Wat te doen in La Fortuna: tips en bezienswaardigheden

Tips en bezienswaardigheden in La Fortuna in Costa Rica

La Fortuna is een van Costa Rica’s meest populaire bestemmingen. Vaak is het ook de eerste kennismaking met Costa Rica tijdens een rondreis. Dit omdat La Fortuna op maar 3,5 uur rijden van San Jose ligt. La Fortuna staat vooral bekend om de prachtige Arenal vulkaan maar ook om de enorme hoeveelheid groen. Hierdoor zijn er veel leuke dingen om te doen en zijn er toffe bezienswaardigheden om te bezoeken. Wij verbleven een aantal dagen in La Fortuna en delen onze tips met wat te doen in La Fortuna.

Tips wat te doen in La Fortuna in Costa Rica

Het is verbazingwekkend hoeveel er te doen is in La Fortuna. Van mooie wandelingen aan de voet van de Arenal vulkaan tot aan gekleurde kikkers spotten in de nacht. Goed om te weten is dat het meeste in La Fortuna op eigen houtje te doen is. Hoewel we hier normaal gesproken enorme voorstander van zijn, ligt dat in Costa Rica toch een tikkeltje anders. We raden het echt aan om af en toe eens met een tour mee te gaan of een gids te boeken omdat je dan zoveel meer dieren gaat zien. Dat maakt de Costa Rica beleving, als je het ons vraagt, echt compleet. Daarnaast zijn tours ook een handige manier om bezienswaardigheden te bezoeken als je geen auto hebt. Wij hebben fijne ervaringen met de organisatie Eco Terra die we boekten via Get Your Guide.

Mistico Hanging Bridges 

Een van de dingen waar La Fortuna bekend om staat zijn de meterslange hangbruggen. Hoewel je deze activiteit ook in Monteverde kan doen, zijn de Mistico Hanging Bridges het mooist. De trail is ongeveer 3 kilometer lang en we zouden het omschrijven als makkelijk en toegankelijk. Daarnaast zijn de paden verhard. Hoewel je geen wandelschoenen nodig hebt is het wel handig om dichte schoenen te dragen vanwege de dieren die er leven. Tijdens de wandeling passeer je 6 hangbruggen. Stuk voor stuk leuk om te lopen. De langste is bijna 100 meter lang en op sommige stukken tientallen meters diep. Natuurlijk draait het om de hangbruggen maar ook de omgeving waar je in loopt is indrukwekkend. Wanneer je met een gids gaat zal je meestal verschillende kikkers, vogels en soms zelfs slangen zien. Ga vroeg op pad want dan heb je de hangbruggen zo goed als voor jezelf. Voor een rondje hangbruggen betaal je 32 dollar per persoon.

Overnachten in het regenwoud bij La Tigra 

Wil je graag het echte Costa Rica ervaren? Dan is een overnachting bij La Tigra middenin het regenwoud enorm aan te raden. Het ligt op ongeveer drie kwartier rijden van het centrum van La Fortuna op een bijzondere plek. Je overnacht in lodges die compleet omgeven zijn door groen. Om af te koelen is er een zwembad en er is een kleine hike die je kunt lopen. Wat het verblijf extra speciaal maakt is dat je een avond wandeling kunt maken waarbij je verschillende kikkers en soms zelfs slangen kunt spotten. Aan alles merk je dat La Tigra onderhouden wordt met zoveel liefde. Ze proberen zelfs de natuur te herstellen door bomen te planten. Wanneer je hier aan bij wilt dragen betaal je 30 dollar en mag je je eigen boom planten in Costa Rica. 

Omdat La Tigra net buiten La Fortuna ligt is het handig om een eigen auto te hebben zodat je overdag op pad kan. Geen eigen auto hoeft geen belemmering te zijn want die hadden wij ook niet. Om er te komen laat je je brengen door een taxi. Ideaal is dat La Tigra een restaurant heeft waardoor je in principe de deur niet uit heeft. Het eten is betaalbaar en smakelijk. 

