13 leuke tips voor Oaxaca in Mexico

Wat te doen in Oaxaca in Mexico: tips en bezienswaardigheden

Een bezoek aan Oaxaca stad is een must wanneer je in Mexico bent. In deze stad ervaar je de Mexicaanse cultuur op zijn best. Oaxaca – wat je uitspreekt als waa-haa-ka – is geen kleine stad, het is eigenlijk de hoofdstad van de gelijknamige staat Oaxaca. Maar als je door de kleurrijke straten loopt zou je niet denken dat er zo’n 300.000 mensen wonen. Oaxaca voelt juist als een klein stadje en was verrassend genoeg een van de meest authentieke steden die we in Mexico bezocht hebben. Wij zijn 5 dagen in Oaxaca geweest tijdens onze rondreis door Mexico. Onze tips voor Oaxaca van wat er te doen is tot aan welke bezienswaardigheden je niet mag missen lees je in dit artikel!

De leukste tips voor Oaxaca stad in Mexico

Loop door de kleurrijke wijk Jalatlaco

Deze schilderachtige gekleurde wijk is een van de hidden gems in Oaxaca. Het ligt op tien minuten lopen van het oude stadscentrum af. Samen met Xochimilco is Jalatlaco de oudste wijk in Oaxaca en de straten worden opgevrolijkt door muurtekeningen en vele vlaggetjes. Nog maar weinig mensen weten deze wijk te vinden en het zal je daarom niet verbazen dat het hier erg rustig is. Ga hier alleen heen voor een wandeling want meer is er ook niet te doen.

Bezoek de botanische tuin Jardin Etnobotanico

Middenin de stad naast de Templo Sant Domingo ligt Jardin Etnobotanico. Een botanische tuin waar je alles vindt wat in de staat Oaxaca groeit. Het is heerlijk om door de tuin heen te lopen en er een rustige ochtend door te brengen. Een van de hoogtepunten is het gedeelte waar een prachtige rij cactussen staat die prachtig weerkaatsen in het water. Het is helaas niet mogelijk om de botanische tuin op eigen houtje te verkennen. Je kan daarom een Spaanse of Engelse tour volgen. Van maandag t/m zaterdag wordt er om 11.00 uur een twee uur lange tour gegeven in het Engels voor 100 pesos. De Spaanse rondleidingen worden 10.00 uur, 11.00 uur en 12.00 uur gegeven voor 50 pesos en duren een uur. Zorg dat je een kwartier van te voren aanwezig bent.

Drink cocktails tijdens de zonsondergang op een dakterras

Wanneer je door de straten van Oaxaca loopt en je naar boven kijkt, zal je zien dat je regelmatig een dakterras tegen komt. Van die dakterrassen waar lichtjes hangen en die opgevrolijkt worden met tal van cactussen en groene planten. De skyline van Oaxaca is prachtig en tijdens de zonsondergang geeft dit een magisch gevoel. Een cocktail drinken tijdens de zonsondergang is daarom echt iets wat je moet doen in Oaxaca. Wat leuke dakterrassen zijn in Oaxaca? Gozobi en Mezzaluna zijn onze favoriet. Hier kan je ook heerlijk dineren.

Verken het historische centrum van Oaxaca

Een van de leukste dingen om te doen in Oaxaca is om simpelweg door de straten heen te struinen. Of het nu overdag of avond is, er is altijd veel leven op straat. Het centrale plein Zocalo is een goed begin voor een wandeling en loop vanaf daar richting de grote Santo Domingo de Guzman kerk. Struin door de vele straten, ga zitten op een bankje in het park en geniet van alle geuren en kleuren om je heen. Er zijn veel leuke boetieks om rond te snuffelen en cafeetjes voor een goede bak koffie.

Breng een bezoek aan de Santo Domingo de Guzman kerk

Een andere bezienswaardigheid wat je niet mag missen in Oaxaca is een bezoek aan de grote Santo Domingo de Guzman kerk. Waar je normaal gesproken misschien een kerk voorbij zou lopen is het zeker de moeite waard om hier even binnen te stappen. Het is behoorlijk indrukwekkend om de gouden binnenkant van deze kerk te zien. Een bezoek is gratis maar een vrijwillige donatie wordt op prijs gesteld.

Tip voor Oaxaca: struin over de vele markten

Iets wat leuk is om te doen in Oaxaca is om de markt te bezoeken. In Oaxaca zijn heel wat markten te vinden maar de leukste zijn Mercado Benito Juarez, 20th november markt en de Mercado central de Abastos. Die laatste is de allergrootste markt maar deze ligt wel wat verder van het koloniale centrum af. Bekijk vooraf de docu serie Streetfood op Netflix om te zien dat je bij Doña Vale de lekkerste memelas eet. Op de markten vind je een mix van lokale producten, flessen mezcal en verschillende mole’s.

Maak een dagtrip naar Hierve el Agua

Hierve el Agua ligt midden in de bergen en is misschien wel een van de meest bijzondere natuurverschijnselen die wij gezien hebben. De watervallen lijken op een druipende kaars en liggen in the middle of nowhere. Het is een van de mooiste bezienswaardigheden in Oaxaca om te zien en de perfecte plek om de stad af te wisselen met natuur. Neem een duik in het water, wandel naar de versteende waterval en bewonder het mooie uitzicht. Hierve el Agua bezoeken vanuit Oaxaca is een echte must do! Bekijk hier onze tips voor een bezoek aan Hierve el Agua.

