Hierve el Agua bezoeken: tips + praktische informatie

Tips voor het bezoeken van Hierve el Agua

De bijzondere waterval Hierve el Agua ligt in Centraal Mexico en bezoek je het beste vanuit de stad Oaxaca. De waterval of eigenlijk watervallen lijken op een druipende kaars en liggen in de middle of nowhere. Op internet vind je weinig tips over hoe je bij Hierve el Agua komt. Daarom delen wij tips en praktische informatie over het bezoeken van Hierve el Agua met eigen vervoer, het openbaar vervoer en een tour.

Tips voor het bezoeken van Hierve el Agua

De bevroren waterval Hierve el Agua

Hierve el Agua wat eigenlijk ‘water dat kookt’ heet is een uniek natuurverschijnsel in de middle of nowhere. Het water komt uit een hotspring boven op de berg. Ondanks de naam is het water niet heet maar ongeveer 25 graden waardoor je er ook kunt zwemmen. Door het ondiepe calcium rijke water krijgt het water een mooie groen blauwe gloed wat afsteekt tegen de groen bruine bergen op de achtergrond. Doordat er zoveel calcium in het water zit ontstaat er de vorm van een bevroren druipende kaars.

Ondanks dat de waterval afgelegen ligt is een bezoek aan dit bijzondere natuurverschijnsel zeker waard. Bezoek Hierve el Agua het liefst buiten het weekend om om de grootste drukte te vermijden. Als je niet met een tour meegaat zorg er dan voor dat je er voor 12.00 uur bent om de tours voor te zijn. Wij waren er op een doordeweekse dag rond 11.00 uur en deelden de plek met maar 15 andere mensen.

Hoe kom je bij Hierve el Agua vanuit Oaxaca?

Zelf bezochten we Hierve el Agua met een huurauto en dit raden we dan ook zeker aan. Dit is de snelste manier om er te komen en daarnaast geeft het je heel veel vrijheid. Je kan namelijk zelf bepalen of je het combineert met plekken zoals Mitla en Monte Alban. Op deze manier ben je veel flexibeler en als je het gemak en de kosten vergelijkt met de andere opties dan is dit wat ons betreft de beste optie als je met meer dan één persoon reist. Hieronder delen we onze tips voor het bezoeken van Hierve el Agua met een huurauto, OV en via een tour

Tips voor Hierve el Agua bezoeken met een auto

Zoals we al beschreven is een goede manier om Hierve el Agua te bezoeken met eigen vervoer. Vanaf Oaxaca is het een kleine 2 uur rijden om er te komen. De route die je moet rijden is anders dan Google Maps aangeeft. Google Maps stuurt je over de 179 tolweg wat een goed begaanbare weg is. Wij kregen bij het tolpoortje het bericht dat dit niet de goede weg was en kregen het advies om terug te keren. Vervolgens hebben we de kronkelende weg via Xaaga door de bergen met fenomenale uitzichten gereden. De weg kan gevaarlijk aanvoelen maar als je ervaring hebt met auto rijden dan is deze weg prima begaanbaar. Om deze weg te mogen rijden betaalden we 30 pesos.

Ondanks dat andere reisblogs aangeven dat je de 179 tolweg moet nemen hebben wij sterk het vermoeden dat dit niet mogelijk is. Ook omdat alle auto’s, taxi’s en busjes dezelfde weg door de bergen nemen. Je hebt voor deze route geen 4×4 nodig. Benieuwd waar je een auto huurt in Oaxaca stad? Wij huurden een auto voor één dag bij Rentex. Voor het huren van de auto betaalden we 550 pesos oftewel €23,50 voor een dag.

Tips voor Hierve el Agua bezoeken met het OV

Ook met het openbaar vervoer kan je bij Hierve el Agua komen. Het kost wat extra moeite om er te komen en de gehele rit kost je al snel 3 uur enkele reis de tijd. Daarentegen is deze optie dan wel weer veel goedkoper. Hoe je bij Hierve el Agua komt met het openbaar vervoer?

  • Vraag bij je hotel waar je het beste de bus kunt pakken naar Mitla. Dit kan voor iedereen verschillend zijn omdat de stad groot is. Geef in de groene of witte bus aan dat je naar Hierve el Agua wilt zodat ze stoppen op de juiste plek in Mitla. Voor de bus betaal je 20 pesos.
  • In Mitla aangekomen kan je een collectivo (een gedeelde truck) pakken die je voor 75 pesos per persoon naar de waterval brengt.
  • De terugweg doe je op dezelfde manier. Bij Hierve el Agua staat altijd wel een truck die je weer terug naar Mitla brengt.

Tips voor Hierve el Agua bezoeken met een tour

In Oaxaca stad en bij hotels boek je heel makkelijk een tour naar onder andere Hierve el Agua. Vaak duurt zo’n tour een hele dag en bezoek je ook het dorpje Mitla en een mezcal fabriek. Vraag bij je hotel of op straat naar de mogelijkheden. Voor een tour betaal je gemiddeld €45.- per persoon. Het voordeel van een tour is dat je er niet bij na hoeft te denken en je gewoon kan instappen en gaan. Het nadeel is dat je een vast programma hebt en daarmee niet flexibel bent. Daarnaast ben je met een groep en zijn de kosten hoog.

Kosten voor het bezoeken van Hierve el Agua

Benieuwd wat je betaald voor het bezoeken van Hierve el Agua? Aan het begin van de weg door de bergen staan mannen waar je 30 pesos aan betaald om de weg te mogen rijden. Voor Hierve el Agua zelf betaal je 50 pesos per persoon. Dat is omgerekend ongeveer €2,15.

Wandelen bij Hierve el Agua

Aangekomen bij de parkeerplaats staan er stalletjes met eten en drinken. Mocht je zelf niks hebben meegenomen is het handig om een fles water te kopen omdat het bij de watervallen erg heet kan worden. In totaal zijn er drie verschillende uitzichtpunten.

De Swimming Pools: vanaf de parkeerplaats loop je rechts naar beneden en binnen vijf minuten sta je al bij het eerste uitzichtpunt. Er zijn hier twee baden om in te zwemmen. Je hebt hier een fenomenaal uitzicht over de bergen en je kijkt mooi uit op de ‘druipende kaars.’ Dit uitzichtpunt is ook het drukst bezocht omdat deze vanaf de parkeerplaats het meest dichtbij is.

The Eye en The Frozen Waterfall: als je vanaf de Swimming Pools een stuk omhoog klimt kom je uit bij het uitzichtpunt ‘The Eye’ zoals de locals het zelf noemen. Hier vind je een klein watertje waar zelfs nog het water omhoog borrelt. Hier mag je dan ook niet zwemmen. Vanuit hier loop je naar beneden naar het derde uitzichtpunt waar je tegen de bevroren waterval aankijkt.