Cape Tribulation bezoeken: tips, wat te doen + wandelroutes

Cape Tribulation in Asutralië bezoeken: tips, wandelroutes en wat te doen

Een roadtrip langs de oostkust van Australië is niet compleet zonder een bezoek aan Cape Tribulation in het Daintree National Park. Het Daintree-regenwoud is naar schattig ongeveer 180 miljoen jaar oud en wat het extra bijzonder maakt is dat twee werelderfgoedlocaties elkaar ontmoeten, namelijk het Wet Tropics Rainforest en het Great Barrier Reef. Naast dat je er mooie wandelingen kunt maken en kunt relaxen op prachtige witte stranden, is er nog een grote reden om ernaar toe te gaan. Je hebt namelijk de kans om kasuarissen re spotten! Om Cape Tribulation te bezoeken is het handig om je vooraf in te lezen. Daarom delen we hoe je er precies komt, onze tips voor mooie wandelroutes en waar te verblijven.

Over het Daintree Forest en Cape Tribulation

Handig om te weten is dat het Daintree Nationaal Park is opgedeeld in twee secties: Mossman en Cape Tribulation. Wij hadden maar één dan om het park te verkennen en kozen ervoor om Cape Tribulation te bezoeken. Als je meer tijd hebt, is het zeker de moeite waard om beide gebieden te verkennen.

Hoe bezoek je Cape Tribulation het beste?

De beste manier om het Daintree Forest te verkennen is met eigen vervoer. Zo kan je genieten van de vrijheid en zelf bepalen waar je wilt stoppen en wat je wilt doen. Vanuit Cairns doe je er zo’n anderhalf uur over tot aan de ferry en vanaf Port Douglas doe je er ongeveer 40 minuten over. De route ernaartoe is alleen al prachtig!

Daintree National Park bezoeken is gratis, maar om bij Cape Tribulation te komen moet je wel met een ferry de rivier over. De overtocht duurt maar vijf minuten en kost 45 AUD (retour trip). Vanaf de ferry tot aan Cape Tribulation loopt één weg van 35 kilometer lang die je langs de mooiste wandelroutes en bezienswaardigheden brengt.

Spot krokodillen tijdens een boottocht

Hoewel je op de route langs de Oostkust genoeg bent gewaarschuwd voor krokodillen, is het zeker niet vanzelfsprekend om er een te zien. De krokodillen die ook wel ‘salties’ worden genoemd leven in de Daintree rivier en de omliggende moerassen. Nog voor je de ferry neemt kan je een boottocht maken over de rivier en heb je de kans om deze dieren van dichtbij te zien terwijl ze zonnebaden op de oevers of in het water zwemmen. Als je van plan bent om naar Cape Tribulation te bezoeken, start de dag dan met deze boottocht. In tegenstelling tot andere aanbieders, vaart de elektrische Solar Whisper Cruise geruisloos door het water. Bovendien krijg je veel interessante informatie over de dieren en hun omgeving.

Cape Tribulation Beach

Als je de weg vanaf de ferry helemaal volgt, kom je uit bij Cape Tribulation Beach. Dit langgerekte strand is prachtig om te zien, vooral omdat het zo bijzonder is om aan de ene kant uit te kijken op het groene regenwoud en aan de andere kant de turquoise zee. Goed om te weten is dat het sterk wordt afgeraden om het water in te gaan vanwege krokodillen en kwallen.

Tip: check vooraf wanneer het eb en vloed is. Wij kwamen aan toen het vloed was en toen was er vrijwel geen strand zichtbaar.

Kasuarissen spotten in de Daintree Forest

Het Daintree Forest staat bekend om zijn rijke biodiversiteit en is de thuisbasis van vele unieke diersoorten, waaronder de bedreigde kasuaris, ook wel bekend als de cassowary. Deze grote loopvogels zijn een van de meest fascinerende inwoners van het regenwoud en worden beschouwd als de bewakers van het bos vanwege hun rol bij het verspreiden van zaden. Tijdens je bezoek aan Cape Tribulation is de kans aanwezig dat je een kasuaris ziet. Ze kunnen onverwachts tevoorschijn komen terwijl je door het regenwoud wandelt of zelfs langs de weg rijdt. Het is belangrijk om een veilige afstand te bewaren en de dieren niet te voeren, omdat dit hun natuurlijke gedrag kan verstoren.

