De Gibbon Experience in Laos: tips + onze ervaring

Gibbon Experience in Laos ervaringen en tips

De Gibbon Experience is hét hoogtepunt tijdens een rondreis door Laos. Gedurende deze meerdaagse activiteit trek je Nam Kan National park in en verplaats je jezelf van boomtop naar boomtop via ziplines. Je overnacht in een houten boomhut, waar je kunt douchen met een adembenemend uitzicht over de jungle, wakker wordt met fluitende vogels, en er bestaat zelfs een kans om Gibbons te spotten. De Gibbon Experience zal je niet snel meer vergeten! Wij delen onze ervaringen met de Gibbon Experience en wat praktische tips, waaronder een paklijst, de uitvalsbasis en hoe je er komt.

Wat is de Gibbon Experience in Laos?

De Gibbon Experience neemt je mee naar het Bokeo Nature Reserve in Noord-Laos voor een unieke jungle-ervaring. Tijdens deze meerdaagse avontuurlijke activiteit krijg je de kans om de jungle op een compleet andere manier te ervaren. Met behulp van ziplines verplaats je je door de jungle terwijl je geniet van adembenemende uitzichten en de geluiden van de natuur om je heen. Ook heb je de kans om, de met uitsterven bedreigde, wilde Gibbons te spotten! Naast het avontuurlijke aspect biedt de Gibbon Experience ook een unieke overnachting in een boomhut hoog in de toppen van een boom. Je valt in slaap en staat op met het geluid van de jungle om je heen, een onvergetelijke en magische ervaring.

Giant Loop of Classic tour kiezen bij de Gibbon Experience?

Bij The Gibbon Experience heb je de keuze uit drie verschillende tours: de Classic, Giant Loop en de Honeymoon Tour. De Classic en Honeymoon Tour lijken sterk op elkaar. Beide duren drie dagen en bieden de beste kans om gibbons te spotten. De Classic Tour heeft een meer ontspannen programma vanwege de langere duur. Kies je voor de Honeymoon Tour, dan doe je hetzelfde als bij de Classic Tour, maar verblijf je samen in een romantische boomhut. Aan de andere kant draait de Giant Loop meer om ziplines, maar duurt slechts twee dagen, met minder focus op het spotten van gibbons. Hieronder de voor en nadelen van de keuze uit de Giant Loop of Classic tour.

Voor -en nadelen Gibbon Experience tours

Classic tour

 • Twee nachten en daarmee relaxter
 • Minder ziplines, maar wel meer tijd om er gebruik van te maken
 • Minder hiken
 • Fysiek minder zwaar
 • Kans op het spotten van Gibbons
 • Populair dus sneller volgeboekt
 • €305,-

Giant Loop

 • Eén nacht
 • Zwaarder hiken
 • Meer ziplines
 • Fysiek zwaarder
 • Weinig kans op het spotten van Gibbons
 • Kost minder tijd
 • €185,-

Alle tours zijn inclusief toegang tot het nationaal park, begeleiding door twee lokale gidsen, harnas en pully voor het ziplinen, verblijf in een boomhut met beddengoed, handdoek, maaltijden (zeven tijdens de driedaagse tour en vier tijdens de tweedaagse tour), fruit en snacks, onbeperkt drinkwater, koffie en thee, en transport van en naar Huay Xai.

Wij kozen voor de Classic Tour waarbij we drie dagen ongelimiteerd mochten ziplinen. Ook wij twijfelden tussen de twee tours vanwege de tijd die het kost en het prijskaartje. Achteraf waren we extreem blij dat we de Classic tour hadden gekozen want zo hadden we niet alleen alle tijd om te ziplinen, maar ook om tussendoor wat meer te ontspannen in de boomhut. Is de Gibbon Experience het waard? Absoluut, het is elke cent waard want dit blijft een herinnering voor heel je leven!

Onze ervaring en tips voor de Gibbon Experience in Laos

Dag 1

De start van The Gibbon Experience is in Huay Xai en voordat je op pad gaat verzamel je op kantoor en ontmoet je de groep. Na een korte uitleg over wat er komen gaat en hoe het ziplinen werkt stap je achterin een truck. Het is zeker nog anderhalf uur hobbelen naar het beginpunt waar je een welkome lunch krijgt. Daarna start de hike van 45 minuten tot het punt dat je de uitrusting krijgt voor het ziplinen. Vanaf dan wordt het pas echt leuk! Na een klein oefenbaantje loop je van zipline naar zipline tot de laatste waar je al ziplinend je boomhut in zoeft.

De eerste stappen in de boomhut zijn het meest bijzonder en zal je versteld staan over hoe ze dit ooit hebben kunnen maken. Daarna is het tijd om onder de mooiste douche van je leven te stappen. Je kijkt namelijk tijdens de zonsondergang uit op de jungle, magisch!! De hele dag val je van verbazing in verbazing want wanneer het eten wordt bezorgd via de zipline is het echt feest. Het is ongekend hoe ze zulke verschillende gerechten kunnen maken in een klein keukentje. De avond staat in het teken van spelletjes en daarna is het tijd om naar bed te gaan. Het bed is trouwens verrassend groot en je krijgt zelfs een dik dekbed om onder te slapen.

