Wat te doen op Milos in Griekenland: 11 tips en mooiste stranden

Wat te doen op Milos: tips en mooiste stranden

Één van onze favoriete eilanden in Griekenland is het vulkanische eiland Milos. Een bestemming die steeds populairder wordt en niet mag ontbreken wanneer je gaat eilandhoppen in Griekenland. Milos staat bekend om kristalhelder water, de mooiste stranden en unieke rotsformaties. Bijna elke avond is er een waanzinnige zonsondergang waarbij de lucht in een kleurenspel veranderd. Niet alleen het eiland is prachtig, er zijn ook genoeg leuke dingen om te doen op Milos. In dit artikel lees je onze tips met wat te doen op Milos. Daarnaast delen we ook de leukste bezienswaardigheden en de mooiste stranden op Milos. 

De leukste tips voor Milos in Griekenland

Struin door de straatjes van Plaka 

Het oudste dorpje op Milos is de hoofdstad Plaka. Een geweldige plek om rond te struinen en te verdwalen in de witte traditionele straten. Hoe later op de dag hoe meer Plaka tot leven komt. Er zijn een aantal gezellige terrassen waar je goed kunt eten. Plaka is het enige echte Griekse dorp op het eiland en als je ons vraagt wat te doen op Milos, dan mag een bezoek aan Plaka niet ontbreken. 

Bekijk de zonsondergang bij Plaka Castle 

Een van de hoogtepunten om te doen op Milos is de zonsondergang bekijken bij Plaka Castle. Wanneer je vanuit Plaka naar boven kijkt zie je al een mooie witte kerk staan. Vanuit het centrum loopt een wandelpad naar boven die je volgt tot je uitkomt bij het voormalig Venetiaans kasteel. Het enige wat daarvan overgebleven is zijn de oude muren. In plaats daarvan staat er tegenwoordig een prachtige witte kerk. Vanaf deze plek heb je een waanzinnig panoramisch uitzicht over de zee. Plaka Castle bezoeken is één van de bezienswaardigheden op Milos die extra bijzonder zijn tijdens de zonsondergang. Neem een biertje mee naar boven om dit bijzondere moment te beleven. Dit is een gratis ding om te doen op Milos. 

Wat te doen Milos: maak een stop in Klima 

Rij vanuit Plaka naar beneden naar Klima, een schattig kleurrijk vissersdorpje in Milos. De witgekalkte huizen hebben allemaal een verschillende kleur deur en balkon. Een mooi gezicht om te zien! Gek veel is er in Klima niet te beleven maar het is wel leuk om even gezien te hebben. 

Bezoek het vissersdorp Mandrakia 

Mandrakia is een vissersdorpje waar je nog de echte traditionele boten in het water ziet liggen. De garages met ieder een gekleurde deur zijn uitgehakt in de rots. Vanuit de haven kijk je uit op een immense rots en als je goed kijkt zie je ook een klein strandje. Zoek je wat verkoeling? Dan kan je de weg naar beneden volgen richting het strand. Zorg dat je Mandrakia rond lunchtijd of in de avond bezoekt want dit is dé plek om seafood te eten. Een echte food hotspot op Milos is Medusa. Zelfs de koning en koningin komen bijna elk jaar langs. Vertel dat je uit Nederland komt en ze zullen je trots foto’s laten zien van het koningspaar met hun kinderen. 

Eilandhoppen in Griekenland? Milos kan je goed combineren met Sifnos en Paros!

Lunchen bij O! Hamos! Tavern 

Een begrip op Milos is O! Hamos! Tavern. Een traditioneel Griekse Taverna in de buurt van Adamantas. De menukaart is handgeschreven in verschillende talen en de tafels zijn opgesteld in een knusse binnentuin. Kies vooral een gerecht met geitenkaas want daar staan ze om bekend. Doordat het ongekend populair is moet je in de avond vaak een tijd wachten op een tafel. Een betere optie is om er te lunchen want dan is er sneller een tafel vrij. 

Mooiste stranden op Milos, Griekenland 

Er zijn tal van mooie stranden, kleine baaien en grotten op Milos die het ontdekken meer dan waard zijn. Een van de beste dingen om te doen in Milos is een scooter huren en alle stranden af te gaan. Sommige stranden zijn alleen bereikbaar met de boot en andere alleen met een 4×4. Gelukkig zijn er ook genoeg stranden bereikbaar met een scooter. Voor het laatste vervoersmiddel kozen wij en daarom delen we hieronder alleen de mooiste stranden op Milos die bereikbaar zijn op de scooter. 

Sarakiniko Beach 

Als je ons vraagt wat te doen op Milos dan staat Sarakiniko Beach stipt op nummer één. Sarakiniko Beach staat ook wel bekend als het bijzondere maanlandschap op Milos. Sarakiniko Beach is het meest populaire strand op Milos en zodra je er bent snap je precies waarom. Door de positie van het strand in combinatie van de wind en het water is dit onvoorstelbaar mooie landschap ontstaan. De bijzondere witte vulkanische rotsformaties met azuurblauwe water zijn bijzonder om te zien. Deze plek is zo mooi dat je het eigenlijk op verschillende momenten van de dag moet bezoeken. Zo is het er overdag wat drukker maar is het tof om van de kliffen het water in te springen. En tijdens de zonsopkomst en ondergang voel je de magie wanneer de lucht veranderd in een kleurenspel. Daarnaast is het er dan ook een stuk rustiger. Sarakiniko Beach staat bovenaan ons lijstje van de mooiste stranden op Milos in Griekenland. 