De mooiste wandelroutes in het Daintree National Park

Een van de beste manieren om het Daintree Forest te ervaren, is door te wandelen. Er zijn een aantal geweldige boardwalks die je meenemen door weelderig regenwoud, langs beekjes en hopelijk kom je onderweg een cassowary tegen! Hieronder onze favoriete wandelingen die je niet mag missen.

Jindalba Boardwalk

Deze korte wandeling van 700 meter neemt je mee door een deel van het regenwoud en langs de route staan informatieborden die je meer vertellen over de flora en fauna van het gebied. Als je meer tijd hebt en een uitdagendere wandeling wilt maken, kun je de langere route van ongeveer 3 kilometer volgen. Doordat het er rustiger is en je dieper het regenwoud in trekt, is de kans groter om een cassowary te spotten. Het pad kan glad zijn na regenval, dus zorg ervoor dat je stevige wandelschoenen draagt.

Dubudji Boardwalk

De Dubudji Boardwalk is een andere prachtige wandeling die je meeneemt door het regenwoud en de mangroves. Dit pad van 1,8 kilometer leidt je langs indrukwekkende Strangler Fig Trees en de Chinese schermpalmen, en eindigt bij het prachtige Myall-strand. Als je geen zin hebt in de volledige wandeling, kun je ook een kortere route nemen die je rechtstreeks naar het strand brengt.

Madja Boardwalk

Tijdens deze korte wandeling van 1,2 kilometer loop je door het prachtige regenwoud. Kijk vooral goed om je heen en loop niet te snel, want ook hier kan je dieren tegenkomen zoals varanen en vooral de cassowary.

Eet een ijsje bij Daintree Ice Company

Tijdens je bezoek aan Cape Tribulation moet je zeker een stop maken bij de Daintree Ice Cream Company. Deze unieke plek kweekt verschillende soorten tropisch fruit in hun eigen tuin en maken er heerlijk ijs van. Ga zeker voor de ‘signature cup’ waarbij je vier verschillende soorten exotische smaken krijgt om te proeven. Combineer het met een koffie want ook die maken ze er zelf.

Snorkelen bij het Great Barrier Reef

Je mag Australië niet verlaten voordat je hebt gesnorkeld in het Great Barrier Reef. Eerder bekeken wij de onderwaterwereld al in Indonesië en Thailand, maar het Great Barrier Reef is van een heel ander level. Het rif ligt op korte afstand van Cape Tribulation en biedt een ongelooflijke onderwaterwereld met kleurrijk koraal, exotische vissen en zelfs schildpadden. Bij Ocean Safari ga je met een ervaren gids mee en bezoek je twee verschillende locaties. Gebruik de code ‘reisplaatje’ voor korting.

Drijf op een luchtbed door het regenwoud

Over unieke tours gesproken, dit is er een hoor! Wij zagen deze reel en wisten meteen dat we dit wilden doen. Helaas hadden wij pech met slecht weer waardoor het niet door kon gaan. Toch willen we het hier benoemen want het moet een toffe ervaring zijn. Tijdens deze snorkeltocht ga je zien wat er onderwater leeft maar wat deze ervaring extra speciaal maakt is dat je op een luchtbed over de rivier drijft. De tour kan je hier boeken. Voor krokodillen hoef je niet bang te zijn want het water is in dit gebied te koud.

Tips om te overnachten bij Cape Tribulation

Om Cape Tribulation te bezoeken heb je geen 4×4 nodig, dus je kunt er ook met de camper komen en overnachten bij een van de campings. Zo heb je Cape Tribulation Camping en Safari Lodge and Campground die middenin de natuur liggen en prima faciliteiten hebben. Ben je juist op zoek naar een accommodatie? Dan zijn Daintree Manor B&B, Noah Creek Eco Huts en Cape Trib Beach House fijne opties.

Dit waren onze tips voor het bezoeken van Cape Tribulation in het Daintree National Park. Ben je van plan om langs de oostkust naar beneden te rijden richting Cairns? Dan heb je ongetwijfeld ook wat aan onze tips voor Byron Bay, Port Macquarie, Noosa en Sydney!