Tips voor een bezoek aan Semuc Champey in Guatemala

Tips wat te doen in Semuc Champey in Guatemala

Ondanks dat Semuc Champey afgelegen ligt weten veel reizigers deze plek te vinden want het is een perfecte tussenstop tussen Antigua en Flores. Ervaar een groene oase waar je helemaal tot rust komt en waar afleiding niet op de loer ligt want internet is hier nauwelijks. Alles in Semuc Champey draait om de mooie rivier die er doorheen stroomt. Hoe je er komt en wat er te doen is delen we in deze blog met tips voor Semuc Champey.

De ultieme tips voor Semuc Champey in Guatemala

Wat te doen in Semuc Champey / Lanquin

De meeste reizigers nemen een shuttle van Antigua, Flores of Rio Dulce naar Semuc Champey. Goed om te weten is dat Lanquin het dorpje is waar je aan komt met de shuttle. Semuc Champey ligt onderaan de bekende rivier waar alles om draait en waar ook de ingang is van het park. Om toegang te krijgen voor het park betaal je 50 quetzales. Onze tips om te doen in Semuc Champey:

  • Klim naar het uitzichtpunt: voor een mooi uitzicht over de rivier klim je op een rustig tempo in 30 minuten naar het uitzichtpunt. Het is een korte klim en wanneer je dit voor 10.00 uur doet is het nog heerlijk rustig en niet te warm.
  • Zwemmen in de rivier: nadat je bij het uitzichtpunt bent geweest kan je doorlopen naar beneden waar je uitkomt onderaan bij de rivier. Na de wandeling is het heerlijk om af te koelen in het blauwe water. Er staat een hokje om je om te kleden en er zijn kluisjes aanwezig om je waardevolle spullen in op te bergen. Tijdens de weg terug naar de uitgang heb je verschillende plekken om het water in te gaan.
  • Tuben over de rivier: een ontspannende activiteit in Semuc Champey is tuben. Grote kans dat je hier nog niet eerder van gehoord hebt want je komt het maar weinig tegen. Met een opgeblazen band laat je je ontspannen over de rivier drijven.

Zorg wel voor wandelschoenen want door regenval kan het glad zijn. Ook is het handig om waterschoentjes mee te nemen.

Hoe werkt het vervoer in Semuc Champey en Lanquin?

Lanquin is het dorpje waar je aankomt met de shuttle. Bij aankomst staan er trucks klaar van verschillende accommodaties die al gerekend hebben op jouw komst. Je kan daarom instappen in de truck van de plek waar je verblijft. De weg van Lanquin en Semuc Champey is alleen begaanbaar voor 4×4 auto’s. Dit komt omdat de weg erg hobbelig en op sommige stukken steil en glad kan zijn. Gelukkig zijn ze al helemaal ingesteld op het toerisme en rijden er tussen deze twee plekken trucks die je heen en weer brengen voor 20 quetzales. De trucks zijn achterin open en dit is dan ook de plek waar je gaat staan tijdens de rit. Reken op wat blauwe plekken want de weg zit vol kuilen en gaten.

Waar verblijven in Semuc Champey of Lanquin?

Je hebt twee opties om uit te kiezen waar je overnacht. Of je slaapt in het dorpje Lanquin of je verblijft bij het park Semuc Champey. Het verschil is dat Lanquin het dorpje vlakbij Semuc Champey is en dit verder weg is van de ingang van het park. Lanquin is ook de plek waar je afgezet wordt met de shuttle. Wanneer je in Lanquin verblijft en je wilt de volgende dag de waterval bezoeken moet je eerst nog de half uur durende tocht achterin de truck maken. Wanneer je in Semuc Champey overnacht word je direct na aankomst in Lanquin door je hotel opgehaald met de truck en maak je gelijk de tocht naar beneden. De volgende ochtend kan je direct het park in om de waterval te bezoeken. Onze tip is dan ook om in Semuc Champey te overnachten. Twee nachten verblijven is genoeg want naast het park is er niet veel te doen.

Zelf verbleven we in Semuc Champey bij El Portal wat naast de ingang van het park ligt. Daarnaast hebben ze een zwembad en ook een prima restaurant om te eten. Andere leuke plekken om te verblijven zijn El Retiro en het populaire Greengos. Bekijk hier onze andere tips voor de leukste accommodaties in Guatemala!

Hoe kom je in Semuc Champey / Lanquin vanuit Flores, Antigua, Lake Atitlan of Rio Dulce?

Waarschijnlijk reis je vanuit Flores, Antigua of Lake Atitlan richting Semuc Champey. Je kan met het openbaar vervoer richting Lanquin maar dan moet je verschillende keren overstappen wat niet ideaal is. Daarom rijden er vanuit verschillende plekken in Guatemala shuttles naar Lanquin. Vaak kan je dit boeken bij je hotel of bij een tour kantoor op elke hoek van de straat. De reis naar Lanquin toe is een prachtige route door de bergen. Aangekomen in Lanquin staan er direct mensen op je te wachten waar je slaapt. Je wordt naar naar de juiste truck gestuurd die je brengt naar je verblijf.