Kamperen met een 4×4 en daktent in Namibië is de ultieme manier om dit prachtige land te ontdekken. Met vele bijzondere campings midden in de natuur is Namibië perfect ingericht op kampeerders. Wij reisden met Namibia Nomads en beleefden onvergetelijke dagen. Overdag reden door ruige landschappen en eindeloze woestijnen. ’s Avonds klapten we de daktent open en vielen in slaap onder een heldere sterrenhemel met de geluiden van de wildernis op de achtergrond. Kamperen in Namibië vraagt wel om een goede voorbereiding. Daarom delen we in dit artikel delen we praktische tips voor kamperen met een daktent in Namibië zodat jij er helemaal klaar voor bent!
Waarom kiezen voor een roadtrip door Namibië met een 4×4 en daktent?
Als je een roadtrip door Namibië wilt maken, heb je twee opties: overnachten in luxe lodges of kamperen. Tussen die twee uitersten zit eigenlijk niks. Wat ons betreft is kamperen met een 4×4 en daktent dé ultieme manier om het land te ontdekken. Je reist door indrukwekkende landschappen, slaapt midden in de natuur en stopt waar je maar wilt. Bovendien is Namibië compleet ingericht op kampeerders en een stevige 4×4 brengt je overal. De gravelwegen maken een gewone auto simpelweg geen optie. Slapen in een daktent is daarnaast niet alleen praktisch, maar ook een unieke ervaring. Binnen een paar minuten staat je tent en ’s nachts hoor je leeuwen brullen in de verte of kijk je omhoog naar een indrukwekkende sterrenhemel. Bovendien is kamperen met een daktent een stuk betaalbaarder dan verblijven in luxe lodges!
Onze ervaring met Namibia Nomads van Travelbase
Wij kozen ervoor om met Namibia Nomads een roadtrip door Namibië te maken en dat bleek een geweldige keuze. Het concept is simpel: je reist zelfstandig met een volledig uitgeruste 4×4 met daktent door Namibië. Alles wat je nodig hebt om te kamperen is aanwezig. Van kookgerei en een tafel met stoelen tot een koelkast en een complete kampeeruitrusting. De reis begint relaxed met een overnachting in een hotel in Windhoek. De volgende dag haal je de auto op en na een uitgebreide uitleg begint het échte avontuur.
Je reist individueel, maar start samen met andere reizigers die dezelfde route volgen. Onderweg kom je elkaar spontaan tegen bij bezienswaardigheden of op de camping. Het is aan jou of je contact zoekt met de andere reizigers of niet. Zo gebeurde het bij ons vaak dat we een activiteit samen deden, maar er waren ook mensen die vooral op zichzelf waren en we niet spraken.
Namibia Nomads regelt vooraf alle campings op de mooiste plekken en geeft je een handig roadbook mee. Hierin staan de hoogtepunten van Namibië beschreven met tips over de route, bezienswaardigheden en praktische weetjes. Daarnaast zit je samen met de andere reizigers in een Whatsapp-groep waarin ook een lokale ranger zit. Zo heb je altijd support als dat nodig is. Voor ons was dit de perfecte mix van avontuur en gemak: alles was geregeld, maar we reisden nog steeds zelfstandig.
Is het veilig om te kamperen in Namibië?
Kamperen in Namibië is over het algemeen veilig en wordt door reizigers vaak als zorgeloos ervaren. De meeste campings zijn goed onderhouden en vaak omheind om wilde dieren op afstand te houden, zodat je zonder zorgen van je nachtrust kunt genieten. Namibië staat bovendien bekend als een van de meest stabiele en veilige landen in Afrika, mede dankzij de lage criminaliteit in landelijke gebieden en de gastvrijheid van de bevolking.
Wij hebben ons tijdens onze reis nooit onveilig gevoeld en hetzelfde hoorden we van andere reizigers. Namibiërs zijn over het algemeen vriendelijk en behulpzaam, maar gebruik zoals overal je gezond verstand. Laat geen waardevolle spullen onbewaakt achter en zorg dat je auto goed is afgesloten. Met een goede voorbereiding en een beetje oplettendheid is kamperen in Namibië niet alleen veilig, maar ook een onvergetelijk avontuur
Praktische tips voor kamperen in Namibië met een 4×4 en daktent
Kamperen met een daktent in Namibië vraagt om iets meer voorbereiding, maar het is absoluut de moeite waard. Het geeft je de vrijheid om midden in de natuur te overnachten en Namibië op een unieke manier te ervaren. Hieronder delen we onze praktische tips voor kamperen met een daktent in Namibië.
