Acatenango vulkaan beklimmen in Guatemala: praktische tips + handige informatie

Tips voor het beklimmen van de Acatenango vulkaan in Guatemala

Het beklimmen van de Acatenango vulkaan is een echte must do wanneer je een rondreis door Guatemala maakt. De beste uitvalsbasis voor deze hike is de mooie stad Antigua. Voor ons en velen is dit het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de reis. Twijfel jij om te gaan, wil je je goed voorbereiden en weten wat je kan verwachten? In deze blog delen we onze ervaringen met het beklimmen van de Acatenango hike, wat je van de wandeling kan verwachten, hoe je je het beste voorbereid, wat je mee moet nemen en niet mag vergeten en nog veel meer praktische informatie en handige tips!

Tips voor het beklimmen van de Acatenango vulkaan in Guatemala

Over de Acatenango en Fuego vulkaan in Antigua

Zelfs vanuit de stad Antigua kan je de 3976 meter hoge Acatenango vulkaan zien met daarnaast de nog steeds actieve Fuego vulkaan. Vanaf de Acatenango kijk je uit op maar liefst drie vulkanen: de Agua, Pacaya en de Fuego. Deze laatste maakt het beklimmen van de Acatenango vulkaan extra bijzonder. Vanaf het basecamp kijk je namelijk uit op deze nog steeds actieve vulkaan. Wanneer het licht is zie je voornamelijk grote rookwolken maar hoe later op de avond hoe groter de explosies van spuitend lava zijn.

Het kiezen van een tour organisatie voor het beklimmen van de Acatenango vulkaan

De eerste uitdaging die bij het beklimmen van de Acatenango vulkaan komt kijken is het kiezen van de juiste tour organisatie die aansluit bij jouw wensen. Wij vonden het fijn om ervaringen van andere reizigers te horen, hebben reviews gelezen, verschillende websites bekeken en vergeleken met elkaar. Wat wij belangrijk vonden is dat we met meerdere (Engels sprekende) gidsen op pad zouden gaan, we in een cabin konden slapen en dat we kwalitatief materiaal konden huren. Wat we niet wilden was het slapen in een tent en te weinig gidsen ten opzichte van de grote van de groep. Uiteindelijk kwamen we eropuit dat er drie fijne tour organisatie zijn om de vulkaan mee te beklimmen. Dat zijn:

  • Wicho’s and Charlies: bij deze organisatie overnacht je in een (prive) cabin en niet in een tent. Het voordeel hiervan is dat je geen last hebt van de wind en extreme kou. Daarnaast hoef je geen camping gear mee de vulkaan op te slepen. Voor de tweedaagse hike betaal je €70,- per persoon. Dit is inclusief het eten en wat basis spullen. Er komen nog wel wat kosten bij wanneer je spullen huurt zoals bergstokken. Zelf kozen we uiteindelijk voor Wicho’s and Charlies. Tijdens de hike hebben we meerdere malen tegen elkaar gezegd dat we het zo goed geregeld vonden en dat we de beste keuze hadden gemaakt. Alles wat je in deze blog leest is dus vanuit onze eigen ervaring met deze tour organisatie.
  • CA Travelers: dit is ook een tour operator die veel reizigers kiezen. Dit is dan ook vaak de organisatie die wordt aangeboden vanuit hotels en hostels. Bij deze organisatie slaap je wel in tenten maar dit hoef je zelf niet mee naar boven te nemen.
  • Tropicana: we hebben veel goede ervaringen gehoord van reizigers die met Tropicana zijn geweest. Ook hier slaap je in een cabin in plaats van een tent en voor de tweedaagse hike betaal je €58,-

Acatenango vulkaan beklimmen: hoe ziet de tweedaagse hike eruit, onze ervaring en tips

Verzamelen en de hike voorbereiden

Om 07:00 uur verzameld iedereen zich bij het kantoor van Wicho’s and Charlies. Hier krijg je een uitleg over de hike en wat je kan verwachten. Daarna is het tijd om alle spullen te verzamelen. Zo namen wij nog een extra jas, vest en sokken mee. Ook kregen we een hoofdlamp, wandelstokken, waterflessen en handschoenen. Alles wat je nog niet zelf hebt, krijg je of kan je voor een kleine meerprijs huren. Daarnaast krijg je een aantal bakjes met eten mee. Daarna stap je met een volgepropte tas in de bus die je naar het startpunt van de hike brengt.

