De Sossusvlei is een van de hoogtepunten tijdens een roadtrip door Namibië. Dit unieke gebied midden in de Namibwoestijn staat bekend om de gigantische rode zandduinen, de surrealistische Deadvlei en eeuwenoude zwartgekleurde bomen. Ooit stroomde hier een rivier, maar door extreme droogte veranderde dit gebied in een van de meest indrukwekkende landschappen ter wereld. De Sossusvlei bezoeken vraagt wel om wat voorbereiding. In dit artikel delen we 14 tips voor de Sossusvlei. Van hoe je er komt en waar je het beste kunt verblijven tot de mooiste plekken die je absoluut niet mag missen.
Tips om de Sossusvlei in Namibië te bezoeken
Hoe kom je bij de Sossusvlei?
Voor de meeste reizigers is de Sossusvlei een van de eerste of laatste stops tijdens hun roadtrip door Namibië. Het ligt namelijk op ongeveer vier uur rijden van Windhoek en de route ernaartoe is al een avontuur op zich. Je rijdt over eindeloze gravelwegen die omringd worden door indrukwekkende landschappen. Hoewel deze wegen goed onderhouden zijn, liggen ze vol kleine stenen en kuilen. Een 4×4 is daarom essentieel, niet alleen voor de Sossusvlei maar voor heel Namibië.
Wij boekten onze reis via Namibia Nomads waarbij we in 11 dagen door Namibië trokken met een stoere 4×4 en een daktent. Wat ons betreft is kamperen met een 4×4 dé manier om Namibië te ontdekken. Het land is daar helemaal op ingericht en het is bovendien een stuk betaalbaarder dan overnachten in luxe lodges. Je slaapt op campings midden in de natuur, wat het avontuur compleet maakt.
Het fijne aan reizen met Namibia Nomads is dat je zelf weinig hoeft te regelen. Zij zorgen voor een volledig uitgeruste 4×4 met daktent, alle kampeerspullen en de overnachtingen op de mooiste campings. Daarnaast krijg je een handig roadbook mee met tips en de route. Hierdoor kun je volop genieten van Namibië zonder uren aan voorbereiding kwijt te zijn. Lees hier onze uitgebreide ervaring en praktische tips om te kamperen in Namibië met een 4×4 en daktent!
Sesriem is de uitvalsbasis om de Sossusvlei te bezoeken
Sesriem is dé uitvalsbasis om de Sossusvlei te ontdekken. Dit kleine dorpje ligt vlakbij de ingang van het Namib-Naukluft National Park waar de Sossusvlei onderdeel van is. Vanuit Sesriem bezoek je de Sossusvlei. Dit is het gebied dat beroemd is om zijn gigantische rode zandduinen en uitgestrekte kleivlaktes. Binnen de Sossusvlei liggen de mooiste plekken zoals de Deadvlei met zijn zwartgeblakerde bomen. Deze plek wordt vaak gezien als een van de meest surrealistische landschappen ter wereld.
Ook Big Daddy, een van de hoogste duinen, en het fotogenieke Dune 45 liggen in dit gebied. Als je de Sossusvlei wilt bezoeken is Sesriem de beste plek om te verblijven. Verderop in dit artikel met tips voor de Sossusvlei lees je precies waar je het beste kunt overnachten en waarom het zoveel uitmaakt om binnen de gate te slapen.
De mooiste plekken in de Sossusvlei
Hoewel de hele Sossusvlei indrukwekkend is, zijn er een paar plekken die je echt niet mag missen. De Deadvlei is zonder twijfel het hoogtepunt. Hier vind je eeuwenoude zwartgeblakerde bomen op een spierwitte kleivlakte en omringd door gigantische rode duinen. Het contrast tussen de kleuren maakt het een van de meest fotogenieke plekken in Namibië. Bij ons heeft de Deadvlei zelfs de homepage van Reisplaatje.nl gehaald.
Een andere must-see is Dune 45. Deze 170 meter hoge duin is makkelijk te bereiken en perfect voor zonsopgang. De klim naar boven duurt ongeveer 25 minuten en is flink, maar goed te doen. Zoek je meer uitdaging? Kies dan voor de 350 meter hoge Big Daddy. De klim duurt anderhalf uur, maar het uitzicht onderweg en bovenop is adembenemend. Het leukste deel is de afdaling waarbij je in een paar minuten naar beneden rent, rechtstreeks de Deadvlei in.
Andere plekken zoals Big Mamma of Elim Dune zijn mooi, maar minder bijzonder. Als je weinig tijd hebt raden we deze plekken niet aan. De Deadvlei, Dune 45 en Big Daddy geven je het meest complete beeld van wat de Sossusvlei zo uniek maakt. Hieronder delen we onze dagplanning om de drukte te vermijden en volop te genieten van dit bijzondere gebied.