Dag 2

Na een nacht vol jungle geluiden sta je op terwijl de ochtendzon door de bomen schijnt. Er wordt heet water bezorgd voor een bak koffie, wat al snel opgevolgd wordt door een echt Laotiaans ontbijt. Daarna ga je op pad voor het echte werk want je mag ongelimiteerd ziplinen. Dat is het leuke aan de Gibbon Experience, zodra je weet hoe het ziplinen werkt, ben je vrij om oneindig vaak van die stalen lijnen te glijden. Na de lunch, die ook weer ongekend lekker is, heb je tijd om te rusten. Met de jungle om je heen is er niks beters dan voor je uit staren en echt even stil te staan bij hoe bijzonder de Gibbon Experience is. Aan het einde van de middag maak je je klaar voor de langste zipline van het gebied, 600 meter. Tijd om de dag af te sluiten met een spectaculaire zonsondergang!

Dag 3

Op de laatste dag sta je vroeg op. In alle vroegte zipline je tot je uitkomt bij het platform om dieren te spotten. Natuurlijk hoop je een gibbon te spotten maar dat is zeker niet iets wat dagelijks voorkomt. Je moet geluk hebben dat ze in de omgeving zijn om te eten. Als je ze dan ziet, is dat wel iets wat mega bijzonder is! Helaas hadden wij dat geluk niet. Na een stevig ontbijt is het tijd om nog eenmaal wat ziplines te pakken en de weg terug naar Huay Xai te volgen.

Paklijst voor de Gibbon Experience in Laos

Vraag jij je af wat je moet meenemen tijdens de Gibbon Experience? Je backpack laat je beveiligd achter in het kantoor en je neemt alleen een dagtas mee. In de winter kan het in de ochtend en avond koud zijn, dus houd daar rekening mee met je kledingkeuze. Gelukkig is er wel een dik dekbed om onder te slapen. Denk er goed over na wat je meeneemt want je moet het ook allemaal meesjouwen.

 • Stevige wandelschoenen
 • Lange broek en vest voor als het koud wordt
 • Comfortabele kleding voor overdag
 • Eventueel een poncho in het regenseizoen
 • Schoon ondergoed en sokken
 • Toiletspullen + toiletpapier
 • Muggenspray en zonnebrand
 • Zonnebril en/of pet
 • Hervulbare waterfles
 • Opgeladen telefoon en camera
 • Powerbank
 • Spelletjes
 • Fooi voor de gids

Verblijf in Huay Xai

Het kleine dorpje Huay Xai is de uitvalsbasis voor de Gibbon Experience. Het dorpje ligt aan de grens met Thailand en is dan ook voor veel reizigers het start -of eindpunt van de route door Laos. Ook de slowboat naar/vanuit Luang Prabang komt aan en vertrekt vanuit Huay Xai. In Huay Xai vind je ook het kantoor waar je je moet aanmelden en waar de Gibbon Experience start.

Er zijn een aantal prettige hotels om de nacht voor en na de Gibbon Experience te verblijven. De accommodaties zijn basic maar meer dan dat het schoon is, heb je niet nodig. De meeste stelletjes, wij ook, verblijven in Oudomphone Guesthouse. Als je op zoek bent naar een hostel, dan is Little Hostel de plek om te overnachten. Daar kan je ook andere solo reizigers ontmoeten om mee op te trekken.

Hoe kom je in Huay Xai in Laos?

Van Luang Prabang naar Huay Xai: de meeste reizigers pakken de tweedaagse slow boat vanuit Luang Prabang naar Huay Xai. Een ticket voor de slow boat koop je bij een touristoffice in Luang Prabang en kost inclusief transfer naar de haven 470.000 Laotiaanse kip. De eerste etappe naar Pak Beng duurt 10 uur. Zorg dat je daarvoor een hotel (tip: Monsavanh Guesthouse) boekt. De volgende dag vaar je nog eens 9 uur naar Huay Xai. Al met al een lange zit maar wel een unieke ervaring. Zorg dat je in de boot zo ver mogelijk vooraan zit, zodat je niet doof wordt van de motor. Toch is de slow boat niet de enige optie, je kunt ook de 11 uur lange busreis boeken via 12Go Asia.

Vanuit Thailand naar Huay Xai: vanuit Chiang Mai of Chiang Rai pak je de bus naar het grensdorpje Chiang Kong. Bij de grens krijg je een visa-on-arrival die 30 dagen geldig is 35 dollar kost, zorg dat je dit contant bij je hebt. Zodra je de grens over bent staan er tuktuk’s die je naar Huay Xai brengen.