7 handige tips voor een reis naar Lapland in de winter

Reis naar Lapland in winter tips

Een reis naar Lapland is de ultieme winter ervaring uit je dromen. Van het spectaculaire noorderlicht tot besneeuwde boomtoppen en vette activiteiten, Lapland staat bovenaan de verlanglijst van elke avonturier. Het voorbereiden van een vakantie naar Lapland is net even anders dan anders. Want is het goedkoper om de reis zelf te regelen of kan je het beter boeken bij een organisatie? Hoeveel kost een reis naar Lapland en wat is het beste deel om te bezoeken? Met dit artikel bomvol Lapland tips kan het voorbereiden pas echt beginnen!

De beste tips voor een reis naar Lapland in de winter

Wanneer is de beste tijd om naar Lapland te reizen?

Voor een winterse reis naar Lapland wil je natuurlijk dat het sprookjesachtig wit is en dat je een goede kans hebt om het noorderlicht te zien. De beste reistijd loopt van midden januari tot en met maart. In deze periode is het landschap bedekt met een dikke laag sneeuw, en heb je de meeste kans om het noorderlicht te aanschouwen. Februari is vaak de koudste maand, maar het zonnetje laat zich ook meer zien. Wij bezochten Lapland in de eerste week van januari, een beter begin van het nieuwe jaar konden we ons niet wensen.

Welk deel van Lapland is het mooist?

Fins Lapland is het meest populaire deel voor een winterreis in Lapland. De bekendste plekken zijn Levi, Rovaniemi en Ruka. Naar een van deze drie delen reizen de meeste mensen. Een wat minder bekend dorpje is Äkäslompolo. Om een keuze te maken welk gebied het beste bij je past is het goed om je af te vragen of je ook wilt skiën? Dan kun je namelijk het beste gaan voor Levi, Ruka of Äkäslompolo. Rovaniemi is vooral leuk voor families omdat je dan Santa Claus Village kunt bezoeken. Kortom, laat je keuze vooral afhangen van de accommodatie, prijzen en of je wilt skiën of niet.

Hoe boek je een reis naar Lapland? Zelf regelen of via een organisatie?

Of je nu de voorkeur geeft aan het plannen van je eigen reis of het gemak van een georganiseerde reis zoekt, beide opties zijn mogelijk. Hoewel wij normaal gesproken zelf onze reizen organiseren, ontdekten we dat voor Lapland het boeken van een georganiseerd totaalpakket verrassend voordelig was. Bovendien is het fijn om op één plek te verblijven en vanuit daar de activiteiten te ondernemen. Wij kwamen tot de conclusie dat het boeken via een organisatie goedkoper was én vooral heel comfortabel. Je hoeft dan niet na te denken over een slimme dagindeling en hoe het zit met vervoer en activiteiten. Een fijne kleinschalige organisatie is Lapland Travel waarbij de must-do activiteiten bij de prijs in zitten. Voigt Travel organiseert al jarenlang winterreizen naar Lapland en hebben ook opties waarbij eten inclusief is. Deze twee organisaties zijn wat ons betreft het beste om een reis naar Lapland in de winter te boeken!

Hoeveel kost het om op vakantie naar Lapland te gaan?

Een reis naar Lapland is een once-in-a-lifetime ervaring en die ervaar je het beste als je verblijft in een comfortabele accommodatie waarbij je overdag toffe activiteiten op de planning hebt staan. Hoewel Scandinavië geen goedkope bestemming is, hoeft een reis naar Lapland niet gek duur te zijn. Als je tussen de vijf en acht dagen gaat, moet je rekenen op ongeveer €1500,- per persoon. Bij Lapland Travel starten de prijzen al vanaf €1255,- per persoon en daar zitten dan de activiteiten en vlucht al bij inbegrepen. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt. Wij dachten namelijk, we doen het goed of gaan niet, en zo besloten we om 5 dagen in een glazen huisje bij Iisakki Glass Village te verblijven.

Kan je altijd het noorderlicht zien in Lapland?

Het noorderlicht is altijd in min of meerdere mate aanwezig, maar dat betekent niet dat je het altijd ziet. Of je het ziet is afhankelijk van de bewolking, lichtvervuiling en er moet een hoge geomagnetische activiteit zijn. De grootste kans om het noorderlicht te zien in Lapland zijn de wintermaanden van december t/m maart. Toch geeft een reis naar Lapland in de winter geen garanties dat je het noorderlicht gaat zien. Zo hebben wij in de vijf dagen geen groene streep aan de lucht gezien, zelfs niet toen we mee gingen op de noorderlicht safari waarbij je naar een afgelegen stuk rijdt zonder lichtvervuiling. Je moet dus ook maar geluk hebben! Het is wel aan te raden om de app Aurora alvast te downloaden zodat je de activiteit in de gaten kunt houden.

Wat zijn de activiteiten die je niet mag missen?

Een vakantie naar Lapland is pas compleet als je een aantal activiteiten toevoegt. Een husky safari is een echte bucketlist ervaring die je niet mag missen. Hierbij zit of sta je achterop een slee en trekken enthousiaste husky honden je kilometers door het besneeuwde landschap. Ook een sneeuwscooter tocht, sneeuwschoen hike en noorderlicht expeditie zijn activiteiten die je reis in Lapland compleet en onvergetelijk maken. Deze activiteiten zitten al standaard bij de prijs inbegrepen bij Lapland Travel.

Kan je skiën in Lapland?

Lapland heeft een aantal gebieden waar je goed kunt skiën zoals Levi, Ruka en Äkäslompolo. Als ski-liefhebber is het perfect om een reis naar Lapland te combineren met een paar uurtjes skiën tussen de activiteiten door. Verwacht niet de Oostenrijkse sfeer maar een unieke ski-ervaring waarbij de zon overdag ondergaat en de lucht magisch mooi pastel kleurt. Als het donker is sluiten de pistes niet maar gaat de verlichting aan en kan je gewoon lekker door skiën. Bij Voigt Travel mag je materiaal zelfs gratis mee in het vliegtuig. Een andere optie is om materiaal ter plekke te huren. Een ski-pas kan je het beste kopen wanneer je er bent zodat je alleen betaald op de dag(en) dat het goed weer is en je er gebruik van maakt. Bij Lapland Travel kan je skiën als extra activiteit bijboeken.