Wat te doen in Ubud op Bali: tips + hotspots

Wat te doen in Ubud op Bali: tips en bezienswaardigheden

Ubud op Bali, het culturele hart van het eiland, waar de charme van het drukke centrum hand in hand gaat met weelderige groene rijstvelden en traditionele dorpen. Als je van plan bent om een reis door Bali te maken, dan is Ubud een bestemming die je niet mag missen. Wat Ubud zo speciaal maakt, is de groene omgeving die je overal om je heen vindt. Laat je daarom niet afschrikken door de drukte, want zodra je het centrum verlaat begeef je je in een paradijs en krijg je een idee van het leven op Bali. Er zijn veel dingen om te doen in Ubud en omgeving, zoals watervallen bezoeken, een wandeling door de rijstvelden, traditionele tempels bezoeken en ontspannen in een zwembad in de natuur. Wij zijn meerdere keren in Ubud geweest en hebben de mooiste plekken en bezienswaardigheden voor je verzameld. Lees snel verder voor onze tips met wat te doen in Ubud en omgeving.

De 11 leukste tips voor Ubud op Bali

In Ubud is ontzettend veel te doen dus trek er zeker 3 tot 4 dagen uit als je een rondreis door Bali maakt. Ubud kan wat overweldigend overkomen als je voor het eerst kennis maakt met de Aziatische drukte. Daarom vind je in deze lijst met tips voor Ubud ook bezienswaardigheden waarbij je de drukte ontwijkt. Maar de beste tip is en blijft om vroeg weg te gaan. Omdat je dan ook op tijd terug bent kan je de middag spenderen aan het zwembad. Dit zijn onze tips voor Ubud op Bali!

Wandelen door de rijstvelden: Sari Organic Walk

Middenin het centrum van Ubud starten een aantal mooie wandelroutes, waaronder de populaire Campuhan Ridge Walk. Maar als je op zoek bent naar een minder bekende, maar minstens zo mooie wandeling, dan raden wij je absoluut de Sari Organic Walk aan. Deze wandeling is wat ons betreft nog mooier dan de populaire Campuhan Ridge Walk. De Sari Organic Walk loopt dwars door de rijstvelden en langs gezellige cafeetjes en leuke kunstwinkeltjes. Hoe verder je loopt, hoe rustiger het wordt en hoe meer je kunt genieten van de serene stilte en prachtige omgeving. Wat deze route extra bijzonder maakt, is dat je hier een stukje Ubud ontdekt dat je niet snel in het centrum zou verwachten. Je loopt namelijk dwars door het platteland en ziet boeren hard aan het werk op hun rijstvelden.

Doen in Ubud: Proef het lekkerste kokosnoot ijs

Ben je op zoek naar de ultieme Ubud tip voor foodies? Dan moet je absoluut het aller aller aller lekkerste kokosijs bij Tukies proberen! Zelfs als je geen fan bent van het drinken van een kokosnoot, is het subtiele kokosijs niet overheersend en precies goed van smaak. Het is de perfecte verfrissing op een warme dag in Ubud. Hoewel je het ijs in een kokosnoot of een bakje kunt bestellen, raden wij aan om voor het hoorntje te gaan. Het hoorntje is namelijk ook gemaakt van kokos en is onweerstaanbaar knapperig en lekker.

Shoppen op de markt van Ubud

Een bezoek aan Ubud is niet compleet zonder een wandeling over de markt. Elke dag in het centrum van de stad vind je deze bruisende markt, die is opgesplitst in twee delen. De traditionele markt begint om 3 uur ‘s ochtends. Hier vind je kraampjes waar groenten en vlees worden verkocht. Het is een geweldige plek om de lokale bevolking in actie te zien terwijl ze hun boodschappen doen en handelen.

Maar als je op zoek bent naar souvenirs, moet je wachten tot 9 uur in de ochtend. Dit is wanneer de andere helft van de markt opent en de straten gevuld worden met kraampjes vol kleurrijke souvenirs en handwerk. De markt is levendig en vol kleuren en het is de beste plek om je Bali souvenirs te kopen. Zelfs als je niets wilt kopen, is het een ervaring op zich. Iets gevonden wat je mee naar huis wilt nemen? Vergeet dan niet af te dingen tot zeker de helft van de genoemde prijs.

Dwaal door het centrum van Ubud

Er is zoveel te doen in Ubud en omgeving dat je bijna zou vergeten om ook eens door het centrum van Ubud te lopen. De stad is erg leuk om doorheen te lopen en je hebt een aantal leuke straten met mooie boetiekjes en winkeltjes.

Tips voor Ubud: Neem een massage

Vraag jij je af wat te doen in Ubud met regen? Dan is niks beters dan jezelf helemaal over te geven aan een ontspannende massage. In Ubud zijn er genoeg massage salons. De een wat luxer dan de ander maar waar je ook gaat, masseren kunnen ze! Ongeacht of het regent of de zon schijnt, is het altijd een goed idee om een massage te nemen. De prijzen zijn goed betaalbaar en variëren van ongeveer 100.000 IDR tot 150.000 IDR voor een uur massage, wat overeenkomt met ongeveer €6,- en €9,-.