Tsigrado – The Ladder Beach 

Dit is ongetwijfeld een van de mooiste stranden op Milos! Tsigrado is een klein verborgen strand wat omringd wordt door hoge rotsen. Het smalle strand wordt ook wel ‘The Ladder Beach’ genoemd omdat het alleen bereikbaar is via twee steile trappen. Je moet er dus wat voor over hebben om uiteindelijk het ongekend blauwe water in te gaan. Durf je dit niet aan? Dan kan je ook vanaf de rotsen dit prachtige strand bewonderen. 

Fyriplaka Beach 

Aan de rechterkant van Tsigrado Beach vind je het mooie Fyriplaka Beach. Het is een langgerekte zandstrand wat omgeven wordt door metershoge witte rotsen. Aan het begin staan er bedden om te huren. Wanneer je een stukje doorloopt is er genoeg ruimte om je handdoek neer te leggen. Loop voorbij de rotsen om een tweede strand te ontdekken waar het rustiger is. Fyriplaka Beach is makkelijk te bereiken en ons favoriete strand voor een middag zon en zee. 

Papafragas Beach and Caves 

Papafragas is niet zomaar een van de beste stranden op Milos, het is ook een mega uniek strand omdat er verschillende grotten zijn waar je onderdoor kunt zwemmen. Eigenlijk bestaat Papafragas zelfs uit twee stranden alleen is de één net wat beter toegankelijker dan de ander. Vanaf de weg zie je het makkelijk bereikbare strand al liggen in een baai. Het strand is smal en omdat er maar beperkt is raden we je aan om dit strand vroeg in de ochtend te bezoeken. Je hebt verschillende plekken om het blauwe water in te springen en de grotten te ontdekken. 

Firopotamos Beach 

Heb je de meeste hoogtepunten op Milos wel gezien? Maak dan zeker nog even een stop bij Firopatamos Beach. Firopotamos Beach is een klein strand in een mooie baai met vrolijke boothuisjes. Hoewel het water er ontzettend aantrekkelijk uitziet vonden wij dit het minst fijne strand op Milos omdat het zand bestaat uit kleine steentjes. 

Andere leuke dingen om te doen en bezienswaardigheden op Milos

  • Kleftiko Beach 
  • Huur een boot en ontdek Milos vanaf het water 
  • Bezoek de Catacomben
  • Bekijk het oude theater van Milos 

Tips voor hotels op Milos – Waar verblijven?

Wanneer je met de ferry aankomt op Milos stap je uit in Adamantas. Dit is op zich een prima plek om te verblijven op Milos. Je hebt een klein strand, genoeg eetgelegenheden en het ligt centraal ten opzichte van alle leuke dingen die er te doen zijn op Milos. Een andere optie is Pollonia. Dit dorpje ligt ook aan de kust alleen is het strand hier vele malen mooier en groter dan in Adamantas. Perfect als je er een dag niet op uit gaat en wilt genieten van een strand in de buurt. Aan de andere kant is het wel wat prijziger dan andere plekken op Milos. Toch zijn er ook budgetopties om te overnachten zoals Captain Stavros. De kamers zijn ruim en je hebt een klein terrasje om buiten te zitten. Een luxere optie is Phos Milos.  

Vraag je je af hoelang je op Milos nodig hebt om alles te zien en te doen? Ga uit van 3 tot 4 dagen om alles uit je bezoek aan Milos te halen zonder dat je je hoeft te haasten. 

Vervoer op het eiland 

De meeste leuke dingen om te doen en mooiste stranden op Milos liggen relatief dicht bij elkaar. Vaak hoef je niet langer dan 20 minuten te rijden en daardoor kan je meerdere bezienswaardigheden met elkaar combineren op één dag. Het eiland is opgedeeld in twee gedeeltes. Aan de linkerkant zijn wegen die alleen toegankelijk zijn met een 4×4. Aan de rechter en onderkant zijn de plekken die wij beschrijven in deze blog met tips voor Milos. Deze hoogtepunten zijn allemaal toegankelijk met een scooter. Je hebt aanbieders over het hele eiland om een scooter te huren. Wij huurden voor drie dagen een scooter voor €15.- per dag bij Pollonia Motors. Een andere optie is om een quad of auto te huren. Dit is aanzienlijk duurder maar dan behoud je net als bij een scooter je vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Een andere optie is om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Er is een goed busnetwerk waar je gebruik van kan maken. Voor een kaartje betaal je per rit €1,80 per persoon. Handig is dat de bustijden hier online te vinden zijn.

Hoe kom je op Milos?

Het makkelijkst om Milos te bereiken is met de ferry vanuit Athene. Wil je eilandhoppen in Griekenland? Dan kan je Milos ook bereiken met de boot vanuit de andere Griekse eilanden. De ferry is het ideale vervoersmiddel tussen de eilanden en het is erg makkelijk. Zoek op ferryhopper.com naar tickets tussen de eilanden en vergelijk prijzen en dagen. Niet elke dag gaat er een ferry dus soms is het even puzzelen welke dag uitkomt. Daarnaast is er ook verschil tussen langzame en snelle ferry’s. Wanneer je de ideale boottocht hebt gevonden kan je direct bij ferryhopper boeken of ga naar de website van de maatschappij zelf. Vaak ben je dan een paar euro goedkoper uit. Afhankelijk van de maatschappij ontvang je of een e-ticket of moet je je ticket vooraf laten uitprinten in het kantoor in de haven.