Leuke tips voor wat te doen bij Lake Atitlan in Guatemala

Tips wat te doen bij Lake Atitlan in Guatemala

Lake Atitlan is een must visit tijdens een rondreis door Guatemala. Lake Atitlan staat bekend als een van de mooiste meren ter wereld. Het helderblauwe water wordt omringd door indrukwekkende vulkanen en bergen. Om het meer heen vind je zo’n 11 kleine dorpjes met allemaal hun eigen sfeer. De meest populaire dorpen zijn Panajachel, San Pedro, San Marcos en Santa Cruz. In en om Lake Atitlan is genoeg te doen om je zeker drie tot vier dagen te vermaken. Zelf zijn we een week gebleven en hebben alle tips voor Lake Atitlan verzameld. Lees verder als je benieuwd bent naar wat te doen bij Lake Atitlan, waar te verblijven, de mooiste dorpjes en hoe je er komt!

Wat te doen bij Lake Atitlan

Lake Atitlan is een bijzondere bestemming in Guatemala en er is genoeg te doen om je een paar dagen te vermaken. Voordat we onze tips delen, delen we eerst een overzicht van de meest populaire dorpjes en de verschillen ertussen.

  • Panajachel: dit is het grootste dorp en vaak ook de plek waar je aan komt. Voor ons voelde het groots en ongezellig aan. Voor een eerste nacht om bij te komen van de reis is dit perfect maar blijf er vooral niet te lang hangen.
  • San Pedro: dit is het meest levendige dorp waar je ook veel backpackers vindt. Er zijn veel leuke restaurants met lekker eten en er hangt een gezellige sfeer. Wat ons betreft het leukste dorpje om te verblijven tijdens je bezoek aan Lake Atitlan.
  • San Juan: dit is het dorpje naast San Pedro. Er is een gezellige kleurrijke straat die versierd is. Je vindt er veel plekken om een goede bak koffie te drinken. Dit is vooral een dorpje om overdag heen te gaan want in de avond is alles op tijd dicht.
  • San Marcos: dit staat bekend als het hippie dorpje van Lake Atitlan. Het dorpje is klein en bestaat uit smalle straten waar veel leuke restaurants en yoga studio’s zijn.
  • Santa Cruz: dit dorpje ligt wat hoger. In het dorpje zelf hangt niet heel veel sfeer maar beneden aan het water zijn een aantal leuke accommodaties om te verblijven.

Wandel van Jaibalito naar Santa Cruz

Een van de mooiste wandelingen die je kunt maken is van Jaibalito naar Santa Cruz of andersom. In drie kwartier loop je van de ene plaats naar de andere. Tijdens de wandeling heb je een fantastisch uitzicht over het meer en de vulkanen. De wandeling is niet zwaar te noemen want je stijgt maar kleine stukken die je daarna ook weer naar beneden loopt. Welke kant je oploopt maakt niet uit maar naar Santa Cruz toelopen is zeker aan te raden omdat je dan direct kan aanschuiven op het terras bij Cafe Sabor Cruceno. Naast dat het eten goed is, het uitzicht fantastisch, steun je ook de lokale school en de community.

Suppen op het meer

Een hoogtepunt wat je niet mag missen tijdens je verblijf bij Lake Atitlan is suppen over het meer. Het is een speciale ervaring om vanaf je sup uit te kijken op de vulkanen. Voor de mooiste uitzichten sup je vanaf Santa Cruz naar San Marcos. Wanneer je een tocht wilt maken raden we aan om dit met een tour te doen. Wij supten de 7 kilometerslange tocht van Santa Cruz naar San Marcos met Stand Up Paddle Atitlan. De tour is niet alleen een leuke workout, tussendoor mag je ook zwemmen en cliff jumpen.

Eet Israëlisch in het dorpje San Pedro

In 2010 werd Guatemala en speciaal Lake Atitlan een populaire bestemming voor Joden. Hierdoor zie je veel informatieborden in het Hebreeuws maar zijn ook restaurants er op ingespeeld. Ben je gek op humus, pita en shoarma? Ga dan zeker eten bij Sababa en Pita Sabij. Wij zijn er meerdere malen geweest omdat het eten zo goed was. Bij beide restaurants heb je ook een mooi uitzicht over Lake Atitlan.

Hike naar een uitzichtpunt in San Juan

In San Juan heb je twee hikes waarbij je getrakteerd wordt op een fantastisch uitzicht over Lake Atitlan.