Tips om te eten en campingrecepten in Namibië
De 4×4 die je meekrijgt als je reist met Namibia Nomads is volledig uitgerust met alles wat je nodig hebt om zelf te koken. Er zit zelfs een koelkast in die oplaadt tijdens het rijden, zodat je eten ook gekoeld blijft als je stilstaat. Hierdoor kun je makkelijk zelf je maaltijden bereiden en het is bijzonder om te eten op de mooiste plekken midden in de natuur. Hoewel de meeste campings een restaurant hebben, is het eten daar vaak simpel en duurder dan gemiddeld.
Bij vertrek vanuit Windhoek raden we aan om groot in te slaan bij de Super Spar. Daarna vind je alleen in de grotere steden zoals Otjiwarongo, Swakopmund of Walvisbaai een ruim aanbod. Koop ook genoeg 5-literflessen water, zodat je altijd voldoende bij je hebt tijdens de hitte.
Om niet allemaal losse potjes kruiden te hoeven kopen, is het een tip om kruidenzakjes mee te nemen. Denk aan mixen voor shakshouka, nasi en curry. Ook Lassie-builtjes met rijst, couscous of quinoa zijn ideaal. Hiermee kun je gevarieerd eten zonder grote verpakkingen mee te nemen. Makkelijke campingrecepten zijn bijvoorbeeld deze shakshouka, parelcouscous of gele curry.
Ook lange mensen kunnen met een daktent reizen door Namibië
Als je lang bent, vraag je je misschien af of een roadtrip met een daktent in Namibië wel comfortabel is. Goed nieuws: dat is het zeker! De daktenten in Namibië zijn niet alleen snel op te zetten en weer in te klappen, ze zijn ook verrassend ruim. Vaak krijgen we de vraag of het te doen is voor mensen van 2 meter lang. De daktenten van het merk Tentco, die door Namibia Nomads gebruikt worden, zijn volgens de specificaties 2,4 meter lang en minimaal 1,2 meter breed. Wij hebben eerder een roadtrip gemaakt met een daktent in Noorwegen en Oman, maar moeten zeggen dat de daktenten in Namibië het meest comfortabel waren. Het matras is dikker dan gemiddeld en de kussens zijn dik en stevig. Wij hebben er heerlijk in geslapen en kunnen bevestigen dat het ook voor lange mensen een goede optie is!
Paklijst kamperen met 4×4 en daktent in Namibië
Wat meenemen als je gaat kamperen met een daktent in Namibië? Er zijn een aantal essentials die je reis comfortabeler maken. Hier zijn onze tips:
- Sneldrogende handdoek: Ze nemen weinig ruimte in en drogen snel, ideaal voor als je de volgende dag verder moet. Ook een Buvanha is handig om mee te nemen voor zwembaden bij campings.
- Autolader met USB: In de 4×4 zit maar één USB-poort. Omdat je onderweg veel gebruik maakt van Google Maps en foto’s maakt, raakt je batterij sneller leeg. Een autolader met meerdere USB-aansluitingen is ideaal om je apparaten onderweg opgeladen te houden.
- Stekkerdoos: Veel campings hebben een elektrapunt waar je apparaten kunt opladen. Met een stekkerdoos laad je in één keer meerdere apparaten op. Denk aan je camera, powerbank en eventueel laptop. Vergeet ook niet dat je in Namibië een reisstekker type M nodig hebt.
- Oordoppen: Op de meeste campings is het heerlijk stil, maar op sommige grotere campings kan het rumoerig zijn door groepen. Helemaal als je vroeg op moet, bijvoorbeeld voor safari in Etosha, zijn oordoppen een aanrader.
- Vuilniszakken: Vergeet niet bij het boodschappen doen om vuilniszakken te kopen. Die heb je niet alleen nog voor het afval, maar je kunt ze ook gebruiken om je spullen te beschermen tegen al het stof.
- Lakenzakken: Er ligt standaard een dikke slaapzak in de auto. Wij vonden het fijn om een lakenzak mee te nemen omdat de slaapzak soms te heet was en het is hygiënischer.
- Hoofdlampje: iets wat onmisbaar is bij het kamperen met daktent in Namibië is een hoofdlamp. Deze ga je regelmatig nodig hebben zodra de zon onder is en alleen de sterrenhemel boven je schittert.
- Vochtige washandjes: het is zo stoffig en met vochtige washandjes kan je jezelf weer lekker opfrissen!
Laat je schoenen niet buiten staan in de nacht
In Namibië is het slim om je schoenen ’s nachts niet buiten te laten staan. ’s Nachts kunnen ongewenste gasten zoals schorpioenen of spinnen naar binnen kruipen. Niet iets wat je bij het aantrekken wilt ontdekken. Bovendien lopen er op sommige campings ook grotere dieren rond die je schoenen zomaar mee kunnen nemen. Zet ze dus altijd binnen in de auto of in je daktent.
