Hoogtepunten Sri Lanka: Alle mooie plekken op een rij!

Hoogtepunten Sri Lanka, paradijselijk strand in Arugam Bay

Wil je een rondreis maken in Azië voor 2 à 3 weken? En zoek je een bestemming die super veelzijdig is? Denk dan eens aan Sri Lanka! Dit relatief kleine eiland is een onwijs gave bestemming voor een paar weken backpacken. Ben jij een sportieve backpacker en ga je het liefst elke dag surfen of hiken? Of ben je meer de culturele backpacker die liever bijzondere tempels bezoekt of een kookles met locals bijwoont? Dit eiland is perfect om sportieve activiteiten en cultuur & natuur snuiven te combineren. Het eiland Sri Lanka heeft alles wat je wilt: paradijselijk strand, adembenemende bergen en wilde dieren.  Benieuwd naar vijf populaire bestemmingen die je zeker moet meepakken en wat deze plekken te bieden hebben? Antoinette van der Geijs deelt in deze blog alle hoogtepunten van Sri Lanka.

Sigiriya

Sigiriya is dé plek om te starten met je reis. Vanaf je aankomst op het vliegveld van Colombo, de hoofdstad, is dit dorpje ongeveer vier uur rijden. Bij dit dorpje liggen verschillende nationale parken waaronder het Minneriya Nationaal Park waar je een jeepsafari kan maken en verschillende dieren kunt spotten zoals wilde olifanten, herten, buffels, apen en varanen. Daarnaast heb je in Sigiriya de twee rotsen Lion Rock en Pidurangala Rock die je kunt beklimmen voor een onwijs mooi uitzicht over het groene landschap. Vanaf Sigiriya is het een klein halfuurtje rijden naar Dambulla waar je cultuur kunt snuiven en de schitterende rotstempels kunt ontdekken met muurschilderingen en Boeddhabeelden van zo’n 2000 jaar oud. Tip: neem bij het bezoeken van de tempels een sarong mee of iets anders om je schouders en/of benen mee te bedekken want anders kom je niet binnen.

Leuke overnachtingen in Sigiriya

Sigiriya Water Cottage: houten huisjes met zwembad bij leuke locals.

 Sigiri Rock Side: authentiek guesthouse in een groene oase van rust.

Hotel Sigiriya: vanuit het zwembad uitzicht op Lion’s Rock

Nuwara Eliya

Hoogtepunten Sri Lanka, Hoogtepunten Nuwara Eliya, Tuktuk rijden in de theeplantages

Dit dorpje staat bekend om de theeplantages en theefabrieken (zoals Glenloch Tea Factory) en is een leuke bestemming om mee te pakken als tussenstop tijdens je reis. Ga voor een rondleiding in de fabriek, waar ze je alle stappen laten zien om echte Sri Lankaanse thee te maken. Aan het eind kan je een heerlijk gratis theetje proeven en even rondneuzen in de winkel. Stop onderweg naar of van de theeplantages af en toe even want je hebt een aantal onwijs mooie watervallen en viewpoints, perfect voor een fotomomentje. Vanaf Nuwara Eliya kan je met de trein naar Ella. Deze treinreis staat bekend als één van de mooiste ter wereld. Waarom? Je hebt adembenemende uitzichten, je kan met je benen uit de trein bungelen en je ziet onderweg hoe de locals leven. Je hebt een eerste, tweede en derde klas ticket die je kunt kopen. Ga lekker voor de derde klas, dan zit je tussen de locals, heb je open ramen en betaal je minder dan 1 euro voor een drie uur durende trip!

De theeplantages en de treinreis zijn niet de enige reden om naar Nuwara Eliya te gaan. Bezoek in de vroege ochtend Horton Plains National Park. Na een flinke wandeling word je getrakteerd met een fantastisch uitzicht. Het viewpoint heet ‘The World’s End’. De route hiernaar toe kun je in twee uur vanaf Nuwara Elya met de scooter rijden maar er gaan ook tourbusjes deze kant op. 

Leuke overnachtingen in Nuwara Eliya

Laughing Leopard Hostel: goede locatie met goedkope dorms.

Tea Garden Cottage: grote kamer en een adembenemend uitzicht.

Ella

Hoogtepunten Sri Lanka, Must See Ella, Nine Arche Bridge

In Ella is het bezoeken van de Nine Arch Bridge een echte must! Deze brug met negen bogen midden in een jungle-achtige omgeving is echt een plaatje om te fotograferen. Over de brug loopt de treinrails waar je overheen kunt lopen. Wel komt er een paar keer per dag een trein in een rustig tempo overheen dus watch out!

