Wat te doen in Nong Khiaw: 7 toffe tips

Tips wat te doen in Nong Khiaw in Laos

Verscholen in het noorden van Laos ligt het slaperige dorpje Nong Khiaw. Dit is de perfecte bestemming voor reizigers die van de gebaande wegen willen gaan en het eenvoudige leven van Laos willen ontdekken. Het dorpje is omringd met kalkstenen bergen en door het centrum kronkelt de Nam Ou-rivier. Hoewel alles op een rustiger tempo gaat, betekent dat niet dat je je hoeft te vervelen. Er zijn namelijk genoeg leuke dingen om te doen in Nong Khiaw. Bezoek het afgelegen dorpje Muang Ngoy wat alleen te bereiken is met de boot, maak een toffe hike naar de top van een berg voor de zonsondergang en kruip in de avond rond het kampvuur. Benieuwd naar wat te doen in Nong Khiaw in Laos? Lees dan hieronder alle tips voor Nong Khiaw!

7 leukste tips voor Nong Khiaw in Laos

Nong Khiaw is een avontuurlijke bestemming en met een aantal prachtige bezienswaardigheden wil je er zeker 2 tot 3 dagen voor uittrekken. Goed om te weten is dat het er behoorlijk koud kan worden in de wintermaanden, zorg daarom dat je warme kleding meeneemt. Wij waren er in februari en moesten ons in de ochtend en avond dik inpakken. Neem ook genoeg cash geld mee want de geldautomaten werken niet altijd.

Must do: hike naar Pha Daeng Peak Viewpoint

Er zijn in Nong Khiaw in totaal vier viewpoints waar Pha Daeng Peak de meest iconische is. Voor het mooiste uitzicht klim je aan het einde van de middag naar boven zodat je de zonsondergang op de top kunt bekijken. Vanaf Pha Daeng Peak Viewpoint heb je en grandioos 360 graden uitzicht over de rivier, bergen en het dorpje. Hoewel de klim naar boven maar iets meer dan een uur duurt, is het wel een pittige hike vanwege de steile stukken. Als je ervoor kiest de zonsondergang te bekijken, zorg dan dat je een zaklamp bij je hebt en een warm vest. De toegangsprijs is 20.000 KIP per persoon. Dit is het startpunt van de hike naar Pha Daeng Peak Viewpoint.

Maak een meerdaagse trekking vanuit Nong Khiaw

Een bekende activiteit om te doen in Nong Khiaw is een meerdaagse trekking. Het dorpje wordt omgeven door groene bergen en tijdens de trekking trek je deze prachtige natuur in waarbij je lokale afgelegen dorpjes passeert. Overnachten doe je in basic accommodaties waar je een inkijkje krijgt in het leven van de mensen die afgezonderd leven. Opfrissen doe je in de rivier want een douche kennen ze niet. Je kunt kiezen voor een 2-daagse hike of zelfs 3, 4 of 5 dagen lang. De trekking boek je bij een van de offices aan de hoofdweg in Nong Khiaw. Het is een bijzondere manier om de natuur rondom het bijzondere Nong Khiaw te ontdekken.

Tijdens de trekking bezoek je ook het afgelegen dorpje Muang Ngoy. Dit bijzondere dorpje is alleen te voet of met een bootje te bereiken. Je kunt Muang Ngoy ook bezoeken met een dagtour en dit is absoluut een hoogtepunt om te doen in Nong Khiaw.

Pak de boot naar het traditionele dorpje Muang Ngoy

Muang Ngoi is een klein rustig dorpje gelegen aan de oever van de Nam Ou-rivier. Bijzonder is dat het afgelegen dorpje alleen te bereiken is per boot. Doordat Muang Ngoy afgesloten was van de buitenwereld maakte het lange tijd nauwelijks ontwikkeling door. Door de komst van toeristen maakt het grote sprongen en is er tegenwoordig zelfs WiFi. Het is leuk om door de zanderige straten te wandelen met vriendelijk zwaaiende kinderen en de kippen die om je heen rennen. Om er te komen boek je een dagtrip bij een van de tour-kantoortjes. De tour bevat meer dan het bezoeken van Muang Ngoy. Je klimt ook naar Phanoi viewpoint, bezoekt een grot en de Tat Mok Waterval. Mocht je nog energie over hebben dan kan je het laatste stukje terug naar Nong Khiaw met een kajak afleggen.