De hike omhoog naar 3600 meter

Bij de start van de hike merk je al direct dat je een vulkaan gaat beklimmen. Via een stoffige weg maak je door het vulkaanzand gelijk de nodige hoogtemeters. Het pad gaat alleen maar omhoog en dit is dan ook gelijk het zwaarste gedeelte van de hike. Neem kleine stappen, haast je vooral niet en drink genoeg water. Wij hadden een gids voorop lopen, in de middenmoot en bij de laatste persoon. We voelden daardoor ook geen druk en iedereen mocht zijn eigen tempo aanhouden. Na een klein uurtje kom je aan bij de ingang van het park. Hier schrijf je je in en betaal je 50Q. Hierdoor heb je gelijk even de tijd om bij te komen.

Daarna vervolg je je weg via de cloud forest. Dit is een ontzettend groen stuk langs mooie bomen en planten. Doordat het zo begroeid is loop je lekker in de schaduw. Ook hier loop je grotendeels alleen maar omhoog en sommige stukken zijn ook behoorlijk stijl. Maar doordat je in de schaduw loopt en de ondergrond hard is, is het goed te doen. Tussendoor stop je als groep een aantal keer om even rust te nemen. Na ongeveer 1,5 uur kom je aan bij de plek waar je gaat lunchen en waar je zelfs een half uur pauze krijgt.

Na wat krachtvoer is het tijd voor het laatste gedeelte. Uiteraard moet je ook vanaf hier weer omhoog lopen maar al snel gaat het over in de ‘fun part’ zoals de gidsen het noemen. Het laatste gedeelte loop je dan ook kleine stukken omhoog en weer naar beneden. Dit is ook het gedeelte dat je je benen gaat voelen en je de goede moed erin moet houden. De landschappen om je heen zijn prachtig en worden steeds mooier. Voor je het weet kom je aan bij het base camp en kijk je met helder weer uit om de adembenemende Acatenango vulkaan! Over de hele hike inclusief pauzes doe je ongeveer 4,5 uur.

Aankomst en verblijf op het Base Camp

Aangekomen bij het base camp overheerst een gevoel van trots, you did it! Het uitzicht op de Fuego is adembenemend mooi. Schrik niet als er wolken zijn, die trekken vaak in de avond weg. Plof neer op een stoel, leer je mede hikers kennen, maak grappen rond het kampvuur en drink warme chocolademelk met marshmallows. Doordat het al later wordt en er wind staat kan het al snel koud worden. Kleed je daarom lekker warm aan om het donker te zien worden. Wanneer het donker is zal je zien dat de vulkaan steeds vaker van zich laat horen en zien. Het is ontzettend indrukwekkend om van zo dichtbij de lava uit een vulkaan te zien komen.

De gidsen maken eten klaar waar je na zo’n lange dag echt op zit te wachten. Daarna geniet je met elkaar rond het kampvuur van de vulkaan die uitbreekt. Een indrukwekkend spektakel waar je uren naar kan blijven kijken. Wanneer je zin hebt om naar bed te gaan kruip je je slaapzak in want je moet er alweer vroeg uit.

Fuego vulkaan hike

Na een korte pauze bij het base camp krijg je normaal gesproken de optie om verder te hiken naar de actieve Fuego vulkaan. Helaas werd bij de briefing in de ochtend ons direct al verteld dat de vorige dag mensen waren geëvacueerd omdat de Fuego vulkaan abnormaal actief was. Vanwege veiligheidsredenen konden we daarom de Fuego hike niet doen. Voel je je goed en heb je de mogelijkheid om te gaan? Ga er dan voor! De hike schijnt zwaar te zijn maar zo dicht bij een actieve vulkaan kom je nooit meer. Vaak betaal je voor deze hike nog 200 quetzal extra.

Summit wandeling in de ochtend naar 3976 meter

Na een avond en nacht vol met uitbarstingen sta je om 04:00 uur op. Nadat je dik bent aangekleed (lees: trek alles aan wat je bij je hebt) is het tijd voor de klim naar de summit. Door vulkaanzand, waar je in weg glijd, hike je 1 uur naar boven in het pikkedonker. Stap voor stap loop je in een rijtje achter elkaar aan totdat je boven bent. Met helder weer heb je een prachtige zonsopkomst. Daarna glij en ren je terug naar het basecamp waar ontbijt, koffie en de achterblijvers op je zitten te wachten. Wij begonnen vol goede moed aan deze hike maar vanwege gezondheidsredenen moesten we halverwege omkeren. Uiteindelijk genoten we alsnog van een zonsopgang, alleen dan vanaf het base camp.