Tips voor de ideale planning om de drukte te vermijden in de Sossusvlei
De Sossusvlei is een van de populairste plekken in Namibië en dat merk je meteen. Dit was de eerste bestemming op onze route waar we bussen vol toeristen tegenkwamen. De meeste tours volgen dezelfde planning, waardoor iedereen op hetzelfde moment op dezelfde plek staat. Niet ideaal als je in alle rust van de natuur wilt genieten. Gelukkig kun je dit eenvoudig vermijden door slim te plannen. Met onze aanpak hadden we de mooiste plekken bijna helemaal voor onszelf en konden we volop genieten van de indrukwekkende omgeving.
Wat de meeste toeristen doen:
Op de eerste dag beklimmen ze Elim Dune tijdens de zonsondergang. De volgende ochtend staan ze vroeg op om Dune 45 te beklimmen bij zonsopkomst, waarna ze doorrijden naar de Deadvlei.
Hoe wij het deden (en aanraden):
Op de dag van aankomst regel je meteen je permit en beklim je Dune 45 bij zonsondergang. De volgende ochtend rijd je zodra de gate opent direct naar de Deadvlei. Hier beleef je de zonsopgang in alle rust met een handjevol mensen. Vanuit de Deadvlei kan je het steile pad (of een gedeelte) van de 350 meter hoge Big Daddy beklimmen. Daarna stap je de auto weer in om terug te rijden en een picknickstop te maken bij Dune 40.
De beste tip voor de Sossusvlei is om je wekker vroeg te zetten. Je ervaart de Deadvlei zonder drukte en voorkomt dat je in de verzengende hitte moet lopen. Zodra de zon opkomt stijgen de temperaturen razendsnel.
Verblijf binnen de gate om eerder het park in te mogen
Bij het bezoeken van de Sossusvlei is het een groot voordeel om binnen de gate te overnachten. Als je slaapt bij Sesriem Campsite of de Sossus Dune Lodge mag je een uur eerder het park in dan andere bezoekers. Zo heb je een flinke voorsprong op de grote groepen en kun je de Deadvlei en andere plekken in alle rust ontdekken. Deze accommodaties zijn al maanden vooraf volgeboekt en daarom is het slim om je verblijf ruim van tevoren te reserveren. Reis je met Namibia Nomads? Dan is je overnachting bij Sesriem Campsite al geregeld en kan jij genieten van het voordeel om binnen de gate te overnachten.
Regel bij aankomst je permit
Bij aankomst in Sesriem is het belangrijk om direct je permit te regelen. Deze vergunning is verplicht om het Namib-Naukluft National Park binnen te mogen omdat het een beschermd natuurgebied is. De inkomsten van de permits worden gebruikt voor het onderhoud en behoud van het park. Het permit kost 150 NAD per persoon per 24 uur en er komt een toeslag van 50 NAD per voertuig per dag bij. Je kunt je permit kopen bij de receptie van het park, direct naast de ingang van Sesriem Campsite.
Als je het permit de dag van aankomst al regelt, kun je de volgende ochtend direct bij het openen van de gate vertrekken. Bewaar je permit goed want deze wordt gecontroleerd bij de gate en bij het verlaten van het park. Hoelaat de gate open gaat hangt af van hoelaat de zon opkomt. Bij het kopen van de permit vertellen ze je de exacte tijden.
Leuk om te weten: in tegenstelling tot veel andere mooie bestemmingen vonden wij het opvallend dat we nergens afval of plastic tegenkwamen in de Sossusvlei. Namibië laat hiermee zien dat het mogelijk is om natuurgebieden schoon te houden. Wij waren positief verrast!
Houd je schoenen aan bij het beklimmen van de duinen
Het lijkt misschien verleidelijk om op blote voeten door het zand te lopen, maar dat is niet altijd een goed idee. Overdag kan het rode zand door de brandende zon gloeiend heet worden. Als je Dune 45 rond zonsondergang beklimt is het een ander verhaal. Wij liepen op blote voeten naar boven en dat ging prima zolang we in beweging bleven. Zodra we even stil stonden, voelde het zand al snel te warm. Naar beneden rennen zonder schoenen is daarentegen een heerlijk, bevrijdend gevoel en het leukste deel van duinen beklimmen. Een tip is om je schoenen altijd bij de hand te houden, voor het geval het toch te heet wordt. Volg daarnaast de voetstappen van degene voor je. Dat maakt de klim een stuk minder zwaar!
Verlaag je bandenspanning naar 1.5 bar voor de Deadvlei
Om de Deadvlei te bereiken rijd je eerst 40 minuten over een van de weinige asfaltwegen in Namibië. Dit brengt je bij een parkeerplaats waar het laatste deel begint. Het laatste stuk is alleen toegankelijk met een 4×4 en duurt ongeveer 10 minuten door mul zand. Voor dit deel moet je je bandenspanning verlagen naar 1.5 bar. Hoe dat werkt wordt uitgelegd wanneer je de 4×4 ophaalt. Zodra je het zand in rijdt is het belangrijk om in de sporen van andere auto’s te blijven en je snelheid constant te houden. Stoppen of afwijken van de sporen vergroot de kans dat je vast komt te zitten. Gebeurt dat toch? Dan kost het je €50 om je auto eruit te laten trekken.
