De ultieme hoogtepunten van Noord Noorwegen in de zomer

Noorwegen is de plek voor avonturiers. Als je van natuur houdt ben je in Noorwegen op de juiste plek. Het land kenmerkt zich door de ruige natuur, fjorden en wilde rivieren.

In 21 dagen maakten Elise en haar vriend Jelle in de zomer een rondreis door het noorden van Noorwegen. In deze blog vertelt Elise wat de hoogtepunten en ervaringen zijn van dit gedeelte van Noorwegen.

Tromso

Tromsø is een levendige stad. Alles en iedereen komt samen voor een uitje of de gezelligheid. Dat is ook niet zo gek, want zoveel steden zijn er in Noord-Noorwegen niet.

Wij verbleven 2 dagen net buiten de stad in Kvaløysletta. De eerste dag bezochten wij het centrum. Daar is de kabelbaan die je een uitzicht geeft over de stad. Het is een toeristische attractie waar je ook flink voor betaald. Voor een rit omhoog en naar beneden betaal je per persoon omgerekend €20,00. Wij hebben om deze reden besloten om geen gebruik te maken van de kabelbaan. Wij hebben een goed alternatief gevonden: de Ersfjordbotn wandeling.

Deze Ersfjordbotn wandeling ligt op 30 minuten rijden buiten de stad en geeft een prachtig uitzicht over de gehele omgeving. Het officiële uitkijkpunt bevindt zich op slechts 40 meter van de parkeerplaats en biedt een prachtig uitzicht op de fjord en de omliggende torenhoge bergen. De totale wandeling naar de top duurt ongeveer 3-4 uur met vele mooie uitkijkpunten.

De parkeerplaats bevindt zich voor het dorp Ersfjordbotn. Er staat een bord met de tekst “Blåmann idrettspark’’ langs de weg aan de rechterkant tegenover het voetbalveld.  

Vanuit Tromsø vervolgden wij onze route richting Alta. De route is werkelijk schitterend. We hebben hier onze eerste rendieren gespot. In Altla is niet veel te beleven. Wij hebben het gebruikt als overnachtingsplek. 

Gjesvaer

De volgende dag reden we direct door op weg naar de Noordkaap voor de middernachtzon. We konden niet wachten om de middernachtzon te zien. Dit stond al zolang op mijn bucketlist. Het noordelijkste puntje van Europa en de route ernaar toe maakte mij nog vrolijker. Wat een adembenemende vergezichten! Na elke bocht werden we verrast met een nieuw prachtig vergezicht en overal liepen rendieren langs de weg.

Wij sliepen in het dorp Gjesvaer wat echt een aanrader is. In het dorp hebben wij de vogelsafari gedaan op aanrader van onze host van de Airbnb. Als je van wildlife houdt kijk je je ogen uit. Onze host vertelde ons, dat het op de Noordkaap vaak druk is en je er flink voor moet betalen. Ze liet ons een plekje zien in Gjesvaer waar de middernachtzon ‘het mooiste is van heel Noord-Noorwegen’. Omdat ik de Noordkaap niet kon loslaten besloten we toch om hierheen te gaan. Onze host had gelijk. Het is hier druk en duur.

Per persoon betaal je 25€ om naar binnen te mogen. Daarnaast moet je ook nog parkeergeld betalen als je met de auto komt.

Het uitzicht en de wereldbol op het noordelijkste plekje maakte alles een klein beetje goed. Wij besloten na een uur terug te rijden naar Gjesvaer om de middernachtzon te bekijken vanaf de bergachtige kustlijn met uitzicht op het vogeleiland waar we eerder die dag de safari hadden gedaan.

Nadat wij 2 nachten in Gjesvaer hadden geslapen, reden we door naar Fins Lapland. Noord Noorwegen kent weinig wegen, om niet dezelfde route terug te moeten rijden, hebben wij gekozen om door Fins Lapland en Zweeds Lapland te gaan. We hebben in deze omgeving gewandeld en mooie kanotochten gemaakt.  Na 6 overnachtingen in Zweeds en Fins Lapland kwamen we via de grens bij Narvik weer terug in Noorwegen.

Lofoten eilanden

De volgende bucketlist locatie stond op de planning: de Lofoten eilanden. We sliepen op een grote boerderij precies in het midden van het eiland. Onze host kon ons alles vertellen over de omgeving en maakte heerlijke typisch Noorse wafels voor ons klaar. Op de Lofoten eilanden ziet alles eruit als een sprookje. Wij zijn uiteindelijk vijf dagen op de Lofoten eilanden geweest.  