Spot luiaards in de boom in La Fortuna

Het nationale symbool van Costa Rica is de luiaard. Deze zal je dan ook regelmatig op plaatjes voorbij zien komen. Nog leuker is het om deze grappige dieren in real life te zien. Hoewel je ze met een beetje geluk langs de weg ziet hangen, is dat geen garantie. Om die reden is het tof om een tour te doen waarbij je op zoek gaat naar de luiaard. Om een luiaard te zien zal je voornamelijk omhoog moeten kijken. Vaak zitten ze dagen achter elkaar in een boom en komen ze één keer per week naar beneden om hun behoefte te doen. Grappig is dat je een luiaard regelmatig met een glimlach op z’n gezicht ziet. Dat komt omdat er in de bladeren die ze eten een voor hun giftige stof zit die ze high maken.

Wandelen rond de Arenal vulkaan: Mirador El Silencio

Wanneer het helder is zal je de indrukwekkende Arenal vulkaan vanuit La Fortuna zien shinen. Tijdens de Mirador El Silencio hike heb je een fantastisch uitzicht over de vulkaan en kijk je halverwege uit op Lake Arenal. De wandeling brengt je naar het uitzichtpunt waar je op maar 900 meter verwijderd van de vulkaan bent. Het is een makkelijke wandeling waar je in totaal 40 minuten over doet. De hike kan je prima op eigen houtje doen en kost $9 per persoon of boek een tour. Het is aan te raden om de hike alleen te doen wanneer het helder weer is. Wij waagden toch de gok toen het redelijk bewolkt was en kwamen kletsnat in de wolken aan bij het uitzichtpunt.

Een alternatief voor de Mirador El Silencio hike is de bekendere 1968 hike. Deze wandeling is ook prachtig maar doordat het bekender is, ook een stuk drukker en prijziger. Voor de 1968 hike betaal je $17 per persoon.

Must do in La Fortuna: Spot kikkers tijdens een nachtwandeling

Eén van de meest leuke dingen om te doen in La Fortuna is kikkers spotten tijdens een nachtwandeling. Zodra het donker is hoor je de kleine beestjes luidkeels geluid maken. Tijdens een avondwandeling ga je op zoek naar de fel gekleurde kikkers. Wij vonden het enorm bijzonder om de kikker die op de voorkant van de Lonely Planet staat te pronken in real life te zien. Er zijn verschillende plekken waar je een nachtwandeling kan doen. Zelf kozen we ervoor om deze te volgen bij La Tigra waar we verbleven.

La Fortuna waterval

De populaire La Fortuna waterval vind je net buiten het dorpje. Bij de ingang betaal je $18 per persoon waarna je doorloopt naar de trappen. Via 500 trappen (we hebben ze echt geteld, haha) loop je in een klein kwartier helemaal naar beneden. Na 600 meter lopen kom je aan bij de waterval. Je hebt verschillende punten waarvan je de waterval kunt bekijken. Het water klettert vanaf een hoogte van 70 meter naar beneden. Bij de waterval zelf is er een sterke stroming en we raden af om hier het water in te gaan. Als je bij de waterval naar links loopt kom je uit bij een gedeelte waar het water rustig is en waar het veilig is om het water in te gaan. Zoals het meeste in Costa Rica is het ook bij de La Fortuna waterval goed geregeld want er zijn kleedhokjes en zelfs douches aanwezig. Ideaal als je net als ons een roadtrip door Costa Rica maakt met een 4×4 + daktent.

Genieten in de gratis hotsprings in La Fortuna 

Dankzij de Arenal vulkaan zijn er tientallen hotsprings te vinden in La Fortuna. De meeste zijn betaald bij een resort maar gelukkig is er ook een gratis hotspring te vinden. Deze gratis hotspring is ook populair onder de locals en het kan er dan ook behoorlijk druk worden. Zorg daarom dat je er vroeg bent zodat je in alle rust kunt genieten van deze bijzondere ervaring. Dit is de locatie van de gratis hotspring in La Fortuna. Je auto parkeer je langs de weg vanwaar je naar beneden loopt tot aan de rivier. Het maakt niet uit of je links of rechts gaat. Aan beide kanten kan je een plekje vinden in het warme water.