Na alle kilometers die we al hadden gereden, durfden we dit laatste deel zelf aan. Het gaf extra vertrouwen dat we met een groep van Namibia Nomads reisden. Als iemand vast zou komen te zitten, konden we elkaar helpen. Het rijden door het zand bleek minder spannend dan verwacht. Zolang je snelheid houdt en de sporen blijft volgen gaat het eigenlijk altijd goed.
Zie je het niet zitten om zelf te rijden? Bij de parkeerplaats kun je een shuttle nemen. Deze kost €10 per persoon en vertrekt als eerste om 06.00 uur.
Vanaf de parkeerplaats is het nog een stuk lopen naar de Deadvlei
Toen wij als eersten de gate doorgingen en aankwamen op de parkeerplaats bij de Deadvlei, keken we verbaasd om ons heen. Overal zagen we zandduinen, maar geen spoor van de Deadvlei. We hadden geen idee welke kant we op moesten. Download daarom vooraf de app Maps.me. Daarop staat precies aangegeven waar je heen moet. Kom je iets later aan? Dan kun je waarschijnlijk gewoon de mensen volgen die er al lopen. Reken op ongeveer 15 minuten wandelen door los zand voordat je de Deadvlei bereikt
Raak de bomen in de Deadvlei niet aan
De zwartgeblakerde bomen in de Deadvlei zijn meer dan 900 jaar oud en lijken zo uit een schilderij te komen. Ooit was deze vallei groen en vruchtbaar, maar extreme droogte bracht daar verandering in. De bomen stierven door het gebrek aan water, maar door het droge klimaat vergaan ze niet. Wat achterbleef is een van de meest surrealistische landschappen ter wereld: dode bomen op een spierwitte kleivlakte, omringd door gigantische rode duinen die hoog boven alles uittorenen.
De bomen lijken stevig, maar zijn ontzettend kwetsbaar. Zelfs een lichte aanraking kan schade veroorzaken die niet meer te herstellen is. Houd daarom afstand en raak de bomen niet aan. Wil je een foto maken? Zoek een plek waar je de bomen goed in beeld hebt zonder ze te beschadigen. Zo zorg je ervoor dat toekomstige reizigers deze bijzondere plek net zo kunnen bewonderen als jij.
Maak een stop bij Dune 40 voor een picknick
Dune 40 is een plek die de meeste mensen voorbijrijden. Bekendere duinen zoals Dune 45 en Big Daddy trekken alle aandacht, maar juist daarom is Dune 40 zo’n aanrader. Hier ben je vaak helemaal alleen. Met een beetje geluk heeft niemand de duin beklommen en zijn er geen voetstappen te zien. Perfect voor wie graag foto’s maakt want de randen van de duin zijn dan prachtig strak en crisp. Bij de voet van de duin staat een picknicktafel. De ideale plek voor een pauze na een actieve ochtend in de Sossusvlei!
Kies de steilste route bij Big Daddy
Big Daddy is met zijn indrukwekkende 325 meter een van de hoogste zandduinen ter wereld. Er zijn twee routes naar de top. De meeste mensen nemen het pad dat begint aan de linkerkant van de Deadvlei, vlak bij de parkeerplaats. Dit is een lange, zware klim van ongeveer anderhalf uur die flink wat energie vraagt. Een betere optie is om eerst naar de Deadvlei te lopen. Halverwege de vallei zie je een tweede pad omhoog. Dit pad is steiler, maar veel korter en daardoor minder zwaar.
Of je nu kiest voor de lange, minder steile route of de korte steile weg omhoog, door het losse zand lopen blijft een flinke uitdaging. Toch raden we aan om voor de steile route te gaan. Het is korter en efficiënter. Eenmaal boven word je beloond met een adembenemend uitzicht over de Deadvlei en de eindeloze rode duinen. En het leukste deel? Binnen een paar minuten ren je door het zachte zand naar beneden.
Loop een rondje door Sesriem Canyon
Nadat je de hoogtepunten van de Sossusvlei hebt gezien, is het leuk om Sesriem Canyon nog mee te pakken. Deze kloof ligt net binnen de poorten van het park, vlakbij de ingang. Het is een makkelijke stop die perfect is voor een korte wandeling. Vanaf de rand kijk je uit over de diepe kloof, maar het leukste is om naar beneden te gaan. Daar kun je door smalle doorgangen en tussen de hoge rotswanden lopen. Je kunt ervoor kiezen om de canyon helemaal rond te lopen of alleen een gedeelte te verkennen. In totaal ben je ongeveer een halfuurtje bezig.