Plan een tussenstop bij Árbol del Tule

Dit is een tip voor Oaxaca van ‘als je toch in de buurt bent dan kunnen we er maar beter stoppen.’ De 2000 jaar oude boom ‘El Tule’ is de breedste boom ter wereld! De oude cipres heeft een omtrek van wel meer dan 36 meter en is fascinerend om te zien omdat het echt heel breed is. De boom staat naast een schattig kerkje wat het een leuk plaatje maakt om naar te kijken. Aan de andere kant is het ook maar gewoon een boom dus verwacht er ook niet meer van dan dat. Combineer een bezoek aan deze boom op de terugweg wanneer je vanuit Hierve el Agua terug naar Oaxaca rijdt.

Bezoek de ruines Monte Alban net buiten Oaxaca

Een indrukwekkende bezienswaardigheid op maar 8 km van Oaxaca af is Monte Alban. Tussen ongeveer 500 voor en 800 na Christus was Oaxaca het centrum van de Zapotecen. Deze plek is een echte must see in de omgeving van Oaxaca en nog niet ontdekt door het massatoerisme. Monte Alban ligt net buiten de stad en bezoek je heel makkelijk met een colectivo of met een huurauto. Houd er rekening mee dat er per dag maar 400 mensen Monte Alban mogen bezoeken. Bezoek Monte Alban daarom niet aan het einde van de dag zoals ons want dan heb je de kans dat je er niet in mag.

Doe een mezcal proeverij

Oaxaca staat bekend om de productie van mezcal en dit is dan ook de uitgelezen kans om een proeverij te doen tijdens een bezoek aan Oaxaca. Wanneer je het centrum uit rijd zie je al snel tientallen agave plantages. De mezcal wordt gemaakt van de agave en is een soort tequila. Het verschil qua smaak is dat mezcal een rokerige smaak heeft. Je kunt een proeverij doen bij een van de mezcaleria’s in de stad zoals La Casa de Mezcal. Maar je zou ook een mezcal fabriek kunnen bezoeken iets buiten de stad.

Proef de traditionele mole

Je mag Oaxaca niet verlaten zonder de traditionele kruidensaus mole te hebben geproefd. Simpel gezegd zijn moles sauzen. In Oaxaca kennen ze zeven verschillende moles die allemaal hun eigen kleur hebben. De moles komen uit Oaxaca en dit is dan ook de beste plek om deze zelf te proeven. Het is ongelooflijk want de moles bestaan vaak uit meer dan 20 verschillende ingrediënten zoals uien, tomaten, amandelen, kruiden en zelfs chocolade. Een tasting doe je het beste bij La Casa de Abuela of bij restaurant Coronita.

Tips voor restaurants in Oaxaca

Op veel plekken in Oaxaca vind je leuke restaurants om te eten. We hebben onze favorieten voor je op een rij gezet en delen onze tips voor Oaxaca om te eten:

  • Boulenc: een verkeerde keus kan je hier niet maken want letterlijk alles wat uit de keuken komt ziet er goed uit en smaakt lekker. Wij zijn hier zelfs een aantal keer geweest en voor ontbijt, lunch en diner ben je hier aan het juist adres. Het is een populaire sport dus houd er rekening mee dat je even moet wachten op een plek.
  • AM Cafe: een leuk tentje om even bij te komen wanneer je door de stad struint. Hier hebben ze betaalbaar eten en lekkere smoothies en sapjes.
  • Pan An: je kunt hier uitgebreid ontbijten maar je kan ook wat zoets meenemen als take away. De vitrine ligt vol met heerlijke zoetigheden. De amandel croissant is super knapperig en aan de binnenkant zit room, hemels!
  • Mercadito Gastron Jean Marc: een foodhall met verschillende restaurantjes zoals sushi, falafel en zelfs sprinkhanen.
  • Onnno: een knus restaurantje met gezonde salades en sandwiches.
  • El Tendajon: als je niet zou weten dat ze hier lekkere pancakes hadden, dan was je hier waarschijnlijk voorbij gelopen. Naast pancakes hebben ze meer lekkers wat ook betaalbaar is.

Tips voor hotels in Oaxaca

Een van de meest bijzondere plekken om te overnachten in Oaxaca is Hotel con Corazón. Dit hotel is niet alleen ontzettend leuk om te slapen maar heeft ook een belangrijke missie. Hier geloven ze er in dat iedereen de kans moet krijgen om zich te ontwikkelen. De armoede is zo groot in Latijns-Amerika dat 50% van de studenten hun studie niet eens af kunnen maken. 75% van alle inkomsten wordt geïnvesteerd in lokale school projecten en daardoor hebben al honderden studenten hun school af kunnen maken. Door bij Hotel con Corazón te slapen draag je hier zelf ook aan bij. Los van de missie is Hotel con Corazón ook gewoon een hele fijne plek om te slapen. Het hele hotel is fantastisch ingedeeld met veel open ruimtes om te zitten en wordt er zoveel mogelijk aan gedaan om ook de ecologische voetafdruk te verkleinen. Op zoek naar meer tips voor hotels in Oaxaca? Bekijk hier onze 100 favoriete hotels in Mexico.

Tip: Is je volgende bestemming Puerto Escondido? Bekijk hier onze tips!