De mooiste stranden van de Lofoten zijn Haukland beach, Ramberg Stranda, Bunes beach en Uttakleiv. Het is alsof je op een tropisch eiland beland bent. Tussen de bergen met hagelwit strand en helderblauw water. Het water is helaas wel ijskoud.

De Lofoten is al prachtig vanaf de weg, maar een beklimming maakt het uitzicht nog mooier.

De Haukland hike is 3,6 Km en 2 uur wandelen heen en terug. Deze hike is perfect te combineren met Haukland beach. De Reinebringen stairs hike is 1,4 km en 3 uur wandelen heen en terug. Deze hike is wel wat zwaarder. Met 1566 traptreden bereik je de top met uitzicht over de eilanden in zee. Henningsvaer is een vissersdorp met leuke winkeltjes en eetgelegenheden. Ook begint hier de populaire Festvagtind hike. Helaas hadden wij hier geen tijd meer voor.

Vesteralen

Na ons avontuur op de Lofoten zijn wij doorgereisd naar Vesteralen. Dit eiland staat bekend om de walvistochten en de uitgestrekte natuur. De eerste dag zijn wij naar Nyksund gereden. Een vissersdorp in het Noorden van Vesteralen wat sinds enkele jaren onbewoond is. Vanaf dit dorp start de Dronningsruta ofwel de Queensroute. Een Hike van 15km waar je 5-8 uur aan het wandelen bent. Een lange en zware wandeling die na 6 km ook een korte route aangeeft als optie. Bij deze hike staat de route erg goed aangegeven in de bergen.

De volgende dag hebben we gekozen voor een kortere gemakkelijkere wandeling dicht bij ons verblijf. Strandheia hike. Een route die je uitzicht geeft over, aan de ene kant het grote natuurgebied en aan de andere kant Sortland stad. Wij hebben hier ook onze eerste eland gespot. Elanden zijn erg schuw. Ondanks dat er echt een heleboel in het wild rondlopen, moet je echt geluk hebben om er eentje te zien.

Senja

We verbleven helaas maar twee nachten op Vesteralen en zette onze reis voort naar het wat onbekendere eiland Senja. Waarom het redelijk onbekend is weet ik niet, en eerlijk gezegd snap ik het ook niet goed. Het doet niks onder aan alle andere plekken waar wij tot nu toe zijn geweest. Misschien is Senja zelfs nog wel mooier. Het is ruig, rustiger en heeft de fantastische Senja National Scenic route (112km) waarmee je in één klap alle hoogtepunten van het hele eiland ziet. De hoogtepunten van deze autoroute waren voor mij

  • Tungeneset
  • Ersfjord beach
  • Viewpoint Bergsbotn

Segla is de bekendste berg van Senja. De hike op deze berg is daardoor ook erg populair. Toch raad ik je graag een andere hike aan. Op de berg naast Segla ligt de route ‘Hesten’ deze hike is 3,7 km en 2-4 uur wandelen. Zo heb je een perfect uitzicht op de Segla.

Na een reis van 21 dagen kwam onze reis ten einde en we hebben nog lang niet alles gezien. Wij gaan zeker terug. Laat je niet tegenhouden door het weerbericht, want zoals je ziet; het kan ook zeer zonnig zijn in Noorwegen!

Wij hebben op onze vakantie dus ontzettend geluk gehad met het weer. Wij hebben in onze zwemkleding aan het strand kunnen liggen, in onze korte broek kunnen hiken en de zonnebrand was meer dan welkom. Toch raad ik je aan goede outdoor kleding en schoenen mee te nemen op een reis als deze.

Noorwegen staat bekend als een duur vakantieland. Vooral eten buiten de deur en excursies zijn prijzig. Je kunt het zo gek maken als je wilt.  

Tips om low budget naar Noorwegen te gaan

  1. Boek je verblijven via Airbnb of ga kamperen. Wildkamperen in Noorwegen is toegestaan! Het voordeel van Airbnb zijn de contacten met de eigenaren. Zij kunnen je alles vertellen over de omgeving. Soms bieden ze zelfs aan om mee te eten of er ligt al eten in het verblijf. 
  2. Gezond eten is goedkoper dan het ongezonde eten in Noorwegen. Er zit namelijk extra belasting op alles waar suiker in zit. Dus helaas geen chocolade of chips deze vakantie als je low budget wilt.
  3. Kijk goed waar je gaat tanken. Er zit een gigantisch verschil in tankstations die minder dan 1 KM uit elkaar liggen.
  4. Ga de natuur in. Eigenlijk hoef je in Noord Noorwegen nergens voor te betalen als je de natuur in gaat. De meeste parkeerplaatsen zijn ook gratis.