De afdaling naar beneden

Na het ontbijt is het tijd om al je spullen te verzamelen en je klaar te maken voor de afdaling. De afdaling gaat gemakkelijk en snel. In een rap tempo loop of ren je zelfs naar beneden. Sommige stukken zijn zo stijl dat het beter is om wat vaart te maken omdat je anders je knieën enorm belast. Na 2 uur ben je beneden en heb je het gewoon gehaald! Met een onvergetelijke herinnering op zak en een trots gevoel stap je de bus in die klaar staat om terug te rijden naar Antigua.

Blijf zeker nog een nachtje in Antigua voordat je door reist. Neem een douche, gun jezelf wat rust en herstel van deze pittige twee daagse wandeltocht. Bekijk hier onze tips voor fijne hotels en hostels in Antigua!

Hoe zwaar is het beklimmen van de Acatenango vulkaan?

Het is een hike waar je zeker de moeite voor moet doen maar wat echt niet onmogelijk is. Om eerlijk te zijn hadden wij ons bang laten maken door de vele artikelen en ervaringen van anderen dat het enorm zwaar zou zijn. Wij hebben daarom getwijfeld om te gaan maar zijn enorm blij dat we toch zijn gegaan. Ja, tijdens de hike maak je veel hoogtemeters en de lengte van de hike is lang. Maar, als je op een rustig tempo loopt, kleine stappen neemt, genoeg water drinkt, afleiding zoekt en genoeg kleine rustmomenten inlast is het heel goed te doen. Voor de kenners: onze sporthorloges gaven zelfs aan dat we maar een paar minuten in de cardio zone hebben gezeten. Laat je dus niet bang maken. Met een beetje conditie, een portie lef en doorzettingsvermogen valt het reuze mee!

Doordat je naar een enorme hoogte klimt kan het zijn dat je last krijgt van hoogteziekte. Luister daarom goed naar je lichaam, doe rustig aan en drink de dag voordat je de hike gaat doen en tijdens de wandeling zelf voldoende water.

Porter mee of niet?

Onderaan deze blog vind je de paklijst wat je allemaal mee moet nemen. Alles bij elkaar opgeteld neem je een hoop mee. Ook als je geen tent en slaapzak mee hoeft te nemen tikken de kilo’s snel aan. Omdat wij geen twee grote dagtassen hadden namen wij een backpack van 60 liter mee en een dagtas van 12 liter. De backpack heeft een fijne band die goed op de heupen zit waardoor Robert-Jan het zag zitten om de 18 kilo zware backpack zelf te dragen. Lisette droeg de dagtas. Voor ons was dit prima te doen maar we kunnen ons voorstellen dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Wil je comfortabel lopen en zie je al genoeg op tegen de hike? Regel dan een porter! Dit zijn mannen die je tas voor ongeveer €20,- naar boven dragen.