Must do Ubud: Tegalalang rijstterrassen

De mooiste rijstterrassen van Bali vind je op 20 minuten rijden van Ubud, de Tegalalang rijstterassen. Volg de smalle paadjes en steile trappen tussen de prachtige rijstvelden door. Je zult waarschijnlijk ook lokale boeren tegenkomen die hard aan het werk zijn op het land. Hier krijg je een unieke kans om te zien hoe de lokale bevolking al eeuwenlang op dezelfde traditionele manier rijst verbouwt.

De laatste jaren is de weg langs de rijstterrassen volgebouwd en proberen de locals aan elke foto die er gemaakt wordt iets te verdienen. Veel mensen blijven hangen bij de foto hotspots, zoals de schommels. Dit hele gebeuren doet af aan de beleving van de rijstterrassen. Daarom raden we aan om helemaal naar beneden te lopen, de brug over te steken en de Rice Terrace wandeling te volgen. Op deze manier vermijd je de drukte en kom je uiteindelijk uit bij het mooiste gedeelte van de Tegalalang rijstterrassen. Ondanks dat het zo populair is en je dit zo vroeg mogelijk op de dag wilt bezoeken, is dit wel echt iets wat je wilt doen in Ubud.

Bezoek de tempel met het heilige water Tirta Empul Tempel

Terwijl tempels in andere landen vaak worden versierd met goud, zijn de tempels in Bali doorgaans wat ingetogener. Het zijn juist de mensen in hun prachtige, nette kleding en met bloemen achter hun oren die het karakteristieke plaatje vormen. Er zijn verschillende tempels in de omgeving van Ubud die je kunt bezoeken. Een bijzondere is de Tirta Empul Tempel. “Tirta Empul” betekent “heilige waterbron” en verwijst naar de bron waarop de tempel is gebouwd. Volgens de lokale overtuiging is dit water heilig en komt dat in de tempel terecht. Het water wordt gebruikt voor de Melukat, een zuiveringsritueel van lichaam en geest dat enorm belangrijk is voor de Balinezen. Als reiziger kun je dit bijzondere ritueel bijwonen en dit is iets unieks om te doen in Ubud.

Kanto Lampo Waterval

Een andere bezienswaardigheid die je niet mag missen in Ubud is de Kanto Lampo Waterval. Vanaf de parkeerplaats is het maar een paar minuten lopen naar de waterval. Hier klettert het water langs een steile muur naar beneden. De waterval is enorm fotogeniek en er vormt dan ook geregeld een rij om een kiekje te maken. Het kan overdag erg druk worden, dus het is een goed idee om vroeg op te staan. De toegangsprijs is 20.000 IDR per persoon. In de buurt vind je ook de Tubumana Waterfall en het is een aanrader om deze twee watervallen met elkaar te combineren. Zo kan je meerdere hoogtepunten in Ubud op een dag zien!

Maak een mooie foto in het mooiste straatje met palmbomen

Deze onbekende foto hotspot mag niet ontbreken in dit rijtje met tips voor Ubud op Bali. Eigenlijk is het maar gewoon een straat maar wel één die ontzettend mooi is. Het is namelijk een rustige weg met aan weerszijden hoge palmen wat voor een paradijselijk plaatje zorgt. Dit is daarom de perfecte plek om wat mooie Bali plaatjes te maken. Bekijk hier de precieze locatie van deze foto hotspot in Ubud!

Zwemmen bij Kelapa Muda

Heb je de meeste hoogtepunten in Ubud wel gezien? Ga dan een dan een middag relaxen bij Kelapa Muda. Hier heb je een heerlijk zwembad omringt met palmbomen, zitzakken om in te chillen en kijk je uit op de rijstvelden. Een heerlijke rustige plek om te ontsnappen aan de drukte en warmte. Waar je bij de meeste zwembaden moet betalen of dat je een minumum spend hebt, dat is bij is dat bij Kelapa Muda niet het geval. Zonder opdringerig gedoe, mag je hier zo lang blijven als je wilt en bepaal je zelf wat je bestelt.

Smullen bij Suka Espresso

Een van de leukste plekken om te eten in Ubud is bij Suka Espresso. Of je nu wilt ontbijten, lunchen of dineren, echt alles wat op de kaart staat is lekker. Zo scoor je in de ochtend een ontbijtje voor 55.000 IDR en op donderdag zijn de pasta’s maar 60.000 IDR. Hier wil je heen om te eten in Ubud!

Andere leuke dingen om te doen in Ubud

  • Tegenungan Waterval
  • Volg een Cooking Class, dit is ook een leuke activiteit als het regent
  • Bezoek de Elephant Cave, Goa Gajah
  • Ubud Monkey Forest
  • Het waterpaleis Saraswati Temple
  • Tibumana Waterval
  • Tuben of raften
  • Volg een les bij de Yoga Barn

Tips om te overnachten in Ubud

Of wij tips hebben voor leuke hotels in Ubud? Jazeker! Wij bezochten Ubud meerdere keren en hebben wat pareltjes gevonden. Buana Ubud In heeft een aantal mooie kamers en veel hoef je er niet voor te betalen. Hoewel het dicht bij het drukke centrum ligt is het hier bijzonder rustig. Extra fijn omdat je dan kan genieten van het heerlijke zwembad. Een andere optie is om bij een toffe accommodatie in de rijstvelden te overnachten. Perfect voor als je iets te vieren hebt of gewoon alles uit je reis wilt halen! Zo vierden wij onze honeymoon bij Sandat Glamping Tents, wat heel speciaal was. Bekijk ook dit artikel met tips voor hotels op Bali!