Wil je jezelf eens goed verwennen en ben je toe aan ontspanning? Dan kan je ook een bezoek brengen aan een van de vele betaalde hotspring in La Fortuna. De meest bekende is Tabacón waar je voor €78.- een hele dag kunt relaxen. Ook is lunch of diner inclusief. De hotsprings zijn werkelijk waar prachtig. Alles is goed onderhouden en de faciliteiten zijn goed geregeld. Wanneer je met twee personen gaat is het ook interessant om te kijken of een nacht boeken bij Tabacón niet voordeliger is dan een los hotel boeken.

Eten bij Organico Fortuna

Organico Fortuna is bij far de leukste plek om te eten in La Fortuna. Het is leuk ingericht en op de kaart vind je veelal gezonde gerechten zoals smoothie bowls. Het eten is zeker niet goedkoop. Zo betaalden wij voor een latte koffie 4 dollar. Het eten daarentegen is wel erg lekker. Dus als je in La Fortuna bent dan is een ontbijt of lunch bij Organico Fortuna een aanrader.

Tips om te overnachten in La Fortuna

Zoals we in deze blog al benoemden is overnachten bij La Tigra een echte must wanneer je Costa Rica op z’n best wilt ervaren. Het ligt wel wat afgelegen waardoor je er niet langer dan 1-2 nachten wilt blijven. Daarom raden we aan om ook 2 nachten in het dorpje La Fortuna zelf te overnachten. Dan zit je dichterbij de leuke dingen om te doen in La Fortuna. Een goede optie is om bij Casa Luna Hotel en Spa te verblijven. Je zit dan net buiten het drukke dorpje maar wel dicht genoeg bij alles wat er te doen is. Vanuit je kamer kijk je uit op de vulkaan en op warme dagen koel je af in het zwembad. Ook zijn er warm water baden met bubbels waar je zelfs in de avond nog lekker kan ontspannen. Op en top genieten en het mooie is dat je er niet eens de hoofdprijs voor betaalt. Bekijk hier nog meer tips voor de mooiste hotels in Costa Rica!

Hoe kom je in La Fortuna met het openbaar vervoer?

Costa Rica bereizen met het openbaar vervoer is op z’n zachtst gezegd een uitdaging. De bussen doen er allereerst erg lang over en vaak sluiten de bussen niet op elkaar aan waardoor je lang moet wachten. Reizen met het openbaar vervoer in Costa Rica kost dus een hoop tijd. Reken zeker op een halve tot hele dag om van de ene plaats naar de andere plaats te komen.

Vanuit San Jose (Alajuela) naar La Fortuna: In Alajuela ga je naar Central de Autobuses del Norte. Het makkelijkste is, als je in Alajuela verblijft, een Uber te pakken naar deze terminal. Bij je verblijf kan je ook altijd even vragen of ze de actuele tijden weten. Pin je er niet op vast want je weet het nooit in Costa Rica. Eenmaal bij de terminal neem je een bus naar Ciudad Quesada. Je komt hier aan bij Terminal de Autobuses Plaza San Carlos. Hier stap je over op een directe bus naar La Fortuna. Er zijn altijd mensen die je helpen en vragen waar je naartoe wilt, dus maak je geen zorgen.

Vanuit Monteverde naar La Fortuna: Tussen Monteverde en La Fortuna gaan helaas geen directe bussen en moet je een keer overstappen. Dit doe je in Tilarán. De bushalte in Santa Elena heet in Google Maps ook ‘Parada de bus tilaran’. De bus van Santa Elena naar Tilarán gaat niet vaak dus zorg dat je de eerste bus in de ochtend neemt. Deze ging bij ons rond 07:00 uur, maar vraag het na bij je accommodatie voor de actuele tijden. In Tilarán moet je overstappen op een bus naar La Fortuna.

Een betere maar duurdere optie vanuit Monteverde naar La Fortuna is de ‘jeep-boat-jeep’ service. Er zijn verschillende aanbieders die deze shuttle aanbieden en vaak kan je accommodatie je helpen met boeken. In het kort word je met een jeep opgehaald bij je accommodatie in Monteverde. Hiermee rij je in 1,5 uur naar Lake Arenal en stap je hier op een boot die je naar de overkant brengt. Dit is op zich al een prachtige overtocht, zeker op een heldere dag. Eenmaal aan de overkant is het nog zo’n 1,5 uur rijden tot je accommodatie. De prijs is ongeveer €25,- per persoon.