Wat te doen in Luang Prabang, Laos: bezienswaardigheden + tips

Wat te doen in Luang Prabang: tips en bezienswaardigheden

Luang Prabang, onze favoriete stad in Laos waar twee werelden samenkomen. Vroeger was Luang Prabang namelijk een Franse kolonie en dit is te zien aan de architectuur en de stokbroden op de menukaarten. In deze koloniale stad lopen oranje geklede monniken door de straten, bewonder je tientallen tempels, drink je koffie bij leuke restaurantjes en trek je de omgeving in voor een van de mooiste watervallen ter wereld. Dit zijn onze favoriete dingen om te doen in Luang Prabang, de enige stad in Zuid-Oost Azië waar je serene rust ervaart. Lees verder voor onze tips met de mooiste bezienswaardigheden, goede restaurants en tips voor hostels en hotels.

De leukste tips voor Luang Prabang in Laos

Bekijk de aalmoesceremonie

De Tak Bat is de meest indrukwekkende bezienswaardigheid in Luang Prabang waar je de wekker voor moet zetten. Elke ochtend verlaten honderden monniken, jong en oud, op blote voeten hun tempel. Ze lopen achter elkaar aan door de oude straten en verzamelen donaties zoals plakkerige rijst en koekjes. Dit is de enige maaltijd van de monniken van de dag en is enorm heilig en een belangrijk aspect van de boeddhistische levensstijl. Zorg dat je rond 05.45 uur in de lange Sakkaline straat bent, waar deze indrukwekkende eeuwenoude traditie te zien is.

De aalmoesceremonie is zeker iets wat je wilt zien en doen in Luang Prabang maar zorg er wel voor dat je respectvol blijft. Als je dit ritueel zelf wilt aanschouwen dan willen we je een paar dingen meegeven om te onthouden.

 • Bekijk de ceremonie op een afstandje en ga zeker niet in de weg lopen.
 • Zorg voor gepaste kleding oftewel, knieën en schouders bedekt.
 • Foto’s maken mag, maar gebruik geen flitser.
 • Neem niet deel tenzij het iets voor je betekend.
 • Wees stil.
 • Ga niet mee met een mini bus tour. Dit om te voorkomen dat het een toeristisch circus wordt. Je kunt er gewoon heen lopen of fietsen.

Struin over de morning market

Wanneer je vroeg op bent gestaan voor de aalmoesgeving, is het leuk om daarna door te lopen naar de ochtendmarkt. In de straten achter het paleis liggen de kraampjes vol met verse groenten, exotisch fruit en zelfs dode vleermuizen en ratten. Je kijkt je ogen uit van wat er te koop is!

Bezoek het koninklijk paleis en de tempel

Midden in het centrum van Luang Prabang schittert het voormalig Koninklijk Paleis en de bijbehorende tempel. Deze blikvanger komt uit 1904 en in het bouwwerk zie je een combinatie van Laotiaanse architectuur met invloeden uit Frankrijk terug. Om naar binnen te mogen betaal je 20.000 KIP en ook hier is het verplicht om gepast gekleed te gaan. Je kunt het paleis ook al goed van buitenaf bekijken wanneer je de verhoging oploopt aan de overkant van de straat.

Neem een duik bij de Kuang Si Waterval

Als je ons vraagt wat te doen in Luang Prabang? Dan is dat het bezoeken van de Kuang Si Watervallen. Hoewel het bijna een uur rijden is naar de watervallen is dit een hoogtepunt wat je niet wilt missen. De paradijselijk mooie waterval bestaat uit verschillende lagen en staat vooral bekend om de blauwe kleur. De waterval is 50 meter hoog en voornamelijk beneden kan het druk worden met mensen. Maak zeker de kleine klim van 15 minuten over het glibberige pad naar boven om heerlijk rustig te zwemmen in het verkoelende water. Voor Kuang Si watervallen betaal je 25.000 KIP per persoon. Zorg dat je er voor 10.00 uur bent om de grootste groepen toeristen voor te zijn.

Ben je van plan om met de scooter te gaan? Maak dan op de terugweg een stop bij de buffel boerderij voor verse kaas of een ijsje. Ook zijn er mooie cafés langs de weg die uitkijken over groene rijstvelden.

Doen in Luang Prabang: bekijk de zonsondergang op Phousi Hill

Tegenover het koninklijk paleis vind je een lange trap met 300 traptreden die je helemaal naar de top van de heuvel Phousi brengt. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad en de Mekong. Doordat dit een van de bekendste dingen is om te doen in Luang Prabang tijdens de zonsondergang, kan het boven erg druk worden. Wij kregen het er ietwat benauwd van en zijn daarom naar beneden gelopen om daar rustig te genieten van het observeren van de vele mensen. Om naar boven te mogen betaal je 20.000 KIP per persoon.