Neem je kleding mee in packing cubes
Een van de beste tips voor kamperen met een 4×4 en daktent in Namibië is om je kleding op te bergen in packing cubes. Ze houden je kleding overzichtelijk en georganiseerd, wat je zeker gaat waarderen als je meer dan een week uit een auto leeft. Een extra voordeel is dat je spullen beschermd blijven tegen stof. Gebruik bijvoorbeeld een cube voor T-shirts, een voor broeken en een aparte voor warme kleding. Zo blijft het overzichtelijk. Vergelijk hier alle packing cubes.
Stel je in op veel stof onderweg
Omdat je voornamelijk over gravelwegen rijdt is stof onvermijdelijk. Vooral in de laadklep van de 4×4 verzamelt zich een flinke laag. Alles wat je daar opbergt wordt gegarandeerd stoffig. Gebruik de bakken die al in de auto staan om je spullen op te bergen en doe om alles wat daar niet in past een vuilniszak. Een handige tip is om tijdens het rijden het kleine ventilatieklepje aan de zijkant van de laadklep open te zetten. Hierdoor waait een deel van het stof eruit terwijl je onderweg bent. Het houdt je spullen niet helemaal schoon, maar het scheelt wel een hoop.
Pas de bandenspanning aan op gravelwegen
Bij een roadtrip door Namibië is het belangrijk om je bandenspanning aan te passen aan de ondergrond. Op gravelwegen zorgt een lagere spanning namelijk voor meer grip en zo kan je ook een stuk relaxter rijden. De ideale spanning is 1.8 bar op gravel en 2.0 bar op asfalt. Bij de Sossusvlei moet je bandenspanning zelfs naar 1.5 als je door het zand rijdt. Dit voorkomt dat je onnodig hard stuitert over de stenen en verkleint de kans op een lekke band. Als je dit nog nooit hebt gedaan, geen stress! Bij het ophalen van je 4×4 krijg je een uitgebreide uitleg over hoe je de spanning moet aanpassen. Reis je met Namibia Nomads? Dan zijn er altijd medereizigers die je graag een handje helpen.
Kijk niet gek op van een lekke band
Een lekke band in Namibië is eerder regel dan uitzondering. De kans is groot dat je onderweg een band moet verwisselen, maar dat hoort er gewoon bij. Maak je geen zorgen als je dit nog nooit hebt gedaan. Bij het ophalen van de auto krijg je niet alleen een uitleg over de bandenspanning, maar ook over hoe je een band moet verwisselen. Wil je extra voorbereid zijn? Kijk dan vooraf een korte YouTube-video over hoe dit werkt. Als het dan toch gebeurt, ben je iets zekerder van je zaak. Met een beetje geduld en de juiste tools is een lekke band verwisselen minder ingewikkeld dan het lijkt! Gelukkig heb je ook altijd 24/7 support bij autopech als je boekt met Namibia Nomads.
Tank als je de mogelijkheid hebt
In Namibië zijn afstanden lang, kom je urenlang niks tegen en zijn benzinestations schaars. Het is daarom slim om altijd te tanken wanneer je de kans hebt, ook als je tank nog halfvol is. Controleer bij elke grotere stad of je langs een tankstation komt en vul je tank direct bij. Vooral in afgelegen gebieden zoals Spitzkoppe en de Sossusvlei kan het flink wat kilometers duren voordat je een volgend tankstation tegenkomt. Zorg er ook voor dat je altijd wat cash bij je hebt, voor het geval een tankstation geen werkend pinapparaat heeft.
Zorg dat je altijd met je autolichten aan rijdt
In Namibië moet je verplicht je autolichten aan hebben, ook overdag. Op de grote wegen merk je al snel waarom. Het maakt je beter zichtbaar voor tegenliggers op de stoffige gravelwegen. De politie controleert streng en zonder verlichting riskeer je een boete. Binnen de bebouwde kom is het niet verplicht, maar maak er een gewoonte van om je lichten altijd aan te zetten.
Cash heb je bijna nooit nodig
Op de meeste plekken kan je gewoon met je pinpas of creditcard betalen. Van supermarkten en campings tot restaurants, vrijwel alles kun je met een kaart afrekenen. Toch is het handig om een klein bedrag in cash mee te nemen. Dit gebruik je vooral voor fooien of als back-up op plekken waar pinnen tijdelijk niet mogelijk is. Wij gebruiken de gratis Wise kaart waarmee we tot €200,- op kunnen nemen zonder extra kosten.