Wit zand, felblauw water en omgeven door een riffen vol kleurrijk koraal. Kri is precies wat je hoopt te vinden als je naar Raja Ampat reist. Het eiland ligt midden in het hart van de archipel en is dรฉ plek voor iedereen die wil snorkelen of duiken in een van de mooiste onderwaterwerelden ter wereld. Je slaapt in een houten bungalow aan zee, valt in slaap met het geluid van de golven en wordt wakker als de zon opkomt, met soms met dolfijnen in de verte. In dit artikel delen we onze tips voor Kri met de mooiste plekken, wat te doen en waar te verblijven op Kri.
De leukste tips voor Kri in Raja Ampat
Praktische weetjes over Kri

Kri is ongeveer 2,5 kilometer lang en grotendeels bedekt met jungle. Alle homestays liggen direct aan of op het water en de rest van het eiland is ruig en ongerept. Er loopt รฉรฉn smal pad over het eiland waarmee je in een half uur naar de andere kant wandelt, al moet je daarvoor wel een heuvel over. Bij eb kun je ook via het strand, maar bij vloed staat het water soms tot aan je middel. Omdat je je op Kri lastig verplaatst, gebeurt bijna alles per boot. Winkels of restaurants zijn er niet, dus alle maaltijden zijn inbegrepen bij je homestay. Het is gebruikelijk dat de homestay waar je verblijft, helpt met alles. Wil je snorkelen of heb je vervoer nodig naar het volgende eiland op de route door Raja Ampat? Dan zorgen zij voor een boot. In de rest van dit artikel delen we de leukste dingen om te doen op Kri.
Vervoer naar Kri in Raja Ampat
Hoe kom je op het eiland Kri? Om op Kri te komen vlieg je eerst naar Sorong, meestal via Jakarta of Makassar. Vanuit Sorong neem je de ferry naar Waisai op het eiland Waigeo. Die overtocht duurt ongeveer twee uur en er gaan meestal twee ferryโs per dag.
Vanuit Waisai regelt je homestay op Kri de boottransfer. Dit boottochtje duurt 45 minuten en je betaalt een vaste prijs van 800.000 IDR per boot. Als je samen met andere reizigers reist, kun je de kosten delen. Stem vooraf goed af met je homestay hoe laat je wordt opgehaald zodat je gelijk door kunt reizen.
Kri is de ideale uitvalsbasis voor Raja Ampat


Wil je Raja Ampat combineren met Bali of Lombok, heb je maar een week de tijd en wil je het betaalbaar houden? Dan is Kri een goede uitvalsbasis. Vanuit hier bezoek je de mooiste snorkel- en duikplekken in de omgeving en maak je gemakkelijk een dagtrip naar het iconische Piaynemo-uitzichtpunt en de omliggende riffen zoals Melissaโs Garden.
Waar verblijven op Kri?


Onze favoriete plek om te overnachten op Kri is zonder twijfel Paparisa Homestay. Waar de meeste homestays op het eiland nog behoorlijk basic zijn, slaap je hier in een gloednieuwe bungalow met een eigen badkamer, westers toilet en een goed bed. Het huisje heeft amper kieren of gaten, waardoor je weinig last hebt van muggen of ander ongedierte. Je kijkt uit op zee en hebt genoeg ruimte om je spullen op te bergen. Paparisa is de meest luxe accommodatie op Kri in deze prijsklasse, beter ga je het niet vinden.


Extra leuk is dat het gerund wordt door de Nederlandse Nienke en haar Molukse vriend Rio. Zij zorgen niet alleen voor een hoop gezelligheid, maar nemen je ook graag mee snorkelen. De maaltijden zijn vers, gevarieerd en vaak verrassend anders dan de standaard rijst met vis die je elders in Raja Ampat krijgt.
Een overnachting kost ongeveer 1,8 miljoen IDR, afhankelijk van het seizoen. Het is de enige homestay op Kri met deze kwaliteit, dus wees er op tijd bij. Boeken kan via Booking.com, maar als het vol zit kun je Nienke ook een appje sturen op +62 821-1402-3634. Doe je Nienke en Rio de groetjes van ons?
Wat te doen op Kri in Raja Ampat
Snorkelen bij het huisrif


Bijna elke homestay op Kri heeft een house reef, oftewel een koraalrif voor de deur. Zo sliepen wij bij Paparisa Homestay en liepen we vanuit onze bungalow het water in om te snorkelen. Wij werden verrast door een schildpad, haaien en mooie vissen in allerlei kleuren en maten. Dit is een laagdrempelige manier om de onderwaterwereld te zien omdat je niet afhankelijk bent van een boot en het kost je niks. Ga ook zeker een keer snorkelen tijdens de zonsondergang omdat er dan andere soorten dieren actiever worden.
Hike naar het viewpoint