Steek de bamboebrug over

Alleen tijdens het droge seizoen loopt er een gammele bamboebrug over het stromende water van de Nam Khan rivier. Aan de andere kant van de brug kom je uit in het minder bekende gedeelte van Luang Prabang waar je een glimp kunt opvangen van het lokale leven. Zoals dorpelingen die weven en houtsnijden. Loop zeker even binnen bij Garden of Eden waar je handgemaakte sieraden kunt bewonderen. Om de brug over te mogen steken betaal je een kleine vergoeding van 10.000 KIP. Leuk om te weten is dat dit geld naar het gezin gaat die elk jaar de bamboebrug herbouwt zodra het waterpeil zakt.

Tips voor Luang Prabang: chillen bij Namkhan Sunset

Een gloednieuwe hotspot in Luang Prabang is Namkhan Sunset. Hier kan je naartoe wandelen nadat je de bamboebrug bent overgestoken. Plof neer op de zachte kussens, geniet van een biertje en kijk uit over de Nam Khan Rivier. Probeer zeker de typisch Laotiaanse snack, fried riverweed met chili pasta. Dit is een goede vervanger voor de veel genoemde Utopia Bar die helaas permanent gesloten is.

Bewonder de mooie tempels

Verspreid over Luang Prabang vind je tientallen tempels. De een nog mooier dan de ander. De meest bekende daarvan is Wat Xieng Thong. Voor 20.000 KIP mag je de tempel van dichtbij komen bewonderen. Zo zal je veel goud zien glinsteren in de zon en aan de westelijke kant is een muur rijk aan mozaïek kunst.

Souvenirs scoren op de Night Market

De Night Market is de beste plek om goedkope souvenirs te scoren in Luang Prabang. In tegenstelling tot de meeste Aziatische landen zijn de verkopers niet opdringerig maar zitten ze rustig op de grond in de hoop dat jij hun koopwaar wilt bekijken. Je kunt dus rustig op je gemak over de Night Market lopen en alles bekijken. De markt start om 17.00 uur en eindigt rond 23.00 uur.

Aan een zijweg van de Night Market vind je ook nog een smalle straat met streetfood kraampjes. Halverwege de straat begint een soort lopend buffet waar je kunt opscheppen wat je wilt eten. Daarna kan je aanschuiven aan een lange gezamenlijke tafel en is het heel makkelijk om andere reizigers te ontmoeten. Iets wat je hier zeker moet proeven zijn de kokospoffertjes!

Tips om te eten in Luang Prabang

Aan leuke restaurantjes in Luang Prabang geen gebrek. Er zijn veel plekken waar je goed en betaalbaar lokaal kunt eten. Maar er zijn ook wat hippe hotspots om cocktails te drinken en pizza’s te eten. Daarnaast zijn er door de Franse invloeden ook veel kleine bakkerijtjes en koffie zaakjes zijn. Om jou wat inspiratie te geven delen we hieronder onze favoriete food hotspots in Luang Prabang.

 • Saffron Coffee’s: superleuk tentje om te ontbijten en lunchen met tafeltjes waarbij je uitkijkt op de Mekong.
 • Two Little Birds: schattig plekje met smoothiebowls voor iets meer dan €2,-
 • Bamboo Garden Restaurant: knus restaurant met goede kwaliteit lokale gerechten.
 • Break for a bread: hier wil je heen voor een belegd stokbroodje! Nog nooit in Vietnam geweest? Proef dan de typische Bánh Mì.
 • Family Bakery & Restaurant: klein restaurantje waar altijd wel mensen zitten voor een goede koffie of voor de broodjes bao.
 • Gelato del Lao: hier wil je elke avond een ijsje halen. De hoorntjes zijn zo vers dat ze soms nog warm aanvoelen.
 • Popolo: het restaurant zelf ziet er ontzettend knus uit met bloemen en lichtjes. De pizza’s zijn groot en goed!

Onze favoriete hotels om te overnachten in Luang Prabang

De beste plek om te overnachten in Luang Prabang is net buiten het drukke centrum waar verkeer doorheen raast. Le Sen Boutique Hotel is een heerlijke oase van rust in Luang Prabang. Na een dag eropuit om bezienswaardigheden te bezoeken, is er niks beters om te ontspannen bij het zwembad of in het afgeschermde prive buitenbad in de achtertuin. De kamer zijn groot en comfortabel, de douche is zalig en voor een lekker ontbijt hoef je de deur niet uit. Heb je een budget? Dan zijn Villa Oasis en Moonlight Champa goede hotels! Sa Sa Lao is een fijn hostel wat iets verder van het centrum af ligt maar waar je wel helemaal tot rust komt en het makkelijk is om andere reizigers te ontmoeten. Lees ook dit artikel met de beste 20 hostels en hotels in Laos!