Wat te doen in Tulum en omgeving: hotspots en tips

Wat te doen in Tulum: bezienswaardigheden en tips

Tulum is the place to be voor iedereen die van strand, hippe eettentjes en leuke boutiques houdt. Een plek waar je kan relaxen aan het strand maar waar je ook actief cenotes bezoekt op de fiets. Deze hippe hotspot mag daarom niet ontbreken tijdens jouw route door Mexico. Laat je vooral niet afschrikken door dat Tulum té toeristisch is geworden. Deze plek is meer dan alleen de ‘drukke’ hoofdstraat. Wijk daarom van het gebaande pad en leer het echte Tulum kennen door te struinen door de achteraf straatjes. Wij zijn hier twee keer geweest en delen onze tips voor Tulum met je. In deze blog delen we dan ook wat te doen in Tulum. Tips voor de leukste bezienswaardigheden, hippe plekken om te eten en de locaties van toffe Instagram foto hotspots.

Wat te doen in Tulum? 9 tips, bezienswaardigheden, Instagram foto hotspots en leuke dingen om te doen in Tulum

Bezoek de cenotes in Tulum en omgeving

Rondom Tulum vind je verschillende cenotes. Een cenote is een poel of grot met helder water waar je een heerlijke duik kan nemen. Vroeger waren dit voor de Maya’s heilige plaatsen en gebruikten ze de cenotes om offers te brengen. Het is een prachtig natuurverschijnsel waar je kunt snorkelen en zwemmen. Er zijn drie cenotes in Tulum en omgeving die een bezoek waard zijn.

  • Gran Cenote: deze cenote ligt op maar 5 kilometer van Tulum af. Neem je snorkel mee want je kan hier prachtig snorkelen tussen de vissen. Deze cenote is populair dus bezoek deze cenote zo vroeg mogelijk in de ochtend of aan het einde van de middag. Let op dat hier geen camera’s zijn toegestaan. Je mag alleen je telefoon meenemen. Voor deze cenote betaal je ongeveer €21,50 per persoon om binnen te komen.
  • Cenote Calavera: op maar 3 kilometer van Tulum vind je Cenote Calavera. Om binnen te komen betaal je ongeveer €10,- per persoon. De cenote ligt verscholen tussen de hoge bomen. De cenote is eigenlijk een groot en klein gat in de grond waar je in kan springen.
  • Cenote Dos Ojos: deze cenote ligt wat verder weg van Tulum maar is leuk om te bezoeken als je naar of van Playa del Carmen komt. De cenote is vooral interessant voor duikers. Het water is hier extreem blauw en de onderwaterwereld is prachtig. Voor entree betaal je ongeveer €15.- per persoon.

Verken Tulum op de fiets

Een van de leukste manieren om Tulum te verkennen is op de fiets. Je ziet dan ook veel Mexicanen en reizigers door de vele straten van Tulum fietsen. Veel reizigers verblijven in Tulum Pueblo en om naar het strand te gaan is de fiets het favoriete vervoersmiddel. Vanaf daar is het ongeveer een half uur fietsen naar het strand. De weg langs het strand is al een bezienswaardigheid op zich omdat de strandtenten en winkels bestaan uit mooie architectuur. Er zijn genoeg fiets aanbieders in Tulum maar de goedkoopste daarvan is La Veleta. Hier huur je een fiets voor 100 pesos per dag. Je ontkomt er vaak niet aan om je paspoort af te geven als borg.

Tip foto hotspot Tulum: fiets langs de bekende foto hotspot in Tulum ‘Follow That Dream.’ Deze vind je vlakbij het Alaya Tulum hotel.

Breng een bezoek aan de Tulum Maya Ruines

Een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Tulum zijn de Maya Ruines aan het strand. De Temple of The Wind is extra bijzonder omdat deze aan het strand ligt. Hier vind je de bijzondere geschiedenis van de Maya’s terug. Het is mogelijk om een tour te boeken maar de informatie over deze indrukwekkende plek staan ook aangegeven op bordjes. Vergeet je zwemkleding niet mee te nemen want je vind er ook een prachtig strand om de zee in te gaan. Daarnaast is het handig om ook hier vroeg op de dag te zijn of juist aan het einde van de middag om de grootste drukte voor te zijn.

Bezoek de mooiste stranden van Tulum

Het strand van Tulum is waanzinnig mooi en omgeven door duizenden palmbomen. Het water is kraakhelder, blauw en het zand is zo wit dat het pijn doet aan je ogen. Het kan een hele uitdaging zijn om het strand te vinden omdat er langs de weg voornamelijk dure beach clubs te vinden zijn. Je kan ervoor kiezen om een van de beach clubs binnen te lopen en te betalen voor een bed. Het ligt aan het weer en de drukte hoeveel je moet uitgeven aan eten per persoon. Meestal varieert dat tussen de 40 en 100 euro per persoon. Ga je liever gratis op het strand van Tulum liggen? Dan loop je het beste binnen via Ahau en Raw Love. Aan de rechterkant vind je een stukje strand waar je nog gewoon op je handdoek kan liggen.

Tip foto hotspot Tulum: bij Ahau vind je de bekende foto hotspot van Daniel Popper met het hoofd van een vrouw. Je betaalt tegenwoordig wel een kleine fee om een foto te maken.

