Geld besparen op reis? 11 tips om goedkoop op vakantie te gaan!

Goedkoop op reis met deze bespaartips

Goedkoop op reis en tips hoe je geld bespaart op vakantie? Het liefst gaan we zo vaak mogelijk en zo goedkoop mogelijk op reis. Want waarom zou je meer geld uitgeven terwijl dit helemaal niet nodig is? Maar geld besparen op reis, hoe doe je dat? Er zijn nog te veel mensen die onnodig veel geld uitgeven op reis. Als dit je voorkeur heeft is dit helemaal prima maar, ben je op zoek naar een manier hoe je goedkoper kunt reizen? Dan gaan deze tips om geld te besparen jou helpen.

Hoe wij met 25 vakantiedagen zo vaak op reis gaan? Onze vakantiedagen delen we slim in en ons geld geven we bewust uit. Onze vakanties kosten nooit meer dan 3000 euro per twee personen. Waar we ook heen gaan. Oké, Lapland tellen we in dit geval niet mee. Het kan altijd goedkoper maar ook duurder. Comfort en flexibel zijn is voor ons belangrijk maar geld uitgeven zonder nadenken doen wij niet. Hoe we zo goedkoop op vakantie gaan en hoe we geld besparen op reis? Deze handige tips over voordelig op vakantie naar het buitenland gaan jou hierbij helpen, ook in het hoogseizoen!

Goedkoop op vakantie? Geld besparen op reis doe je zo!

Wees flexibel in de keuze van bestemming en periode

Op reis gaan begint vaak met de keuze wanneer je op vakantie gaat en wat de bestemming is. Pas daarna ga je op zoek naar vliegtickets. Het kan lonend zijn om dit om te draaien. Ga eerst op zoek naar een goedkoop vliegticket en aan de hand daarvan weet je welke periode je op reis gaat en wat de plek van bestemming is.

Boek je vliegticket op tijd en vergelijk de prijzen

Over hoe je een goedkoop vliegticket scoort is al veel zin en onzin geschreven. We weten uit ervaring dat incognito surfen, op dinsdag boeken en de KLM werelddeal weken regelrechte onzin is. Maar hoe scoor je dan juist wel dat goedkope vliegticket? De belangrijkste factor hiervoor is hoe flexibel je bent. Flexibel in de periode dat je op reis wilt maar ook wat je bestemming is. Wil je perse in het weekend of hoogseizoen reizen? Dan is het lastig om een goedkoop vliegticket te scoren. Ben je niet afhankelijk van een bepaalde periode en maakt het je niet uit of je nou op dinsdag of woensdag vertrekt? Dan boek je jouw vliegticket dankzij het vergelijken van verschillende mogelijkheden een stuk goedkoper.

Het vergelijken van verschillende mogelijkheden doe je makkelijkst via Skyscanner.nl en Kayak.nl. Hier vul je jouw ideale bestemming in en vervolgens zoek je op de maand wanneer je zou willen vertrekken. Je ziet dan de prijzen staan en zo start je met het vergelijken van jouw ideale en goedkope vliegticket. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een prijsalarm in te stellen en Kayak.nl geeft je ook een advies of dit een goede prijs is. Er is ook een handige website die je helpt bij het vinden van de beste deals. Wij raden Travelunlimeted.be aan. Wil je echt alle ins en outs weten over hoe je goedkoop een vliegticket scoort? Lees dan het boek van Jelmer de Boer met de titel ‘Thuisblijven is duurder’.

Wissel lokaal eten af met toffe food hotspots

Je kunt er niet meer omheen; de Instagrammable smoothie bowls en pannenkoeken. Heerlijk, maar vaak ook een stuk prijziger dan iets bij een lokaal restaurant of cafe. Gaan eten bij een food hotspot doet wat met je. Het is fijn om in een mooie omgeving, lekker te eten. Maar wissel deze twee af. Op die manier geniet je de smaak én looks van het eten, maar bespaar je ook door er niet elke dag te zitten.

Ga voordelig op reis naar goedkope landen

In vergelijking met Nederland zijn er redelijk veel landen op te noemen waar het een stuk goedkoper is. Azië is, over het algemeen, het goedkoopste continent. Maar ook op andere continenten zijn de prijzen vaak lager dan in Nederland. Combineer dit met een goedkoop vliegticket of ga met eigen auto en je hebt een relatief voordelige vakantie. Voorbeelden van een relatief betaalbare bestemming zijn; Thailand, Indonesië, Guatemala, Colombia, Peru en Laos.