Bijna alles op Kri draait om wat er onder water te zien is, maar voor de afwisseling is het tof om het viewpoint te beklimmen. Vanaf daar kijk je uit over de koraalriffen en de omliggende eilanden Kri, Ransiwor en Mansuar.
Gebruik de app Maps.me om het pad te vinden dat omhoog loopt. Vanuit de meeste homestays loop je eerst een stuk langs het strand, vaak deels door het water, tot je bij het begin van de klim komt. Zorg dat je dit bij eb doet, want bij vloed staat het water te hoog en moet je terugzwemmen.
De hike duurt ongeveer 30 minuten en gaat dwars door dichte, groene jungle. Het pad is op sommige stukken steil en glibberig, zeker na regen. Dichte sandalen of waterschoenen maken het een stuk makkelijker. Dit is een van de leuke dingen om te doen op Kri als je niet het water in wilt.


Zoek naar een cuscus in de jungle

De cuscus is een bijzonder buideldier dat alleen voorkomt in West-Papoea en op een paar omliggende eilanden, waaronder Raja Ampat. Het dier lijkt een beetje op een kruising tussen een luiaard, rat en aap, met een ronde kop, lange staart en grote ogen. Overdag slapen ze hoog in de bomen, maar bij zonsopkomst of zonsondergang zie je ze soms langzaam bewegen tussen de takken. Vraag bij je homestay of ze weten waar ze vaak zitten. Bij Paparisa Homestay zagen wij ze โs avonds gewoon in de achtertuin. Een leuke, onverwachte bonus tijdens je verblijf op Kri.
Duiken met de eerste eilandbewoner Otto


Naast Paparisa Homestay woont buurman Otto Awom. Hij was dertig jaar geleden de eerste persoon die zich op Kri vestigde. Met alleen een boot, tent en duikuitrusting maakte hij het eiland zijn thuis. Inmiddels is Otto een lokale legende. Hij duikt al jaren, ontdekte meerdere duikspots rondom Kri en gaf ze zelf namen. Zo was hij degene die Chicken Reef een naam gaf en grote kans dat je deze unieke duikspot met hem bezoekt. Als je een unieke en avontuurlijke duikervaring zoekt, dan is Otto de man om mee te gaan.
Een duik met Otto kost 800.000 IDR inclusief uitrusting. Bizar betaalbaar als je bedenkt dat je op een van de mooiste plekken ter wereld duikt. Het beste is om even bij hem langs te lopen of contact op te nemen via zijn broer, die bereikbaar is via WhatsApp: +62 813โ1358โ8184. Dit is de meest unieke ervaring en tip voor Kri in Raja Ampat!
Disclaimer: Duiken met Otto is alleen geschikt als je je comfortabel voelt in het water en niet afhankelijk bent van een duikinstructuur. Hij is geen officiรซle PADI-instructeur, maar wel een wandelende encyclopedie van de riffen rond Kri. Zoek je avontuur? Dan ben je bij Otto aan het juiste adres.
Duiken op Kri


Naast Otto kun je op Kri ook duiken via een paar andere homestays, maar ben je op zoek naar een duikschool met goede kwaliteit materiaal en instructeurs, dan is Soul Scuba Divers de beste keuze. Deze professionele duikschool ligt aan het strand en organiseert dagelijks trips naar de mooiste duikplekken in de omgeving. Als je hier wilt duiken is het slim om ver vooruit te boeken. Soul is populair en vaak al vroeg volgeboekt. Vooraf boeken kan als je minimaal zes duiken wilt maken. Wil je minder duiken, dan kun je ter plekke je kans wagen, maar de kans dat er nog plek is, is klein. Vanuit Soul kun je ook dagtrips maken naar de Fam Islands en duiken bij Melissaโs Garden, een van de mooiste duikspots ter wereld.


Mooiste plekken om te snorkelen rondom Kri

Ook als je duikt, wil je het snorkelen rond Kri niet missen. Het rif ligt ondiep, waardoor je kleuren vaak nog intenser ziet dan tijdens het duiken. Via je homestay regel je makkelijk een boot en kun je meerdere snorkelplekken combineren in รฉรฉn trip. De prijzen zijn per boot en hangen af van hoe ver je wilt varen. Meestal ligt dat tussen de 15 en 25 euro per persoon, zeker als je de boot deelt met andere gasten van je homestay. Dat maakt het een stuk voordeliger.
Wij verbleven bij Paparisa Homestay en eigenaar Rio nam ons overal mee naartoe. Elke plek die we bezochten voelde compleet anders en dat maakt snorkelen rondom Kri zo bijzonder. Hieronder delen we onze favoriete snorkelspots. Het is handig om deze snorkel plekken door te geven aan je homestay zodat ze weten waar je graag heen wilt.
Cape Kri