Tip: je kunt ook zelfstandig naar Muang Ngoy alleen moet je dan wel een nachtje blijven slapen. De boot terug naar Nong Khiaw vertrekt namelijk alleen in de ochtend om 09.30 uur en niet aan het einde van de middag. Om in Muang Ngoy te komen koop je een ticket voor de boot bij de kleine haven in Nong Khiaw. Een ticket kost een paar euro en de boot vertrekt elke dag rond 10.15 uur.

Tat Mok Waterval en de biologische boerderij Yensabai

De Tat Mok Waterval is mooi, maar juist de wandeling ernaartoe maakt dat dit echt iets is wat je moet doen Nong Khiaw. Je start in een primitief dorpje waar de kinderen spelen op de zanderige paden en graag je aandacht trekken. Daarna volg je een prachtige route door de groene rijstvelden omgeven door bergen. Eenmaal aangekomen bij de waterval kan je een duik nemen of af te koelen want onderweg is er nauwelijks schaduw. Op de terugweg maak je nog een stop bij de bijzondere biologische boerderij Yensabai. Een perfecte plek om te ontspannen middenin de natuur met een koud drankje in een van de hangmatten.

Neem een kijkje in de Pha Khuang grot

Op een stukje lopen vanuit Nong Khaiw light de Pha Khuang grot verscholen. Deze grot werd tijdens de Vietnam oorlog gebruikt om te schuilen. Het is bijzonder om even in te lopen, hoe verder je de grot in gaat, hoe smaller en benauwder het wordt. Je kunt je niet voorstellen hoe dat moet zijn geweest in de oorlog.

Pasta eten bij Coco Home

Als er iets is wat je niet verwacht van zo’n eenvoudig dorpje, dan is het wel dat je er een goed restaurant vindt. Bijzonder genoeg heb je dat er juist wel en bij Coco Home Bar & Restaurant ben je aan het juiste adres voor een overheerlijke lunch of diner. Zoek een mooi plekje op met uitzicht op de rivier en geniet van al het lekkers wat ze er serveren. Wij vonden de pasta zo lekker dat we er zelfs elke avond hebben gegeten. Ga als toetje zeker voor een mango sticky rice, die is anders dan in Thailand maar ontzettend lekker!

Tip: voor ontbijt is Colour een schattig tentje. Ze spelen pianomuziek af wat zorgt voor een ontspannen sfeertje.

Tips voor hotels in Nong Khiaw

Overnachten in Nong Khiaw doe je het beste bij een Guesthouse die gelegen zijn aan de Nam Ou-rivier. Bij Arthith Guesthouse word je wakker met een geweldig uitzicht over de bergen. Het is een fijn guesthouse met basic maar comfortabele kamers en je hebt een eigen balkon om te zitten. Juist wat meer luxe en een zwembad? Dan boek je het beste een kamer bij Mandala Ou Resort. Voor een unieke overnachting overnacht je in The Float House!

Hoe kom je in Nong Khiaw in Laos?

De meeste mensen reizen naar Nong Khiaw vanuit Luang Prabang. Hoewel het maar 140 kilometer noordelijker ligt dan Luang Prabang, ben je toch al snel 3,5 tot vier uur onderweg. Bereid je voor op een hobbelige rit in een oud busje waar soms zelfs houten stoelen in worden gezet. Niks is te gek in Laos en ze doen er alles aan om zoveel mogelijk mensen te vervoeren. Het busje kan je online boeken via 12Go Asia voor €8,-.