Bespaar geld door geen tours of excursies te boeken

Wij hebben nooit begrepen waarom toeristen een excursie boeken om vervolgens met 20+ mensen een berg op te lopen of een theeplantage te bezoeken. Waarom zou je dit niet zelf kunnen doen? 95% van alle aangeboden excursies kun je namelijk echt zelf doen. Bovendien bepaal je dan ook nog eens alles zelf en hoef je met niemand rekening te houden. Huur daarom een scooter, download Google maps en ga op avontuur!

Eet of drink niet bij toeristische attracties

De prijzen bij een toeristische trekpleister zijn nu eenmaal hoger dan ergens anders. Haal daarom vooraf eten en drinken bij een lokale bakker of supermarkt en neem dit mee. Wil je je dorst stillen met een koude drank? Kies dan voor frisdrank in plaats van een alcoholische drank. Alcoholische dranken zijn nu eenmaal duurder dan een frisdrank. Het bespaart geld als je niet tijdens elke stranddag of diner een cocktail besteld.

TIP: bekijk hier onze tips wat je moet meenemen op reis

Betaalbaar op reis: pin niet te vaak en bespaar transactiekosten

Pinnen in het buitenland blijft een gedoe en het is elke keer spannend of je bankpas het wel of niet doet. Maar als je dan daadwerkelijk gaat pinnen betaal je met je Nederlandse bankpas vaak een vast bedrag en een paar procent aan transactie kosten. Het is daarom voordelig om in een keer een groot bedrag te betalen. Daarnaast kan het lonen om de kosten per bank te vergelijken, zeker als je van plan bent om lang op reis te gaan. Wise is een fijne bank met eerlijke wisselkoersen en geen tot lage transactiekosten. Je kunt er ook een pas bestellen.

Goedkoop op reis: ga lopen wanneer het kan

Een taxi of tuctuc pakken is heel verleidelijk. Zeker als het net iets verder lopen is dan je gewoonlijk zou doen. Maar door juist deze korte afstanden te lopen in plaats van met de taxi te gaan, zorgen voor het besparen van geld. Bovendien is het ook nog eens gezonder.

Bespaartip: maak van afdingen je hobby

In Nederland ding je alleen af bij het kopen van een auto, en vaak is het dan nog ongemakkelijk. In het buitenland is het een stuk gewoner en is het juist gek als je dat niet doet. Wanneer je akkoord geeft op het eerste aanbod betaal je altijd te veel. Blijf bij het afdingen natuurlijk wel respectvol en realistisch. Het is aan te raden om vooraf op internet te kijken wat de ongeschreven regels zijn. Zo ding je in Zuid-Afrika alleen af op markten en Chinezen houden niet van harde onderhandelingstechnieken.

Bespaar op autohuur tijdens een roadtrip

Een roadtrip maken door het buitenland is een unieke manier om het land te verkennen. Zo zijn landen als Zuid-Afrika, Mexico en Slovenië perfect voor een roadtrip. Wanneer je met het vliegtuig gaat is het handig om direct bij de airport je auto op te kunnen halen en zo de reis te beginnen. Er zijn veel verschillende verhuur maatschappijen en het is goed om deze te vergelijken. Zo is Sunnycars wat prijziger maar heeft wel weer een goede klantenservice. Zelf huren wij altijd een auto bij Rentalcars. Goedkoop en goede voorwaarden. Daarnaast helpt het als je een kleine auto kiest, niet op de snelweg tankt en tolwegen vermijdt. Bekijk hier onze tips voor een auto huren in het buitenland.

Neem een waterfles met filter mee

In verre landen is het niet aan te raden om water te drinken uit de kraan. Daarom zie je reizigers vaak slepen met grote flessen water. Zonde van het milieu maar ook voor je portemonnee. De waterflessen zijn vaak niet heel prijzig maar tel al die gekochte waterflessen bij elkaar op en er verschijnt een mooi bedrag om te besparen. In de Filipijnen is het heel gewoon om je waterfles gratis te vullen maar in de meeste landen is dit niet zo. Wij nemen altijd onze LifestrawGo mee. Deze fles vul je met water uit de kraan of een beekje en dankzij het waterfilter is het water drinkbaar. En yes, het idee is gek maar het smaakt hetzelfde. Een eenmalige investering, maar wel een die ook nog eens goed is voor het milieu.

Hebben deze tips je op ideeën gebracht om geld te besparen op reis? In principe hebben al deze tips te maken met gemak. Ga je ervoor om zelf dingen uit te zoeken, iets meer moeite doen en zelf op avontuur te gaan? Dat bespaart je uiteindelijk geld. Voor ons is de key om afwisseling te hebben. Comfort, kwaliteit en vrijheid zijn voor ons erg belangrijk maar onnodig geld uitgeven aan iets wat voor ons onbelangrijk is doen we niet.