De 11 leukste dingen om te doen in Vang Vieng in Laos

Wat te doen in Vang Vieng in Laos - Tips en bezienswaardigheden

Vang Vieng is een klein plattelandsdorpje dat niet mag worden overgeslagen tijdens je rondreis door Laos. Overal om je heen zie je gigantische kalkstenen rotsformaties. Daartussen vind je idyllische rijstvelden, blauwe lagunes en grotten. Waar Vang Vieng vroeger vooral bekend stond om met een biertje te gaan tuben over de rivier, komen de meeste reizigers nu voor leuke activiteiten en mooie bezienswaardigheden. In Vang Vieng vullen de dagen zich met scooteren over stoffige grindwegen, het beklimmen van de mooiste viewpoints, kajakken en avontuurlijke activiteiten zoals een ballonvaart of vliegen met een paramotor. Er zijn zoveel leuke dingen om te doen in Vang Vieng! Het is een geweldige mix van natuur, avontuur en ontspanning. In dit artikel delen we dan ook wat te doen in Vang Vieng in Laos. De beste tips, bezienswaardigheden, vervoer en waar te overnachten in Vang Vieng!

Wat te doen in Vang Vieng in Laos

Nam Xay Viewpoint beklimmen

Een van de leukste dingen om te doen in Vang Vieng is zonder twijfel naar het Nam Xay uitzichtpunt klimmen. Dit hét viewpoint waar een motor op de top staat en de vlag van Laos in de wind wappert. Vanaf Nam Xay viewpoint heb je een schitterend uitzicht over de omgeving van Vang Vieng. Zeker met de zonsopkomst of zonsondergang is het erg indrukwekkend. Het is een klim van ongeveer 30 minuten waarbij je zeker het laatste stukje over flinke stenen moet klimmen. Het is niet moeilijk maar zorg er wel voor dat je schoenen aan hebt en niet op slippers naar boven gaat. De toegangsprijs is maar 10.000 KIP.

Pha Ngern en Silver Cliff Viewpoint

Door het mooie karst gebergte zijn er meerdere uitzichtpunten in Vang Vieng. Naast het meest bekende Nam Xay Viewpoint kan je ook nog naar Pha Ngern en Silver Cliff Viewpoint. Vanaf het startpunt is het 40 minuten lopen naar het eerste viewpoint. Daarna kan je eventueel nog verder hiken naar het volgende uitzichtpunt waar je ook nog eens 40 minuten over doet. Zorg dat je goede schoenen en voldoende water bij je hebt. De toegangsprijs is 10.000 KIP.

Huur een scooter en verken de omgeving van Vang Vieng

Scooter rijden is een geweldige optie wanneer je op een ontspannen manier de omgeving van Vang Vieng wilt ontdekken. Op deze manier kan je je eigen tempo bepalen en stoppen wanneer je maar wilt. Dit is de ultieme manier van vrijheid om alle bezienswaardigheden in Vang Vieng te bezoeken. Een scooter huur je voor ongeveer 150.000 KIP / €8,50 per dag. Bij veel verhuurbedrijven moet je een paspoort inleveren als borg, wat wij uiteraard afraden. Wij vragen daarom altijd of een ID ook goed is en geven dan ons rijbewijs af en laten het bedrijf in de waan dat het om een ID kaart gaat.

TIP: als je geen scooter wilt huren dan rijden er ook songthaews die je naar de bezienswaardigheden in Vang Vieng brengen. Dit zijn trucks waar je achterin kunt stappen en je voor een klein bedrag brengen naar waar je naartoe wilt.

Chillen bij Blue Lagoon 3

In de omgeving van Vang Vieng vind je verschillende Blue Lagoons die vooral mooi zijn tijdens het droge seizoen omdat het water dan kraakhelder en blauw is. De mooiste is Blue Lagoon 3 en doordat deze het verst buiten het dorp ligt, is het ook de meest rustige om te bezoeken. Maak een verfrissende duik in het water of relax op een van de bamboevlotten. Zorg er wel voor dat je de Blue Lagoon in de ochtend bezoekt omdat de zon snel na 12.00 uur achter de hoge bergen verdwijnt en je dan alleen nog maar schaduw hebt. Het is ongeveer 40 minuten scooteren over een onverharde weg met veel opwaaiend stof naar Blue Lagoon 3. De rit ernaartoe is prachtig en de toegangsprijs is 10.000 KIP.