Handig om te weten + extra tips

  • Neem extra water mee: ons werd aangeraden om 4 liter water per persoon mee te nemen. Daarvan sta je 1 liter af bij de guides voor het maken van het eten en warme choco. Wij hadden een halve liter extra in totaal mee maar kwamen net iets te kort waardoor we zuinig moesten zijn met het water. Als je weet dat je veel drinkt, neem dan wat extra mee.
  • Download podcasts en muziek: het klinkt misschien wat ongezellig om onderweg naar een podcast te luisteren. Maar wanneer je stijl omhoog loopt met minder zuurstof is het moeilijk om gesprekken te voeren. Door een podcast te luisteren word je niet afgeleid door je gedachten dat het zo zwaar is. Bij het base camp aangekomen heb je genoeg de tijd om anderen te leren kennen en met elkaar te kletsen.
  • Loop op je eigen tempo en haast je niet: ga allereerst niet te snel van start. Het eerste stuk van de hike is het zwaarst en je wilt voorkomen dat je verzuurt of buiten adem raakt. Loop daarom in kleine pasjes omhoog en stop regelmatig. Houd je eigen tempo aan en niet die van je mede reiziger. Voel je vooral niet opgelaten als je een van laatsten bent of dat je denkt dat je door moet gaan. In de groep heb je nou eenmaal verschillende niveaus en de gidsen verspreiden zich zodat er altijd een gids voorop loopt, bij de middenmoot en een gids die achteraan loopt. Wij hebben het grootste gedeelte van de hike niet samen gelopen en kwamen elkaar weer tegen bij pauze plekken. Hierdoor was het voor ons beide te doen en hebben we de hele hike op een rustige hartslag kunnen lopen.
  • De natuur is je toilet: je gaat helemaal back to basic. Tijdens de hike of bovenaan bij het basecamp zijn er geen normale wc’s. De laatste basic toilet die je tegen komt is bij de ingang. Plassen kan natuurlijk overal maar voor de grotere behoefte pak je een schepje, graaf je een gat in de grond een stukje verderop en doe je je behoefte. Het wc papier doe je in een papieren zak en gooi je in de prullenbak.
  • Bespaar niet op wandelstokken: voor het huren van wandelstokken betaal je vaak een paar euro extra. Onze tip is om hier niet op te besparen. Door twee wandelstokken te gebruiken verminder je de druk op je benen en heb je meer grip.
  • Neem snacks mee: de maaltijden zijn inbegrepen en krijg je bij de tour operator. Het is aan te raden om zelf snoep en snacks mee te nemen voor onderweg. Bij Wicho’s en Charlies stonden potten snoep, zoutjes en noten om je zakken te vullen. Je verbruikt onderweg een hoop energie en het is heerlijk om tussendoor een snoepje in je mond te steken.
  • Vergeet geen vochtige doekjes: bovenaan aangekomen zit alles onder het stof en zien je gezicht en handen zwart. Wij waren ze vergeten maar hadden graag vochtige doekjes bij ons willen hebben om ons op te frissen.
  • Kleed je aan het begin van de hike niet te warm aan: veel reizigers worden bang gemaakt met verhalen over dat het zo koud is en verschijnen ingepakt en wel aan de start. Koud is het ook, maar alleen op de top. Wanneer je de hike begint tot aan het base camp is het meestal warm. Hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt. Zorg dus dat je laagjes bij je hebt en je onderweg iets aan kan doen. De hike kan je starten in een korte broek met een top of shirt.
  • Trek goede wandelschoenen aan: de hike is stijl, op sommige stukken glad en een gedeelte bestaat uit vulkaanzand. Trek daarom goede wandelschoenen aan! Zelf liepen we op stevige bergschoenen maar anderen deden het ook op goede sportschoenen. Het is niet aan te raden om de vulkaan op te gaan met schoenen zonder profiel. Dit zeggen we niet zomaar want sommige mensen doen het toch en glijden regelmatig uit of moeten omhoog geduwd worden omdat ze geen grip hebben.
  • Boek een hotel: de meeste hotels en hostels bieden bagage opslag aan. Op deze manier bespaar je een nacht omdat je op de vulkaan slaapt. Toch raden wij aan om ook voor de nacht dat je weg bent gewoon een kamer te boeken. Wanneer je terug komt wil je niets liever dan onder een douche stappen om al het stof van je af te wassen. Als je dan moet wachten totdat je weer mag inchecken is dat niet ideaal. Daarnaast kan je gewoon je spullen laten slingeren in je kamer 😉

Paklijst voor het beklimmen van de Acatenango vulkaan

Vraag jij je af wat je mee moet nemen wanneer je de Acatenango vulkaan gaat beklimmen? Het is belangrijk om je goed voor te bereiden en te bedenken wat je mee moet nemen. Bij het base camp aangekomen koelt het snel af en in de nacht kan het zelfs vriezen. Wij hadden zelf al aardig wat spullen mee die goed van pas kwamen maar bij de tour organisatie zelf kan je ook spullen huren. Bij Wicho’s en Charlies zijn de basics zoals handschoenen, muts, een sjaal, buff, truien en jassen inbegrepen. Extra’s zoals thermo en wandelschoenen kan je huren voor een klein bedrag. Wat ons betreft moet je dit meenemen tijdens het beklimmen van de Acatenango vulkaan:

  • Lange sportlegging
  • Kort sportbroekje
  • Shirt met korte mouw
  • Shirt met lange mouw
  • Vest
  • Dikke jas
  • Regen en winddichte jas
  • Twee paar wandelsokken
  • Thermokleding
  • Een pet en muts
  • Handschoenen
  • Een buff
  • Bergschoenen
  • Hoofdlamp
  • Toiletpapier en vochtige doekjes
  • Toiletspullen
  • Snacks
  • Blarenpleisters
  • Zonnebrand
  • ORS en pijnstillers
  • Minimaal 4 liter water per persoon
  • Een camelbag
  • Wandelstokken
  • Camera + extra batterij
  • 50Q voor de entree + 200Q voor de alternatieve Fuego hike