Ella zelf is een klein dorpje maar toch is het wel een leuke plek om langer dan één dag te blijven. Je kunt vanuit Ella verschillende mooie hikes maken. De hike naar Little Adam’s Peak is een aanrader (ongeveer een hike van 2 uur) of Ella Rock (een wat zwaardere hike, van ongeveer 4 uur). Bij beide hikes heb je een geweldig uitzicht. Bovenaan Ella Rock staan vaak wat locals waarbij je een heerlijke koude kokosnoot kunt scoren of een verse smoothie.

Behalve de hikes is het ook een echte aanrader om een kookcursus te doen in Ella want in Sri Lanka hebben ze onwijs lekker eten! Specialiteiten zijn onder andere rijst met curry, roti en dahl en hoe leuk is het nou om dit zelf te maken? Een aanrader voor een kookcursus is Priya Cookery Class, waar een lief local vrouwtje kooklessen geeft in haar eigen gecreëerde kookstudio en zij je de lekkerste Sri Lankaanse gerechten laat maken en proeven. Naast de vele activiteiten is Ella ook een heel gezellig dorpje om een drankje te doen. Café Chill is favoriet, waar je lekker kan eten en ’s avonds kan loungen met een heerlijke cocktail. Huur ook een keer een tuktuk en tour naar de watervallen of naar de tempels in de buurt.

Leuke overnachtingen in Ella

Country homes: mooie kamers met een geweldig uitzicht.

Rawana Den: dichtbij het centrum en met een fenomenaal uitzicht.

Pepper Hills Hostel: wat verder van het centrum in de bergen maar wèl met een prachtig uitzicht. Hangover Hostels Ella: gezellig sfeertje en dicht bij het centrum

Arugam Bay

 Ben jij een echte surffanaat of wil je het graag leren? Arugam Bay is dé plek voor surfers! In dit dorpje kan je overal wel een surfplank huren of een lesje nemen. Daarnaast zijn er genoeg surfspots voor zowel de beginner als de gevorderde surfer. Je vindt hier ook veel leuke ontbijttentjes (zoals Karma Gardens), restaurantjes (zoals Leaf & Vine) en je kan hier, ten opzichte van veel andere plekken in Sri Lanka, wél feesten! Ga voor de happy hour tussen 6 en 8 naar Hide & Chill Bar en daarna loungen bij Mambo’s direct aan het strand. In Arugam

Bay zijn er op vaste dagen feestjes bij specifieke hostels. Vaak is er op zaterdag een party bij Mambo’s. Vergeet ook niet het feestje op het strand bij Whiskey Point Resort mee te pakken elke vrijdag, dit is uniek! Uitbrakken kan de volgende ochtend bij Karma Gardens met een heerlijke smoothie bowl of een lekkere pancake!

Leuke overnachtingen in Arugam Bay

Surf N Sun: the place to be!

Forcus Cabanas: fijne plek met mooie kamers.

Surf Gangs Hotel: simpele kamers maar er hangt een gezellige sfeer en leuke staff.

Hoogtepunten Sri Lanka, Must See Mirissa

Mirissa

Naast Arugam Bay is Mirissa ook een populaire surfbestemming. Op deze bestemming heb je hele mooie stranden waar je heerlijk kunt relaxen, surfen of bodyboarden. Een aantal van de stranden zijn omringd met metershoge palmbomen zoals bij Secret Beach, wat zeker de moeite waard is om even te bezoeken. Mirissa is qua sfeer wat rustiger dan Arugam Bay maar ga er zeker heen in het hoogseizoen, dan zijn er verschillende leuke beach bars geopend (zoals Papa Mango voor een cocktail) en restaurantjes (Salt of Brizo) aan het strand. Ook kan je in het hoogseizoen in de avond leuke feestjes op het strand meepakken. Qua verblijf zijn er veel verschillende backpackers hostels te vinden waarvan veel verschillende activiteiten aanbieden naast surflessen zoals yogalessen, walvistours en duik- en snorkeltours. Veel hostels, barretjes en restaurantjes zitten in Mirissa direct aan het strand dus een mooie sunset bewonderen met een drankje en de voetjes in het zand is hier ideaal!

Leuke overnachtingen in Mirissa

Banana Garden: mooi ingericht en dichtbij het strand.

Morning Star: fijn verblijf inclusief zwembad.

Ship Faced Beach hostel

Dit waren de vijf hoogtepunten van de reis door Sri Lanka van Antoinette! Ook benieuwd naar de ervaringen van Reisplaatje in Sri Lanka? Bekijk de opgeslagen hoogtepunten op de Instagram van ons.