  • Indian Nose Hike: vanuit San Juan heb je uitzicht op een berg die de vorm heeft van een gezicht. Dit is dan ook precies de berg die je gaat beklimmen tijdens de Indian Nose Hike. Omdat de route bekend staat om overvallen is het aan te raden deze hike te doen met een tour. Op deze manier is de wandeling veilig. De hike is kort en op sommige stukken stijl. Je doet er zo’n 40 minuten over om boven te komen. Bovenaan aangekomen bekijk je de zonsopgang om vervolgens weer naar beneden te lopen. De tour boek je voor 100 quetzal per persoon.
  • Mirador Kaqasiiwaan: heb je geen zin in een tour of ga je dit keer voor de makkelijke optie? Na een korte wandeling van 10 minuten vanaf de ingang bereik je Mirador Kaqasiiwaan. Hoewel het niet de top is, is het uitzicht over het meer fenomenaal. Zet je wekker vroeg zodat je de zonsopgang kan bekijken in alle rust. Bijkomend voordeel is dat het dan ook nog niet te warm is en er weinig anderen zijn. Voor de entree betaal je 30 quetzal.

Kajakken op het meer

Leuk om te doen bij Lake Atitlan is om te kajakken over het meer. De beste tijd om te gaan is in de ochtend wanneer het water kalm is en er nog geen wind is. Er zijn verschillende plekken waar je een kajak kan huren en bij sommige accommodaties mag je er gratis gebruik van maken zoals bij Eco Hotel Uxlabil.

Bezoek de Calle Santander markt in Panajachel

Heb je zin om te shoppen en met een souvenir thuis te komen? Dan is Calle Santander in Panajachel de plek waar je moet zijn! Hier vind je meer dan honderd kraampjes met souvenirs. Van mooie kleding tot aan hangmatten en van een sleutelhanger tot aan kunst. Kan je er geen genoeg van krijgen? Bezoek dan grootste markt van Centraal Amerika in Chichicastenango. Deze markt is er alleen op donderdag en zondag en bezoek je met het openbaar vervoer of met een tour.

Tips om te eten in de dorpen rond Lake Atitlan

  • Deli Jasmin: je zit hier in een mooie binnentuin en je kan er terecht voor een goed ontbijt of lunch.
  • Café Cristalinas: de koffie is goed en de ciabatta broodjes zijn heerlijk!
  • Sababa: zin in een goede pasta, lekker broodje of iets anders? Dit is waar je moet zijn.
  • Pita Sabij: hier moet je heen voor de lekkerste pita’s.
  • Restaurant Idea Connection: een Italiaanse bakker waar je hele goede mini pizza’s, panini’s en belegde croissants kan eten.

Waar verblijven en tips voor leuke hotels in Lake Atitlan

Er zijn genoeg leuke hotels rondom Lake Atitlan te vinden. Bovenaan deze blog lees je welke dorpjes er zijn en de verschillen ertussen. Zelf hebben wij in drie verschillende dorpjes geslapen. De leukste daarvan vonden we San Pedro omdat daar het meeste leven is en er leuke restaurants zijn om te eten. Onze favoriete plek om te verblijven in San Pedro is Kawoq. Het is een kleinschalig guesthouse buiten de drukte van San Pedro met fijne hangmatten en een keuken. Daarnaast ligt het direct aan het strand en is het goedkoop. Als je ons vraagt waar je moet verblijven bij Lake Atitlan, dan is het daar!

In San Juan is Eco Hotel Uxlabil een fijne plek om te overnachten. Op een rustige plek midden in de natuur staat dit mooie hotel. Het is ruim opgezet waardoor je ook een gedeelte hebt om je handdoek neer te leggen in de zon en daarnaast is er een jacuzzi en sauna. Bekijk hier onze andere tips voor de leukste hotels in Guatemala!

Tips voor vervoer rondom Lake Atitlan

Ondanks dat er wat wegen tussen de verschillende dorpjes lopen, is de makkelijkste manier om je te vervoeren met een boot. De boten die tussen de dorpjes varen kan je zien als een soort bussen maar dan op het water. Voor een ritje met een publieke boot betaal je tussen de 10 en 20 quetzal. Houd er rekening mee dat de boot pas vertrekt bij genoeg passagiers. Het kan daarom best zo zijn dat je een tijdje moet wachten. Heb je geen zin om te wachten? Dan kan je ook een privé boot pakken. Hier betaal je uiteraard wat meer voor.

Hoe kom je in Lake Atitlan?

Om naar Lake Atitlan te komen is erg makkelijk. Vanuit de bekende plaatsen zoals Guatemala City, Antigua en Semuc Champey rijden er shuttles die je boekt via je hotel of bij een tour kantoor. Vergeet niet om aanbieders te vergelijken omdat de prijzen nog wel eens verschillen. Een goedkoper alternatief is om met een zogenoemde chickenbus naar Lake Atitlan te reizen. Dit is een lokale bus waarbij je een aantal keer zal moeten overstappen.