Kajakken over de Nam Song rivier

Overal in Vang Vieng worden tourtjes aangeboden om te kajakken, tuben en ziplinen. Als je ons al langer kent dan weet je dat we tourtjes het liefst vermijden. Maar wanneer je wilt kajakken over de prachtige Nam Song rivier, ontkom je er niet aan. Je wordt namelijk 8 tot 15 kilometer verderop met een truck afgezet om vervolgens met de stroom mee richting Vang Vieng terug te kajakken. Op sommige stukken kan het water wat ruiger zijn en het is daarom ideaal om achter een gids aan te kunnen gaan. Gelukkig is het erg goedkoop want je betaalt slechts 70.000 – 100.000 KIP. Kajakken is een superleuke activiteit om te doen in Vang Vieng, Laos!

Bekijk de zonsondergang met een biertje in de hand

De zonsondergangen in Laos zijn echt van een ander level. Bijna elke avond is er een schitterende zonsondergang waarbij de lucht geel, oranje en paars kleurt. Er zijn een aantal leuke restaurantjes in Vang Vieng waar je een mooi uitzicht hebt op de bergen. Vaak komen er ook luchtballonnen en paramotors voorbij wat tof is om te zien. Green Restaurant en Pull Mind Cafe zijn de perfecte sunset spots.

Maak een ballonvaart

Bij wie staat een ballonvaart nou niet op hun bucketlist? Vang Vieng is daar de perfecte bestemming voor! Niet alleen omdat het een supervette plek is om met een luchtballon mee te gaan maar ook omdat dit één van de goedkoopste plekken ter wereld is om dat te doen. Above Laos is een bekende organisatie die met Europees materiaal werken. Hier vind je alle informatie en beschikbaarheid.

Bezoek Ban Pha Tang

Op maar een halfuurtje rijden ligt het dorpje Ban Pha Tang. Het staat vooral bekend om de mooie rijstterrassen en de hoge bergen daaromheen. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht en vlak ernaast staat ook nog een kleurrijke tempel om te bezoeken. Scooter vooral zonder plan rond door het dorpje en de omgeving want pas dan ervaar je het authentieke Laos.

Kaeng Nyui Waterval

Heb je genoeg tijd om alle bezienswaardigheden in Vang Vieng te bezoeken? Rijd dan ook even naar de Kaeng Nyui Waterval. In vergelijking met andere spectaculaire watervallen in Laos, stelde Kaeng Nyui niet heel veel voor. Toch willen we deze waterval hier wel benoemen zodat je een idee hebt wat je kunt verwachten.

Tips om te eten in Vang Vieng

De keuze waar te eten in Vang Vieng is enorm. Er is voor ieder wat wils want doordat Vang Vieng een populaire bestemming is, is er zowel keuze uit traditionele Laotiaanse gerechten, westerse maaltijden en zelfs Thaise favorieten. Hieronder een aantal van onze favoriete restaurants.

  • Naked Espresso: dit is een leuke plek om te eten wanneer je zin heb in een goede bak koffie, iets zoets of een lekker broodje.
  • A.M.D. Restaurant: een lokaal tentje waar je goed én goedkoop een lokale maaltijd scoort. Neem als toetje zeker een Mango Sticky Rice want die is hier ontzettend lekker.
  • Kaogee Cafe: hier ga je heen voor een betaalbaar Laotiaans gerecht. Wij vonden de Phad Kapao super lekker. Neem wel een spelletje mee want het duurt hier vaak wat langer voordat je maaltijd geserveerd wordt.
  • Happy Mango: een van de meest populaire tentjes voor traditionele Thaise maaltijden. Je zit hier leuk maar het eten is wel een stuk prijziger dan gemiddeld.
  • Bon Appetit: zin in een keer wat anders dan Fried Rice? Schuif dan aan bij het Franse Bon Appetit.
  • Sandwich Streetfood: in Vang Vieng heb je een straat met alleen maar Streetfood tentjes die sandwiches maken. Het zijn simpele stokbroodjes gevuld met rauwkost, ei met daarbij kip of tonijn. Dit is prima om te halen als lunch en de broodjes kosten nog geen €2,-. Bekijk hier de locatie van de straat.
  • Luang Prabang Bakery: de sfeer die er hangt is niet heel levendig of gezellig. Toch willen we deze bakkerij wel noemen omdat het heel makkelijk is om hier wat lekkers te halen voor onderweg.

Tips voor hotels in Vang Vieng

Ben je op zoek naar een mooi hotel waar je voorzien bent van heerlijke luxe en een zwembad? Dan boek je het beste een verblijf bij Riverside Boutique Resort. Veel accommodaties in Vang Vieng zijn wat simpel maar heel prima. Zo overnacht je goedkoop bij Nice View Guesthouse en Vang Vieng Camellia Hotel. Beide hotels zitten op een centrale maar rustige locatie op loopafstand van restaurantjes én hebben de mooiste uitzichten. Check ook dit artikel bomvol hotel inspiratie voor Laos!