Cape Kri is niet voor niets een van de bekendste snorkelplekken van Raja Ampat. Deze spot ligt precies op het punt waar twee stromingen samenkomen, waardoor er altijd veel vis te zien is. Je zwemt tussen scholen fusiliers, jagende barracudaโs en kleurrijke rifvissen en met een beetje geluk spot je zelfs een zwartpunthaai. Het rif is levendig en gezond, met felgekleurde koralen die je blijven verbazen. Het is een zo bijzonder om op een plek te zijn waar je koraal ziet zoals je nergens anders ooit hebt gezien. Snorkelen bij Cape Kri is echt iets wat je moet doen op Kri. Let wel goed op, want de stroming kan sterk zijn. Je gids zorgt dat je op het juiste punt het water in gaat zodat je met de stroming mee zwemt. Volg daarom altijd zijn instructies goed op.
Yenbuba Jetty bij het eiland Mansuar


Snorkelen bij Yenbuba Jetty is altijd een verrassing. Rond de lange pier ligt mooi koraal en er zwemmen veel vissen die tussen de palen beschutting zoeken. Grote kans dat je hier ook een Napoleonvis ziet. Dat is een grote gekleurde vis die je wat nors aankijkt, maar rustig om je heen zwemt.
Neem tijdens je stop bij Yenbuba ook even de tijd om het dorpje in te lopen. Het is klein, rustig en biedt je een mooi inkijkje in het lokale leven. Wij waren hier op het moment dat de mannen met elkaar in een kring zaten en de mooiste muziek maakten.
Sauwandarek Jetty op Mansuar

Sauwandarek ligt op het eiland Mansuar. Vanaf de lange houten pier of de boot spring je zo het water in en zwem je al snel tussen grote reuzeschildpadden.
Loop ook zeker even het dorpje in. De bewoners zijn vriendelijk en maken graag een praatje. Je komt ook al snel een klein winkeltje tegen waar je een snack of koud drankje kunt kopen. Neem daarom wat kleingeld mee, want na al dat snorkelen is het heerlijk om even iets anders te drinken dan water of koffie.


Friwen Wall


De naam zegt het al. Friwen Wall is een steile muur onder water, volledig begroeid met kleurrijk koraal. Het is een indrukwekkende plek en totaal anders dan de ondiepe riffen bij de andere snorkelspots. Wij zagen hier veel grote bladvormige koralen, die langzaam heen en weer wiegen in de stroming. Je raakt hier niet snel uitgekeken en dit is een unieke tip om te doen op Kri!
Mioskon (Cat Island)


Mioskon wordt ook wel Cat Island genoemd vanwege de katten die er wonen. Rondom het eiland ligt gezond en levendig koraal. Het water is ondiep en kraakhelder waardoor je het rif goed kunt bewonderen in al zijn kleuren. Dit is een snorkelspot die maar weinig mensen bezoeken maar die absoluut de moeite waard is. Je blijft hier rondkijken want het rif is veelzijdig en zit vol leven.
Zandbank Pasir Timbul Manduar


Bij laag water verschijnt vlakbij Cape Kri een spierwitte zandbank midden in zee. Door de stroming verandert de vorm elke dag een beetje en dat is wat deze plek extra bijzonder maakt. Soms is het niet meer dan een smalle strook zand en een dag later ligt er ineens een compleet strand.
De zandbank is een perfecte tussenstop na het snorkelen bij Cape Kri of Mioskon. Het kristalheldere water, de witte zandbodem en het uitzicht op de omliggende eilanden maken het een paradijselijke plek om even te relaxen of mooie fotoโs te maken.
Maak een dagtrip naar Piaynemo

Als je onze route door Raja Ampat volgt, dan verblijf je ook op Fam en kan je deze tour beter vanuit daar boeken omdat het dichterbij is. Maar als je niet van plan bent om Fam te bezoeken, is onze tip om te doen op Kri om een dagtrip te maken naar Piaynemo. Je vaart dan naar deze iconische plek met zijn karst-eilandjes in felblauw water. Tijdens deze trip bezoek je ook Rufas Island en Melissaโs Garden wat twee fantastische duik (en snorkel) spots zijn om zacht koraal te zien. De hele tour kost ongeveer 4.000.000 IDR per longboat of 6.000.000 IDR per speedboat. Als je met meer mensen gaat kun je de kosten delen waardoor de prijs per persoon lager wordt.