan onbekende eilanden is dat er nog zoveel onbewandelde paden zijn. Het palmenpad, zoals we het zelf hebben genoemd, is er daar één van. Wanneer je naar dit punt rijdt zie je ongekend veel palmen. Daar loopt een pad wat begroeid is met planten en waar je wordt omringd door tientallen palmbomen. Een ongekend mooi stukje ongerepte natuur op Koh Mook! Wij werden vergezeld door een meisje uit het dorpje die ons van alles liet ruiken. Je kan lopen tot waar je wilt en daarna hetzelfde pad weer terug lopen.

Maak een jungle trek naar het viewpoint van Koh Mook

Combineer een relaxte stranddag zeker met een hike naar het viewpoint van Koh Mook. De wandeling is makkelijk maar op sommige stukken wel behoorlijk steil. Om het startpunt van de hike te vinden rijd je naar The Nurse House en vanaf daar rij je zo ver mogelijk door. Hoe ver je doorrijdt bepaald de lengte van de hike. Het handigst is om de app Maps.me te gebruiken voor de route. Om boven te komen doe je er tussen de 20 en 35 minuten over. Tijdens de wandeling loop je langs een rubberplantage helemaal door de jungle tot je uitkomt bij het viewpoint. Na het viewpoint zou je zelfs verder kunnen lopen naar Sabai Beach. Helaas heeft het Jungle Cafe bij het viewpoint het niet gered dus zorg ervoor dat je genoeg eten en drinken mee hebt om even bij te komen. Het is handig om goede schoenen aan te doen en DEET mee te nemen.

Maak een snorkeltrip naar Koh Kradan

Hoe mooi Koh Mook ook is, er liggen een aantal prachtige eilanden omheen die ook het bezoeken waard zijn. Een van de mooiste omliggende eilanden is Koh Kradan. Omdat je het eiland al bereikt in 30 minuten varen is het de perfecte dagtrip vanuit Koh Mook. Door de opwarming van de aarde zal je tijdens je reis door Thailand dood koraal tegenkomen. Gelukkig is er rond Koh Kradan nog heel veel mooi koraal te zien. Wij keken onze ogen uit van wat we onderwater zagen. Koraalsoorten in mooie kleuren en veel verschillende vissen die alle kleuren van de regenboog hadden. Wij hebben op veel plekken in Thailand gesnorkeld en bij Koh Kradan hebben we zeker de mooiste ervaring gehad. Een snorkeltrip boek je voor 600 Baht per persoon.

De mooiste stranden op Koh Mook

Koh Mook bezoek je niet alleen voor wat er te doen is maar ook voor de paradijselijke stranden!

Garnet Beach: ook wel bekend als Charlie Beach is ons favoriete strand op Koh Mook. Aan beide kanten heb je een hoge klif en het water is rustig genoeg om er een duik in te nemen. Aan de linkerkant heb je drie restaurantjes met ligstoelen waar je gebruik van mag maken als je iets besteld. Heerlijk om een paar uur niks te doen!
Sivalai Beach: dit paradijselijke witte zandstrand met palmbomen bezoek je het beste wanneer het eb is.
Sabai Beach: dit kleine strand is omgeven door twee hoge kliffen en bereik je met de boot, kajak of wanneer je doorloopt na het Koh Mook Viewpoint. De enige keerzijde van dit mooie strand is dat het bezaait kan zijn met een hoop afval, zonde!

Tips om te eten op Koh Mook

Ook op Koh Mook zijn we op zoek gegaan naar de leukste restaurantjes om te eten. Wat we met volle overtuiging durven te zeggen is dat ze bij Miss Island de aller allerlekkerste koffie hebben van het eiland. Alleen dit is al een reden om hier iedere ochtend heen te gaan. Ook de keuze op de kaart is uitgebreid. Van verse pannenkoeken tot aan smoothiebowls. En van bagels tot aan pizza’s. Een andere leuke optie is Sugar’s Coffee en Restaurant. Je zit er leuk aan het water en hoewel je er prima kan ontbijten is het juist ook leuk in de avond. Zeker als de zon ondergaat en de knusse lichtjes branden. Wij vonden de Naan Massaman curry heerlijk!

Onze favoriete accommodaties op Koh Mook

Koh Mook is zo klein dat het eigenlijk niet uit maakt waar je overnacht. Zelf verbleven we bij Mookies Bungalows wat we ook iedereen kunnen aanraden. De huisjes liggen op een rustige locatie en zijn omgeven door de natuur. Vanaf Mookies wandel je in een paar minuten naar Garnet Beach. Het strand waar je moet zijn voor een mooie zonsondergang en waar je de zee in gaat naar Emerald Cave en Koh Kradan. Check ook dit artikel met meer tips voor de leukste accommodaties in Thailand.

Vervoer naar Koh Mook in Thailand

De enige manier om Koh Mook te bezoeken is met de boot. Het handigst is om het eiland te combineren met Koh Lipe of Koh Lanta omdat het er precies tussenin ligt. Ook vanuit Ao Nang en Krabi is Koh Mook goed te bereiken. Op elke straathoek kan je een bootticket kopen maar het makkelijkst doe je dat gewoon online via 12GO. Met de bevestiging via de mail loop je naar de pier vanwaar je vertrekt en daar krijg je een papieren ticket bij de balie.