Must do: verwonder je in het museum SFER-IK

In Tulum zelf vind je al de mooiste architectuur maar in het museum SFER-IK bewonder je de mooiste kunstwerken. In deze harmonieuze omgeving rond lopen is een beleving op zich. Het museum is niet mega groot waardoor je na 20 minuten weer buiten staat. Om binnen te komen betaal je 200 pesos per persoon. Let op dat je geen tassen en camera’s mee naar binnen mag nemen. Alleen telefoons zijn toegestaan in dit museum. De winkel die je naast SFER-IK vind is net zo mooi vorm gegeven en deze toegang is natuurlijk gratis. Dus mocht je het geld er niet voor over hebben en toch een indruk willen krijgen van het museum dan is dit een goede gratis optie.

Maak een scooter tour door Tulum en omgeving

Bezoek de cenotes of scheur door de achteraf straatjes in Tulum met de scooter. Met een scooter ervaar je de ultieme vrijheid en ben je ook een stuk sneller dan met de fiets. Er zijn verschillende plekken waar je een scooter kunt huren. De goedkoopste plek waar je dit kunt doen is bij La Veleta. Hier huur je een scooter voor 600 pesos per dag. Om er zeker van te zijn dat er beschikbaarheid is, is het handig om vooraf te appen en een scooter te reserveren. Ook hier ontkom je er niet aan om je paspoort af te geven als borg.

Doen in Tulum: bekijk de zonsondergang vanaf het strand

De lucht van Tulum kleurt op zijn mooist met de zonsondergang. Verwacht een dromerige pastelkleurige lucht met op de achtergrond het geluid van de golvende zee. Playa Mirador is een publiek strand waar je de auto langs de weg kunt parkeren. Neem een biertje en wat eten mee om te genieten van de mooie kleuren wanneer de zon ondergaat.

Eten bij food hotspots in Tulum

Het grooste gedeelte van Tulum bestaat uit hippe eettentjes en je hoeft dan ook niet ver te zoeken om een leuke eetplek te vinden. Van smoothie bowls tot Mexicaanse taco’s en van pannenkoeken tot aan heerlijke broodjes. Of je nu Mexicaans of zin hebt in westers eten, je vind het hier allemaal. Zelf verbleven we hier langer dan een week en hebben daarom de leukste food hotspots in Tulum verzameld:

  • Del Cielo is een populaire food hotspot om te ontbijten en lunchen. Ga hier voor een Breakfast Tartine en de Tropical Breeze smoothie. Hier betaal je ongeveer €10,- voor.
  • Raw Love Cafe bij deze hippe food hotspot eet je de lekkerste smoothie bowls voor ongeveer €8,50. De plek vind je in Tulum Pueblo maar ook aan het strand. Kies voor de locatie aan het strand omdat je dan gelijk een plekje op het strand hebt.
  • Matcha Mama ook hier eet je heerlijke smoothie bowls voor ongeveer €9,-
  • El Gourmet ga hierheen als je zin hebt in een lekker broodje. Voor een broodje betaal je ongeveer €4,50
  • Mochiart bij deze leuke koffie fiets haal je de lekkerste take away koffie. Ze staan elke ochtend op het kruispunt bij Satélite Sur / Venus Ote.
  • Uno Japenese Noodles ontzettend lekker Japans eten en ook nog eens heel goed betaalbaar. Voor een noodle soep en een sushi bowl met twee drankjes betaalden we in totaal €15.-
  • Burrito Amor hier eet je de lekkerste burrito’s ever en ze kosten alles behalve de hoofdprijs. Voor twee burrito’s en twee drankjes betaalden wij €15,-
  • El Abasto bij dit kleine Mexicaanse eettentje vind je rond lunch tijd een lange rij. Kies uit de vitrine de vleeswaren die je wilt en er wordt een smakelijk broodje gemaakt. Voor twee broodjes betaalden wij ongeveer €9,-
  • Sin Etiqueta aan de buitenkant ziet het er dan misschien niet heel leuk uit maar als je door loopt vind je een jungle style binnenplaatsje. Ontbijt of lunch hier met pannenkoeken of een bowl. De koffie is hier ook erg goed! Voor pannenkoeken to share en twee koffie betaalden wij €11,20
  • Burgerito de lekkerste burgers eet je bij Burgerito op een gezellige binnenplaats met veel groen. Voor een burger en loaded fries + twee drankjes betaalden wij €20,-
  • Antajitos La Chiapaneca de plekken waar je taco’s kunt eten zijn ontelbaar. Maar bij dit restaurantje op de hoek van de straat in Tulum eet je echt de aller aller lekkerste!
  • Liefs deze foodtruck wordt gerund door een Nederlandse stel. Eet hier een heerlijke gezonde bowl met gegrilde groenten, aardappeltjes en linzen.
  • Jaguar Negro hier begin je je dag goed met lekkere koffie en broodjes of een zoetigheid.
  • Botanica Garden Cafe het eten is hier goedkoop en ook nog eens super lekker. Voor een belegd broodje, pannenkoeken, huevos rancheros en een juice betaalden we nog geen €15,-
  • Italdo Pasterleria zoetigheden om je vingers bij af te likken!
  • Ki’Bok Cafe zin in een echte goede bak koffie? Dan ben je hier aan het goede adres.

Tips om te overnachten in Tulum

Op zoek naar een goedkoop hotel in Tulum? Dat kan een uitdaging zijn omdat de accommodaties hier vaak wat duurder zijn dan in de rest van Mexico. Toch vind je ook hier betaalbare plekken om te overnachten zoals Meteora Hostel. Ga hier niet heen voor de feestjes want dit is een rustig hostel waar veel digital nomads werken. Naast gedeelde dorms zijn er gelukkig ook tweepersoonskamers. Andere leuke hotels om te overnachten zijn Caribena en Trece Lunas. Bekijk ook dit artikel met een verzameling van de leukste hotels in Mexico.

Is Bacalar in Mexico de volgende bestemming? Bekijk hier onze tips en wat te doen in Bacalar!